Hvad er NLP?

Hvad er NLP?

Måske er du en af dem der har hørt om NLP, og er blevet nysgerrig. Måske har du spurgt dig selv: “Hvad er NLP i grunden”? Hvad handler det om? Og hvad kan jeg bruge NLP til? Her finder du svaret.

Så, – hvad er NLP for noget, og hvordan er det opstået? 

Ulf Larsen
Ulf Larsen
Specialist i tanker, sind og mentalitet.
januar 9, 2024

Indholdsfortegnelse - Hvad er NLP?

Historisk introduktion af NLP

NLP er en beskrivelse af hvordan det menneskelige sind hænger sammen/fungerer, og en tilsvarende teknik til at arbejde med sindet, som blev udviklet og beskrevet i 1970erne. NLP blev udviklet i USA, og det var Richard Bandler og John Grinder der var personerne bag udviklingen. Det er en ret pudsig historie der ligger bag (Husk historien foregår 40-50 år tilbage i tid): Bandler og Grinder interesserede sig begge for psykologi, men havde hver især en ganske anden erhvervserfaring: Bandler var datamatiker, og Grinder var Sprog-professor.

Under deres studier af psyken, og de problemer mennesker oplever i psyken, erfarede de, at det tilsyneladende hang sådan sammen, at der var ret få behandlere der skabte markante, positive resultater for sine klienter, mens flertallet af behandlere mest af alt havde sine patienter i laaange forløb, hvor der ikke var de store fremskridt.

De to undrede sig over fænomenet, og blev nysgerrige. De besluttede sig for at undersøge sagen nærmere, og fik lavet aftaler med mange af de behandlere der skabte særligt gode resultater. Behandlerne var alle terapeuter af forskellig art, herunder også hypnoterapeuter.

Deres undersøgelser bestod af iagttagelser og observationer, mens behandlerne arbejdede med deres klienter, så alt imens behandleren arbejde med sin klient, sad Bandler og Grinder og kiggede og lyttede!

Det, der gik hen og blev helt særligt, var Bandler og Grinders erhvervsmæssige baggrund. Den ene tænkte og opfattede i matematiske kasser, og den anden i sprog og sproglige forudsætninger.

 

Forskellen der gør forskellen..

Langt de fleste af de succesrige behandlere, de to var i kontakt med, skabte gode resultater. De var bare ikke selv i stand til, at beskrive hvad det var de gjorde, og slet ikke hvad det var der virkede!

Men det kunne Bandler og Grinder, og det er her deres erhvervsbaggrund kommer til at gøre en enorm forskel! Som hhv. datamatiker og sprog professor viser det sig, at de to er i stand til, ikke bare at beskrive hvad behandlerne gjorde, men i aller højeste grad kunne de to skabe en beskrivelse, som blev så detaljeret, og logisk forståelig, at metoderne kunne kopieres, og anvendes af alle der interesserede sig nok, og øvede sig tilstrækkeligt.

 

“Hvad er NLP?: Det er en  beskrivelse af den menneskelige psyke, med brugsanvisning. Ned i bitte små detaljer!

 

Hvorfor hedder det NLP?

For at forstå, hvad er NLP, er det rart at vide hvad bogstaverne står for.
NLP er en forkortelse:

N = Neuro (direkte oversat = nerve)
L = Lingvistisk ( betyder “sprog, sprogligt, sproglig videnskab”)
P = Programming ( direkte oversat programmering – forstås som adfærd/vaner)

 

Nutidig NLP

Historisk set, har NLP levet et stormfuldt liv. Der har været modstand og kritik. Ikke mindst fra fra det etablerede system. Efter min mening, skyldes en væsentlig del af modstanden og kritikken den måde NLP blev promoveret fra start, og fortsat op gennem tiden.

Grundlæggerne af NLP udfordrede det etablerede system, og rettede en ret markant kritik mod det etablerede behandler system. Samtidig lagde de grundstenen til holdning om at problemstllinger i psyken altid kan løses på kort tid (under 1 time).

Én af de universelle love i denne verden er at tryk avler modtryk, og jeg tror at det var præcis hvad der skete. I hvert fald blev der ikke taget specielt godt imod NLP tankegangen, og mixet med NLP-holdningen om at hvad som helst kan fixes på få minutter, har gennem årene skabt skepsis.

I dag har NLP udviklet sig, og delt sig i 3 spor:

 

 

Grundlæggende er det samme NLP-tanke der ligge bag det hele, men der er naturligvis markante forskelle, som giver sig udtryk i de teknikker der arbejdes med.

Det indebærer. at du i dag kan arbejde med NLP i alle mulige sammenhænge. privat, såvel som på jobbet.

 

Hvad kan NLP bruges til?

NLP anvendes til at skabe positive forandringer. Dels for sig selv, men også for andre hvis ellers man er tilstrækkeligt uddannet. Når man uddanner sig i det fulde NLP pensum (NLP trainer) opnår man fuld indsigt i den menneskelige psyke, og alle de teknikker og metoder der skal til for at ændre på det der eventuelt ikke fungerer. Det betyder at man kan anvende NLP til at opnå de mål man sætter sig i livet. 

Eller man kan anvende NLP teknikker til at bearbejde og fjerne fastlåste psykiske problemer. Som nævnt er NLP også et vidunderligt kommunikations værktøj, hvilket betyder at det er muligt at opnå bedre sociale kompetencer, undgå misforståelser, og få bedre gennemslagskraft blandt andre. På den måde er NLP en temmelig unik teknik at mestre.

For de fleste vil det største udbytte ved at lære NLP være den indsigt man får i sig selv, og andre. NLP giver en dyb forståelse af sig selv som andre mennesker, hvilket skaber helt nye muligheder for at træffe valg, og danne forståelse. Det kan virkelig ændre på ens liv.

 

 

NLP uddannelser

Forhåbentlig er du blevet lidt mere afklaret om spørgsmålet, hvad er NLP! Hvis du får lyst til at uddanne dig inden for NLP, er det allerførste skridt du må tage at afklare dig selv i forhold til hvad du ønsker at bruge det til? Dernæst må du finde et uddannelsessted der tilbyder det du ønsker. Dvs. – kommunikations orienteret? coaching orienteret? eller terapi orienteret?

Du kan starte med forskellige grundlæggende kurser, men de officielle NLP uddannelser er:

 

  • NLP practitioner

  • NLP Master

  • NLP Trainer

Hos Larsen og Ravn.dk udbyder vi ikke NLP uddannelser, vi har alt for travlt med at udøve 🙂 , men hvis du har brug for en NLP snak, er du velkommen til at slå på tråden.

De varmeste NLP hilsner/Ulf

Hvad er NLP FAQ

NLP skaber forståelse og indsigt i måde vi hver især tænker og oplever på. Mennesker opfatter livet ganske forskelligt. Med NLP lære du dig selv at kende, og får en bedre indsigt og forståelse af andre. 

NLP tager afsæt i, at vi mennesker er meget forskellige. NLPs hjælper med at forstå sig selv og andre mennesker på et dybere niveau. Samtidig udvikles der nye kompetencer, og ressourcer, og på den måde vil det blive mere naturligt at prioritere sit liv. Både privat og i arbejdslivet.

NLP Master er en videreuddannelse uddannelse fra den grundlæggende NLP uddannelse der kaldes NLP Practitioner.

Richard Bandler forklarer hvad NLP er

Vil du med på udviklingsrejsen?

Klik, og følg os på Facebook. Gå ikke glip af de nyeste metoder og teknikker inden for selvhjælp, og personlig udvikling.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Klik, og følg os på LinkedIn. Gå ikke glip af de nyeste input inden for ledelse, ledereudvikling og kommunikation.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Det siger vores kunder...

Anders LarsenSlut med rygning efter 27 år
Læs mere
"Jeg har kun rosende ord om forløbet. Linda som hypnotiseret mig, var imødekommende, professionel, ærlig og førte en vellykket proces med spørgeskema, behandling samt opfølgning. Takket være Linda's forløb, er jeg røgfri på 8. måned, og sidder tilbage med en god positiv oplevelse. Jeg kan varmt anbefale Larsen & Ravn til alle, der er indstillet på et rygestop."
KristinaFarvel til flyveskrækken
Læs mere
"Jeg nåede at være i hypnose to gange. Det var virkelig to meget vilde oplevelser på den bedst tænkelige måde. I samarbejdet, fik jeg ryddet op. Under fuldstændig afslapning, er bevidstheden og underbevidstheden på arbejde i en eller anden form for teamsamarbejde. Vi frygter noget af en grund og der er helt okay at få hjælp til at frygten ikke vokser og bliver begrænsende."
Søren SørensenEmpatisk venlig forstående
Læs mere
"Jeg har i nogen tid haft besøg af Linda efter nogle traumatiske oplevelser som efterfølgende har givet mig angst og depression har svært ved og gå ud så jeg er utrolig glad for at hun kommer hjem til mig og det koster ikke ekstra jeg for hypnose og samtale terapi og det gør mig godt. Linda er meget empatisk og lyttende og det hjælper mig. Jeg glæder mig til næste gang."
AnneEn meget svær periode i mit liv
Læs mere
"Jeg følte mig velkommen fra jeg trådte indover deres dørtrin og følte Ulf havde hånden under mig. Ulf er meget rolig, udsender straks empati og forståelse for ens situation. Ulf gav mig rigtige gode redskaber til at håndtere min situation. Ulf tegner og skriver ned under sessionen, hvilke har gjort jeg kan bladre i vores samtale hjemme, når tankemylder vil tage over."
Heidi StielundDen bedste hjælp til selvhjælp
Læs mere
"Da jeg mødte Ulf første gang, var jeg tydeligt presset og havde mange ting at forholde mig til, såvel fagligt som privat, men efter få gange i samtale med Ulf, kunne jeg tydelig mærke, at der skete en ændring. Mit overskud blev anderledes, jeg lyttede istedet for at tale, og jeg var istand til at se mig selv og mine handlinger gennem andres optik."

Vi anerkender, at hver persons rejse til “et bedre liv” er unik. Derfor er vi her for at lytte, forstå og skabe et trygt rum, hvor du kan udforske dine tanker, følelser og drømme.

Sammen arbejder vi på at skabe balance, velvære og personlig udvikling. Vores kunders oplevelser er hjertet af vores praksis.

Har du et spørgsmål til os?

Sidder du stadig tilbage med et spørgsmål som du ikke har fået besvaret? Så er du meget velkommen til at sende os en besked, så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt med et svar.

Du kan også tage et kig i vores artikler

Start med en afklaring

Vi vil gerne tilbyde dig en gratis og uforpligtende afklaring med dig, for at finde det helt rette forløb til dig. Vores samtale kan enten foregå telefonisk eller ved et møde online.

Det eneste du skal gøre er at række ud og booke et møde. Du kan også ringe direkte til os på:  61 77 38 04, eller sende os en email til: info@larsenogravn.dk