endeligtbanner
Mentaltræner Ulf larsen

Selvtillid, Selvværd og Selvrespekt -

- De 3 vigtige ESSER i personligheden 

 

Her på siderne kan du læse om begrebene:

 

 

Selvtillid

Selvværd

Selvrespekt

 

 

Ud over information, uploader vi løbende forskellige teknikker, råd og vejledning om området. Hvis du vil holdes ajour kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev.

 

 

Vi beder dig bemærke:

Der findes rigtig mange teorier og holdninger til begreberne selvtillid, selvværd og selvrespekt! Og rigtigt mange af disse betragtninger kan vi alle læse om på internettet, og i forskellige bøger. De terorier vi arbejder ud fra, er sammensat af vores erfaring, og taget ud fra forskellige modeller, der er tilgængelige i psykologien. Vi fortæller om selvtillid, selvværd og selvrespekt på vores egen måde, og HUSK: Vores måde er ikke den eneste måde. 

 

 

Du er derfor velkommen til, at tage de ting til dig du kan bruge, og de ting der ikke giver mening for dig, skal du blot sortere fra!

 

 

"Forestil dig, at du aldrig gjorde noget, der var i strid med dine inderste holdninger om, hvad der er rigtigt eller forkert!

 

- Og forestil dig, hvad det ville betyde for dig, hvis du vidste, at du altid gør dit allerbedste, og det er alt hvad du skal leve op til.

 


 

 

Selvtillid - tror du på dig selv!

Selvtillid er det begreb der anvendes når vi mennesker måler vores egen tro på vores egne handlinger. Eller sagt på en anden måde:

 

Har du tillid, eller mistillid til dine egne evner til at handle?

 

 

Eksempler på handlinger i denne sammenhæng kan være:

  • Holde tale
  • Spørge om en dans
  • Løse nye opgaver på arbejdet
  • Mødes med nye mennesker
  • Sige nej/sige fra
  • Påtage sig ukendte opgaver

 

 

Som det fremgår, handler begrebet selvtillid om, hvad vi mennesker tror om os selv, i forhold til de handlinger vi aktiverer.

Det giver sig selv, at det kan være problematisk, og begrænsende, at mangle selvtillid. Men har du nogle sinde tænkt over at det heller ikke altid er sagen at have for meget tillid til sig selv (For) høj selvtillid?

 

 

Eksempler:

1. En kvinde melder sig til et spændende håndarbejdskursus for øvede. Efter tilmeldingen bliver hun i tvivl om sit eget niveau, og melder afbud. Hendes veninde, som deltog melder efterfølgende tilbage at niveauet på kurset var fint! Ærgerligt ikke?

2. En yngre mand låner 125.000 kr. af sine forældre, og køber en online webshop. Han har ingen erfaring, men er meget interesseret, og er sikker på at det vil være nemt nok. Efter 6 måneder må webshoppen lukke pga. manglende viden om online handel. Ærgerligt ikke?

 

 


De ovenstående eksempler, siger noget om hvad vores indbyggede selvtillid, betyder for den måde vi lever vores liv på.

 

Sagt på en anden måde:

Lav selvtillid: Vi kan blive umådeligt begrænsede i vores liv

 

(For) høj selvtillid: Vi kan ramme os selv (og andre) med konsekvenserne af handlinger, vi ikke har haft tilstrækkelig respekt for.

 

 


Måske er det optimale, i forhold til begrebet selvtillid, i virkeligheden, at opnå en balance, der støtter det liv, vi som personer ønsker os!

 

Uanset om din selvtillid er for lav eller for høj, er der nogle særlige områder der kan være nyttige at kigge nærmere på:

 

 

Konsekvenser

Realisme

Forventning til personlig standard

Opfattelse af egen erfaring

Præstationsmodellen

 


Og så en helt afgørende pointe:

 

 

Tålmodighed, tålmodighed, tålmodighed og så tålmodighed. Det kan ikke gentages for mange gange. Hvis du ønsker større selvtillid, må du foretage nogle ændringer. Og du vil sikkert skulle prøve dig frem.

Men husk på, at når noget virker, så hold fast! Når noget ikke virker, - Så prøv noget andet.

Og husk hele tiden at lægge mærke til de forskelle du oplever. Det er så nemt, kun at lægge mærke til det man plejer at opleve, og ind imellem kan netop det faktum betyde, at vi slet ikke opdager at der sker positive forandringer!

 

Læs om vores baggrund                                                            Til Toppen

 

 
Selvværd - Er du god nok som du er!

Lad det være sagt med det samme! Selvværd er et spørgsmål om tanker, mere specifikt: Dine egne tanker om dig selv

 

Fact: Mennesker rummer ikke et særligt selvværdscenter, eller anden form for "selvværds organ"

 

De tanker du gør dig (om dig selv) danner den opfattelse du bærer rundt på af dig selv.

En væsentlig del af din egen opfattelse, er betinget af de forventninger du danner til dig selv.

Ganske mange mennesker er ikke klar over hvor deres egne forventninger stammer fra!

Ganske mange mennesker har helt urealistiske, og urimelige forventninger til sig selv!

 

 

En forventning er bare en tanke! Ikke fact, eller virkelighed!

Prøv at betragte ordet selvværd. Selv - værd = hvad synes du selv du er værd!

 

Det betyder at du selv danner dit selvværd igennem dit liv. Af samme årsag kan du opleve at din selvværdsfølelse, i perioder, kan ændre sig positivt eller negativt.

Selvværd skabes i tankerne, men manifesteres i følelser. Din opfattelse dannes først og fremmest ud fra dine følelser!

Når du ønsker at arbejde med dit selvværd, handler det om at ændre på den måde du tænker om dig selv, og ikke mindst din omverden.

Virkelig mange mennesker oplever at det er meget svært at ændre på sine tanker, herunder holdninger, forventninger. Det er der 2 hovedårsager til:

 

  1. Det føles forkert at tænke anderledes end jeg plejer! Jeps, det skyldes at dine vandte tanker føles rigtige, og nye tanker føles forkerte.
  2. Du er ikke opmærksom på dine egne tanker. De er der bare!

Derfor er det vigtigt at du bliver opmærksom på dine tanker: Hvad rummer de? hvad betyder de? Er de realistiske? Hvor kommer de fra? Hvem bestemmer over dem?

- Og det er vigtigt at du begynder at opleve at du ved hjælp af dine egne tanker, kan ændre på dine følelser!

 

Hvis du lige nu tænker, at det lyder som om det er en opgave, der virkelig kræver en indsats har du helt ret, men please husk på, at det er ikke det samme som at det er svært, besværligt, eller ubehageligt. Til gengæld er det en proces (Lige som alt andet på denne jord). Processer tager tid, og kræver tålmodighed.

Læs om vores baggrund                                                            Til Toppen


 

Selvrespekt - Støtter dine handlinger den du er! 

Selvrespekt = selv - respekt (Hvor meget respekt har du for dig selv?)

 

Man kan spørge sig selv, om det i virkeligheden er særligt vigtigt at gå rundt og have respekt for sig selv? Næ, i sig selv er det ikke særligt afgørende for at kunne have det godt i sit liv.

 

Problemet er, at hvis vi kigger på det modsatte af respekt, hvad er det så der dukker op? Tja, det er vel noget i retning af respektløshed. I denne sammenhæng, er det noget skidt, da respektløshed er i tæt familie med manglende anerkendelse. Det betyder at selvrespekt hjælper dig med at kunne anerkende dig selv.

 

Du opnår selvrespekt, når du oplever at dine handlinger afspejler dine forestillinger om dig selv!

 

Selvrespekt er en væsentlig faktor for dit selvværd!

 

Dine egne forventninger til dig selv, er afgørende for følelse af selvrespekt

 

 "Når du arbejder med, - og udvikler din selvrespekt, påvirker du din selvværdsfølelse positivt."

 

Selvrespekt foregår ved at du sætter handling, og adfærd bag dine tanker. Derfor har du 2 retninger at arbejde med:

 

  1. Dine handlinger (og adfærd)
  2. Dine tanker

Når du arbejder med din selvrespekt, vil det altid være en rigtig god ide at være realistisk! Udgangspunktet vil være at du skruer op for din opmærksomhed, og indfører den nødvendige beslutningskraft, og disiplin, for at sætte handling bag dine tanker.

I nogle tilfælde, kan du komme til at opleve at det alligevel ikke fungerer for dig, og i de situationer kan du med fordel stoppe op og overvejde dine egne forventninger til dig selv, - Er dine forventninger på dette punkt særlig vigtige? Hvor stammer de fra? Kan du ændre på dine forventninger, så kommer til at svare til dine oplevelser?

 

Læs om vores baggrund                                                            Til Toppen

 

Kh/Ulf :-)

 
 

Billigesessions

BookUlf


BookLinda

 

Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Når du besøger vores hjemmeside, accepterer du automatisk vores brug af Cookies.