Milton modellen, der er opkaldt efter Milton H. Erickson

Milton modellen

Milton modellen: Nøglen til Kommunikationens Kunst

Forestil dig en verden, hvor dine ord ikke blot bliver hørt, men følt og forstået på et dybere niveau. En verden, hvor du med præcision og finesse kan guide andres tanker og følelser, skabe forandring og inspirere til handling. Velkommen til Milton modellen – en kommunikationsmetode, der ikke blot er et værktøj, men en kunstform.

Milton H. Erickson er en af det 20. århundredes mest indflydelsesrige hypnose- og psykoterapipraktikere. Hans tilgang til kommunikation og hypnose var så kraftfuld og effektiv, at hans metoder stadig studeres og anvendes verden over. Gennem en dyb forståelse af sprog og det ubevidste sind udviklede Erickson teknikker, der kunne hjælpe mennesker med at overvinde personlige barrierer, finde nye perspektiver og skabe varig forandring.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Klik og læs om vores specialer inden for avanceret klinisk hypnose og hypnoterapi:

Se vores 4 nyeste artikler

Picture of Linda Ravn
Linda Ravn
Ekspert i hypnose og hypnoterapi
juni 11, 2024

Indholdsfortegnelse

Milton modellen: Din guide til sprogets magi

I denne artikel vil vi dykke ned i de grundlæggende principper bag Milton modellen, udforske dens praktiske anvendelser og afsløre hemmelighederne bag dens effektive teknikker. Gør dig klar til at opdage, hvordan du kan transformere dine kommunikationsevner og tage dem til et helt nyt niveau med Milton-modellen – nøglen til kommunikationens kunst.

Gør dig klar til en magisk rejse med Milton modellen

Forestil dig, at du har en tryllestav, som kan få folk til at se tingene på en ny måde, ændre deres adfærd og endda føle sig bedre tilpas. Det lyder ret fantastisk, ikke? Velkommen til Milton modellen – en slags tryllestav inden for sprogets verden!

Du kan bruge Milton modellen i dit privat liv, på jobbet, blandt venner, og den vil berige dit liv!

Som hypnoterapeut eller coach er Milton modellen nærmest obligatorisk. det er et af de fineste værktøjer du har mulighed for at have i din værktøjskasse, eller rettere, – det Milton modellen er nærmere som et fint instrument.

Hvad er Milton-modellen?

Milton H. Erickson er kilden til teorierne bag Milton metoden, ligesom metoden er opkald efter ham.
Milton H. Erickson er kilden til teorierne bag Milton metoden, ligesom metoden er opkald efter ham.

Milton-modellen er opkaldt efter Milton H. Erickson, en berømt amerikansk hypnoterapeut. Han var kendt for sin evne til at bruge sprog på en måde, der hjalp folk med at få adgang til deres underbevidsthed og foretage positive ændringer i deres liv. Modellen blev udviklet af grundlæggerne af NLP (Neuro-Linguistic Programming), Richard Bandler og John Grinder, som analyserede Ericksons teknikker og formulerede dem som et sæt sproglige mønstre.

Milton modellens mekanismer:

Milton modellen er en kommunikationsmodel udviklet af NLP og opkaldt efter Milton H. Erickson. Den benytter bevidst vag og indirekte sprogbrug for at påvirke og guide modtagerens oplevelse og indre processer. Formålet med Milton modellen er at facilitere ændringer i tanker og adfærd ved at udnytte det ubevidste sind, hvilket er særligt nyttigt i terapeutiske sammenhænge, coaching og læring.

Den dækker behovet for at fremme kreativitet, personlig indsigt og problemløsning uden at påtvinge specifikke fortolkninger eller løsninger.

META-modellen som modsætning:

I modsætning til Milton-modellen er META-modellen designet til at præcisere og specificere sprogbrug. Den bruges til at udfordre og klargøre vage og generaliserede udsagn, hvilket hjælper med at afsløre underliggende tanker og begrænsende overbevisninger. Hvor Milton modellen åbner for multiple fortolkninger og ubevidst påvirkning, stræber META-modellen efter klarhed, specifikation og konkretisering i kommunikationen.

Eksempel:

– Milton modellen: “Du kan måske allerede begynde at føle, hvordan denne træning vil forbedre dine færdigheder.”

– META modellen: “Hvordan præcis vil denne træning forbedre dine færdigheder, og hvilke specifikke færdigheder taler vi om?”

Denne kontrast viser, hvordan de to modeller dækker forskellige behov i kommunikationen: Milton modellen fremmer åbne og fleksible tanker, mens META-modellen søger præcis og konkret forståelse.

Hvorfor er Milton modellen så speciel?

Milton modellen er helt særlig på grund af de resultater den skaber når den bliver håndteret og udført korrekt: Den fungerer SÅ ubevidst at effekten kan virke som det rene MAGI.
Milton modellen er helt særlig på grund af de resultater den skaber når den bliver håndteret og udført korrekt: Den fungerer SÅ ubevidst at effekten kan virke som det rene MAGI.

Milton modellen handler om at bruge vage og tvetydige sprogstrukturer til at åbne op for folks underbevidsthed. Det kan lyde lidt mystisk, men det er faktisk ret simpelt – og meget kraftfuldt. Ved at bruge bestemte sætninger og ord kan du hjælpe folk med at finde deres egne løsninger og ressourcer.

Hvordan virker det?

Lad os dykke ned i nogle af de mest spændende teknikker fra Milton modellen. Listen er ikke udtømmende, men er en god repræsentativ samling for at få et dybere indtryk af Milton modellen:

Vaghed og tvetydighed:

I stedet for at give præcise instruktioner, bruger du vage udsagn, som lader folk selv udfylde hullerne. For eksempel: “Du kan måske begynde at mærke en følelse af ro.” Hvad er “en følelse af ro”? Tja, – det bestemmer den person, du taler til!

Dialog eksempel 1:

Terapeut: “Jeg vil have dig til at forestille dig, hvordan det ville være, hvis du kunne løslade de negative følelser og tankemønstre, der har holdt dig tilbage.”

Klient: “Hmm, det lyder som om det kunne være befriende at slippe af med den byrde.”

Terapeut: “Præcis. Forestil dig, hvordan det ville føles at frigøre dig fra den byrde og bevæge dig mod et mere positivt syn på tingene.”

Klient: “Ja, det lyder virkelig godt. Jeg kan forestille mig, at jeg ville føle mig meget lettere og mere fri.”

Dialog eksempel 2:

Sælger: “Vores produkt har vist sig at have en betydelig indvirkning på kundens resultater.”

Kunde: “Kan du give mig nogle konkrete eksempler på, hvordan det har påvirket andre virksomheder?”

Sælger: “Absolut, mange af vores kunder har oplevet en mærkbar stigning i deres produktivitet og en forbedring af deres bundlinje som følge af vores løsning.”

I begge dialoger anvendes Miltons model vaghed og tvetydighedsteknik til at skabe en åben ramme, hvor klienten eller kunden selv kan udfylde detaljerne eller forestille sig positive resultater uden at føle sig presset.

Fortolknings muligheder:

Du siger noget, der kan forstås på flere måder. For eksempel: “Du vil sikkert opdage, hvor hurtigt du kan slappe af.” Hvad betyder “hurtigt”? Det er op til lytteren at bestemme.

Dialog eksempel 1: Terapeutisk session

Terapeut: “Hvordan har din uge været?”

Klient: “Det har været ret stressende på arbejdet. Jeg har haft svært ved at finde en balance mellem mine deadlines og mit personlige liv.”

Terapeut: “Det lyder virkelig udfordrende. Det kan være en udfordring at jonglere med både arbejde og personlige forpligtelser. Hvordan har du håndteret den stress?”

Klient: “Jeg har prøvet at lave nogle små ændringer i min daglige rutine, som at gå en tur i parken på vej hjem fra arbejde. Det har hjulpet lidt, men jeg føler stadig, at jeg har brug for mere støtte.”

Terapeut: “Det er godt at høre, at du allerede har prøvet at implementere nogle selvomsorgsstrategier. Måske kan vi udforske andre måder, du kan reducere din stress og skabe mere balance i dit liv.”

Dialog eksempel 2: Medarbejderudviklingsmøde

Chef: “Jeg vil gerne tale med dig om din performance på det seneste projekt.”

Medarbejder: “Jeg ved, at jeg har haft nogle udfordringer med at møde nogle af mine deadlines. Jeg har haft svært ved at prioritere opgaverne effektivt.”

Chef: “Det kan være udfordrende at jonglere med flere opgaver på én gang. Hvordan tror du, vi kan arbejde sammen for at sikre, at du har den rette støtte og ressourcer til at fuldføre dine opgaver til tiden?”

Medarbejder: “Jeg tror, det ville hjælpe, hvis vi kunne planlægge projektdeadlinesne mere realistisk og muligvis tilføje ekstra ressourcer til visse opgaver, der tager længere tid end forventet.”

Chef: “Det lyder som en god idé. Lad os arbejde sammen om at justere vores planlægningsproces, så vi kan sikre, at du har den nødvendige støtte til at lykkes med dine opgaver.”

Forudsætninger:

Du antyder noget, der får lytteren til at acceptere en bestemt tanke. For eksempel: “Når du slapper af, vil du føle dig mere komfortabel.” Her forudsætter du, at personen vil slappe af.

Selvfølgelig, her er to dialog eksempler, hvor Milton modellens forudsætningsteknik anvendes:

Dialog eksempel 1: Forhandlinger

Virksomhedsleder 1: “Når vi bliver enige om denne aftale, vil det give os mulighed for at ekspandere vores marked betydeligt.”

Virksomhedsleder 2: “Ja, og med den udvidelse kan vi også forbedre vores produktudbud.”

I dette eksempel antager virksomhedsleder 1, at en aftale allerede er i sigte (“Når vi bliver enige”), hvilket indirekte leder den anden leder mod en positiv beslutning.

Dialog eksempel 2: Psykoterapi

Terapeut: “Når du begynder at føle dig mere komfortabel i sociale situationer, hvilke nye aktiviteter kunne du tænke dig at prøve?”

Klient: “Jeg kunne måske starte med at deltage i flere sociale arrangementer på arbejdet.”

Her bruger terapeuten forudsætningsteknikken ved at antyde, at klienten vil begynde at føle sig mere komfortabel (“Når du begynder”), hvilket hjælper med at skabe en positiv forventning om forbedring.

Embedded commands:

Skjulte kommandoer i en sætning. For eksempel: “Du kan måske *slappe af* og nyde denne oplevelse.” Ved at lægge tryk på “slappe af”, sender du en subtil besked til lytterens underbevidsthed.

Selvfølgelig, her er to eksempler på dialoger, der bruger Milton-modellens teknik med “skjulte kommandoer”:

Dialog eksempel 1: Salgssituation

Sælger: “Når du begynder at bruge vores nye software, vil du mærke, hvordan din daglige arbejdsbyrde bliver lettere. Mange af vores kunder har allerede oplevet de positive forandringer. Kan du forestille dig, hvor meget tid du vil spare hver uge?”

Kunde: “Ja, det lyder godt. Jeg kunne virkelig bruge mere tid til andre opgaver.”

Analyse: Her bruger sælgeren skjulte kommandoer som “begynde at bruge” og “vil du mærke” for at få kunden til at forestille sig at bruge produktet og opleve de fordele, det giver.

Eksempel 2: Ledelse og motivation

Leder: “Når du tænker på, hvor meget du allerede har opnået, kan du begynde at se, hvordan din indsats virkelig gør en forskel i teamets succes. Vi har alle brug for at indse vores værdifulde bidrag.”

Medarbejder: “Ja, jeg har lagt mærke til, at mine projekter har haft en positiv effekt.”

Analyse: Lederen bruger skjulte kommandoer som “tænker på, hvor meget du allerede har opnået” og “begynde at se” for at lede medarbejderens tanker mod en følelse af opnåelse og værdifuldhed i teamet.

Metaforer og historier:

Brug af historier og metaforer kan hjælpe med at omgå den kritiske bevidsthed og få beskeden til at trænge dybere ind. For eksempel: “Forestil dig en gammel eg, dybt rodfæstet i jorden, der står stærk og rolig gennem stormene.”

Eksempel 1: Ledelse og Motivation

Situation: En leder ønsker at motivere sit team til at tackle en vanskelig projektudfordring.

Leder: “Jeg vil gerne dele en historie med jer. For mange år siden var der en lille landsby ved foden af et bjerg. Byens indbyggere var afhængige af vand fra en flod, der løb fra bjergtoppen. Men en dag tørrede floden ud. Landsbyen var i krise. Mange mente, at det var umuligt at finde en løsning, men en lille gruppe besluttede at bestige bjerget og finde kilden. Det var en hård og farefuld rejse, men de gav ikke op. Efter mange dages vandring fandt de kilden og bragte vandet tilbage til deres landsby, hvilket reddede dem alle.

På samme måde står vi nu over for en stor udfordring med dette projekt. Det kan virke umuligt, men hvis vi arbejder sammen og ikke giver op, kan vi finde løsningen og opnå succes. Lad os bestige vores eget bjerg og bringe ‘vand’ tilbage til vores team.”

Eksempel 2: Terapi og Personlig Vækst

Situation: En terapeut hjælper en klient med at overvinde frygt for offentlig tale.

Terapeut: “Lad mig fortælle dig om en ung mand, der levede i en lille by. Han var ekstremt bange for at tale offentligt, ligesom du. Han undgik enhver situation, der krævede det, og det begrænsede hans muligheder. En dag besluttede han sig for at ændre på det. Han begyndte med små skridt – først talte han foran spejlet, derefter foran en lille gruppe venner. Hver gang han talte, blev han lidt mere selvsikker. Til sidst meldte han sig til at tale ved byens årlige festival. Han var nervøs, men han huskede på alle de små skridt, han havde taget for at nå dertil. Da han stod på scenen, følte han frygten, men han talte alligevel. Han indså, at frygten ikke kunne stoppe ham længere.

På samme måde kan vi begynde med små skridt for at hjælpe dig med at overvinde din frygt. Vi kan starte med at øve her i trygge rammer, og gradvist vil du blive mere selvsikker, indtil du også kan stå foran et publikum og tale med mod.”

Hvordan kan du bruge Milton-modellen?

Du behøver ikke være hypnoterapeut, coach eller terapeut for at bruge Milton-modellen. Her er nogle sjove og praktiske måder, du kan prøve det på, oven i købet med en masse forskellige eksempler:

Motiverende Samtaler:

– Hjælp dine venner eller kolleger med at finde deres indre motivation. Prøv at sige: “Du vil opdage, at når du virkelig tror på dine evner, kan du opnå fantastiske resultater.”

Her er 10 dialog eksempler, hvor Milton modellen anvendes til at skabe motiverende samtaler mellem forældre og barn/teenager:

1. Situationsbetinget spørgsmål


– Forælder: “Som du sidder her og tænker over, hvad der er sket i skolen i dag, hvilke muligheder ser du for at gøre det endnu bedre i morgen?”

2. Tidsbestemte sætninger


– Forælder: “Når du først har afsluttet dine lektier, hvordan vil du så bruge den tid, du har tilovers?”

3. Årsags sammenhæng


– Forælder: “Fordi du har arbejdet så hårdt på dette projekt, hvad tror du, vil ske, når du præsenterer det i klassen?”

4. Valgmuligheder


– Forælder: “Foretrækker du at starte med dine matematikopgaver før eller efter aftensmaden?”

5. Positiv formodning


– Forælder: “Du vil opdage, at når du først begynder at læse den bog, vil du finde den virkelig interessant.”

6. Universelle kvantificeringer


– Forælder: “Hver gang du øver dig på din musik, bliver du lidt bedre. Hvordan føles det?”

7. Fokus på muligheder


– Forælder: “Kan du forestille dig, hvor meget du kan opnå, hvis du fortsætter med at være så engageret?”

8. Tvetydighed


– Forælder: “Når du tænker på fremtiden, hvad ser du så som dine største styrker?”

9. Erkendelses formuleringer


– Forælder: “Er du opmærksom på, hvordan din indsats har inspireret dine venner?”

10. Nominalisering


– Forælder: “Den beslutning, du tager nu, vil påvirke dine muligheder senere. Hvad vil du vælge?”

Disse dialoger viser, hvordan Milton modellen kan bruges til at lede barnet eller teenageren mod selvopdagelse og positiv tænkning ved at bruge vag og indirekte sprogbrug, som engagerer deres underbevidste sind og fremmer motivation.

Stressreduktion

 – Berolig nogen, der er nervøs. Prøv: “Når du tager en dyb indånding, kan du begynde at mærke en bølge af ro skylle over dig.”

Her er 10 dialog eksempler på, hvordan Milton modellen kan anvendes til at reducere stress mellem leder/medarbejder og blandt kollegaer. Milton modellen benytter vag og indirekte sprogbrug for at skabe en positiv indre oplevelse hos modtageren:

Mellem Leder og Medarbejder

1. Situation: Overarbejde
– Leder: “Når du føler, at der er meget arbejde, kan du også finde de små øjeblikke, hvor du kan trække vejret dybt og slappe af, ikke sandt?”

2. Situation: Deadlines
– Leder: “Mens du arbejder på projektet, kan du måske mærke, hvordan du bliver mere fokuseret og rolig med hvert skridt, du tager.”

3. Situation: Performance Review
– Leder: “Når vi ser på dine fremskridt, er det godt at huske, hvor langt du er kommet, og hvordan du kan fortsætte med at udvikle dig på en afslappet måde.”

4. Situation: Arbejdspres
– Leder: “Mens vi diskuterer denne opgave, kan du måske bemærke, hvordan små pauser kan hjælpe dig med at føle dig mere energisk og klar.”

5. Situation: Forandringer i virksomheden
– Leder: “Når vi går igennem disse forandringer, er det naturligt at føle sig lidt usikker, men du kan også finde de aspekter, der giver dig mulighed for at vokse og trives.”

Blandt Kollegaer

6. Situation: Konfliktløsning
– Kollega 1: “Mens vi taler om dette problem, kan du måske bemærke, hvordan vi begge kan finde løsninger, der får os til at føle os mere tilfredse og mindre stressede.”

7. Situation: Samarbejde på projekter
– Kollega 1: “Når vi arbejder sammen, kan vi begge mærke, hvordan vores fælles indsats skaber en mere harmonisk og produktiv atmosfære, ikke sandt?”

8. Situation: Feedback
– Kollega 1: “Når jeg giver dig denne feedback, kan du måske finde de punkter, der hjælper dig med at udvikle dig, og samtidig finde ro i processen.”

9. Situation: Støtte til en kollega
– Kollega 1: “Når du føler dig overvældet, kan du huske, at vi alle er her for at støtte hinanden, og at vi kan finde ro i at arbejde sammen.”

10. Situation: Stresshåndtering
– Kollega 1: “Når vi begge har travlt, kan vi tage et øjeblik til at trække vejret og minde os selv om, at vi gør vores bedste, og det er okay at tage en pause.”

Disse dialoger viser, hvordan Milton modellen kan hjælpe med at skabe en mere positiv og afslappet stemning i arbejdsmiljøet ved at bruge sprog, der fokuserer på positive muligheder og indre ro.

Læringsoplevelser

– Gør læring, sjovt og engagerende. Prøv: “Du vil måske bemærke, hvor hurtigt du kan absorbere denne nye viden.”

Her er ti dialog eksempler på, hvordan Milton modellen kan anvendes til at forbedre læringssituationer på arbejdspladsen:

1. Opmuntre til ny læring


Leder: “Når du tænker på de nye projekter, vi arbejder på, kan du måske allerede begynde at forestille dig, hvor meget du vil lære og vokse.”

2. Forbedre feedback-sessioner


Leder: “Som du reflekterer over din præstation i sidste måned, kan du begynde at se, hvordan dine nye færdigheder virkelig har forbedret dine resultater.”

3. Motivere til træning


Leder: “Når du ser på vores træningsprogram, kan du bemærke, hvordan hver session bygger på den forrige og hjælper dig med at mestre nye kompetencer.”

4. Skabe positiv forventning


Leder: “Når du tænker på vores næste møde, kan du måske allerede begynde at føle spændingen ved at dele dine ideer og få feedback fra teamet.”

5. Fremme kreativ problemløsning


Leder: “Når du står over for denne udfordring, kan du overveje de forskellige løsninger, der vil komme til dig, når du tænker kreativt.”

6. Forbedre samarbejde


Leder: “Som vi arbejder sammen på dette projekt, kan du bemærke, hvor godt vores færdigheder supplerer hinanden, og hvordan vores samarbejde styrker teamet.”

7. Understøtte personlig udvikling


Leder: “Når du tænker på dine mål for dette år, kan du begynde at se, hvordan de små skridt, du tager hver dag, fører dig tættere på at opnå dem.”

8. Opbygge selvtillid


Leder: “Når du husker på dine tidligere succeser, kan du begynde at føle den samme selvtillid strømme gennem dig, når du står over for nye udfordringer.”

9. Forbedre præsentationsevner


Leder: “Når du forbereder din præsentation, kan du mærke, hvordan hver øvelse gør dig mere komfortabel og sikker foran publikum.”

10. Fremme positiv arbejdskultur


Leder: “Som du ser rundt på kontoret, kan du bemærke den positive energi, der kommer fra alle, der arbejder mod fælles mål.”

Disse eksempler viser, hvordan Milton modellens sprogbrug kan anvendes til at skabe positive forventninger, opmuntre til læring og samarbejde samt styrke medarbejdernes selvtillid og motivation. Ved at anvende vag og sugestiv sprogbrug kan ledere hjælpe medarbejdere med at forestille sig succes og føle sig mere engagerede i deres arbejde.

Milton modellens indflydelse på hypnosens udvikling

Milton Erickson og Milton modellen har historisk set, haft helt enorm stor indflydelse på hypnosens udvikling gennem tiden.
Milton Erickson og Milton modellen har historisk set, haft helt enorm stor indflydelse på hypnosens udvikling gennem tiden.

Som en epoke i hypnosens historie, fandtes der engang kun klassisk hypnose, som også kaldes autoritær hypnose. Men det var Milton Erickson i den grad med til at ændre på. Blandt andet ved hjælp at Milton modellen, som i dag er en kerne i moderne hypnoterapi og klinisk hypnose.

Milton modellen har haft en betydelig indflydelse på udviklingen af klinisk hypnose. Erickson revolutionerede hypnosefeltet ved at introducere en mere fleksibel, klientcentreret tilgang til hypnose, som stod i kontrast til de mere autoritære metoder, der var almindelige på hans tid.

Milton modellen  er designet til at omgå klientens bevidste modstand og arbejde direkte med det ubevidste sind. Dette gør det muligt for terapeuten at skabe en mere naturlig og samarbejdende hypnoseterapi, hvor klientens egne indre ressourcer og kreativitet bliver aktiveret for at fremme heling og personlig udvikling

Ericksons metoder

Ericksons metoder har påvirket moderne klinisk hypnose ved at fremhæve vigtigheden af individualiseret behandling og tilpasning til hver enkelt klients unikke oplevelser og behov. Denne tilgang har ført til udviklingen af hypnoseteknikker, der er mere respektfulde og mindre manipulerende, hvilket har øget hypnosens acceptabilitet og anvendelse i terapeutiske miljøer.

Milton-modellen har også bidraget til en større forståelse af sprogets kraft i terapeutiske sammenhænge.  Sammenfattende har Milton-modellen været central i at transformere klinisk hypnose fra en rigid, kommando-baseret praksis til en mere dynamisk, empatisk og klientcentreret tilgang. Milton modellen har ikke kun forbedret effektiviteten af hypnoseterapi, men også udvidet dens anvendelse til en bredere vifte af psykologiske og medicinske problemstillinger.

På den måde har hypnosen udviklet sig til en fantastisk effektiv terapeutisk metode, i form af klinisk hypnose, som gennem årene har bevist sin værdi. I dag er det almindeligt anerkendt at klinisk hypnoterapi kan anvendes til behandling af en række personlige udfordringer:

Og meget, meget mere.

Kritik af Milton modellen

Selvom Milton-modellen er bredt anerkendt og værdsat inden for områder som terapi, coaching og kommunikation, er den ikke uden kritik. Kritikere påpeger, at modellens fokus på sproglig finesse og manipulation kan føre til etisk tvivlsomme praksisser, hvor udøveren potentielt kan udnytte klientens sårbarhed. Desuden kan den indirekte og ofte vage kommunikationsstil, som modellen fremmer, være forvirrende eller ineffektiv i visse sammenhænge, især hvis modtageren ikke er modtagelig for eller bekendt med denne form for kommunikation. Endvidere er der bekymringer om, at den stærke vægt på sproglig struktur og teknik kan overskygge vigtigheden af ægte empatisk engagement og følelsesmæssig forbindelse mellem terapeut og klient.

Her er en liste over seriøs kritik af Milton-modellen fra anerkendte kilder, med direkte weblinks:

 

  1. John Rowans analyse – John Rowan kritiserer Milton-modellen i sin omfattende gennemgang, hvor han bemærker problemer med empirisk støtte og praktiske anvendelser. Du kan læse den detaljerede analyse i papiret, der er hostet af University of Reading:

   [Rowans kritik](https://centaur.reading.ac.uk/91275/3/Passmore%20&%20Rowson%20-%20FINAL9Nov18.pdf)

 

  1. Association for Neuro Linguistic Programming (ANLP) – Denne professionelle organisation diskuterer begrænsninger og etiske overvejelser ved brug af Milton-modellen, med fokus på ansvarlig anvendelse:

   [ANLP kritik](https://anlp.org/milton-model)

 

  1. Spencer Institute – En kritik, der undersøger, hvordan Milton-modellens brug af vag sprogbrug kan føre til misforståelser og utilsigtet manipulation, hvilket rejser etiske bekymringer:

   [Spencer Institute kritik](https://spencerinstitute.com/the-milton-model-the-language-of-influence-and-being-artfully-vague/)

 

  1. NLP Pod – Denne kilde undersøger de potentielle faldgruber ved Milton-modellen, især dens modtagelighed for misbrug i kommercielle og politiske sammenhænge, hvor den kan bruges til at manipulere publikum:

   [NLP Pod kritik](https://nlppod.com/understanding-the-milton-model/)

  1. NLP Keys – Denne artikel fremhæver de etiske dilemmaer og praktiske problemer forbundet med Milton-modellen, især dens brug i reklame og dens potentiale til at skabe urealistiske forventninger:

   [NLP Keys kritik](https://www.nlpkeys.com/nlp-meta-model-and-milton-model-explained/)

Disse kilder giver en omfattende oversigt over de forskellige kritikpunkter mod Milton-modellen, med fokus på dens etiske implikationer, praktiske begrænsninger og potentiale for misbrug.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Afsluttende Tanker

Milton-modellen er som en trylleformular, der kan hjælpe dig med at skabe positive forandringer i dig selv og andre. Ved at bruge sprogets magi kan du åbne døre til underbevidstheden og lade folk finde deres egne svar og ressourcer. Så næste gang du står over for en udfordring, prøv at bruge nogle af disse teknikker – du vil måske blive overrasket over, hvor effektive de kan være!

 

Så, tag din sproglige tryllestav og begynd at udforske Milton-modellen. Husk, at det ikke kun handler om ordene, du siger, men også om, hvordan du siger dem. Klar, parat, sæt igang – og tryl løs med ordene!

Her har du en liste over henvisningslinks med præcise weblinks til information om Milton-modellen:

 

  1. The Milton Model in NLP

   – URL: [https://www.nlpcoaching.com/the-milton-model-in-nlp/](https://www.nlpcoaching.com/the-milton-model-in-nlp/)

   – Beskrivelse: En introduktion til Milton-modellen og dens anvendelse inden for NLP (Neuro-Linguistic Programming).

 

  1. Simply Psychology – Milton Erickson and the Milton Model

   – URL: [https://www.simplypsychology.org/milton-erickson.html](https://www.simplypsychology.org/milton-erickson.html)

   – Beskrivelse: En artikel, der beskriver Milton H. Ericksons arbejde og hvordan Milton-modellen blev udviklet.

 

  1. NLP University – Milton Model

   – URL: [http://www.nlpu.com/NewDesign/NLPU_Milton_Model.html](http://www.nlpu.com/NewDesign/NLPU_Milton_Model.html)

 

   – Beskrivelse: En detaljeret gennemgang af Milton-modellens sprogmønstre og deres anvendelse.

 

  1. The Milton Model: Linguistic Patterns of Influence (Academia)

   – URL: [https://www.academia.edu/432960/The_Milton_Model_Linguistic_Patterns_of_Influence](https://www.academia.edu/432960/The_Milton_Model_Linguistic_Patterns_of_Influence)

   – Beskrivelse: En akademisk artikel, der analyserer Milton-modellens sproglige mønstre og deres indflydelse.

 

  1. Mind Tools – The Milton Model: Influencing People with NLP

   – URL: [https://www.mindtools.com/pages/article/newLDR_77.htm](https://www.mindtools.com/pages/article/newLDR_77.htm)

Disse kilder vil give dig en grundig forståelse af Milton-modellen, dens baggrund, og hvordan den kan anvendes i forskellige sammenhænge.



Vil du med på udviklingsrejsen?

Klik, og følg os på Facebook. Gå ikke glip af de nyeste metoder og teknikker inden for selvhjælp, og personlig udvikling.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Klik, og følg os på LinkedIn. Gå ikke glip af de nyeste input inden for ledelse, ledereudvikling og kommunikation.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Det siger vores kunder...

Anders LarsenSlut med rygning efter 27 år
Læs mere
"Jeg har kun rosende ord om forløbet. Linda som hypnotiseret mig, var imødekommende, professionel, ærlig og førte en vellykket proces med spørgeskema, behandling samt opfølgning. Takket være Linda's forløb, er jeg røgfri på 8. måned, og sidder tilbage med en god positiv oplevelse. Jeg kan varmt anbefale Larsen & Ravn til alle, der er indstillet på et rygestop."
KristinaFarvel til flyveskrækken
Læs mere
"Jeg nåede at være i hypnose to gange. Det var virkelig to meget vilde oplevelser på den bedst tænkelige måde. I samarbejdet, fik jeg ryddet op. Under fuldstændig afslapning, er bevidstheden og underbevidstheden på arbejde i en eller anden form for teamsamarbejde. Vi frygter noget af en grund og der er helt okay at få hjælp til at frygten ikke vokser og bliver begrænsende."
Søren SørensenEmpatisk venlig forstående
Læs mere
"Jeg har i nogen tid haft besøg af Linda efter nogle traumatiske oplevelser som efterfølgende har givet mig angst og depression har svært ved og gå ud så jeg er utrolig glad for at hun kommer hjem til mig og det koster ikke ekstra jeg for hypnose og samtale terapi og det gør mig godt. Linda er meget empatisk og lyttende og det hjælper mig. Jeg glæder mig til næste gang."
AnneEn meget svær periode i mit liv
Læs mere
"Jeg følte mig velkommen fra jeg trådte indover deres dørtrin og følte Ulf havde hånden under mig. Ulf er meget rolig, udsender straks empati og forståelse for ens situation. Ulf gav mig rigtige gode redskaber til at håndtere min situation. Ulf tegner og skriver ned under sessionen, hvilke har gjort jeg kan bladre i vores samtale hjemme, når tankemylder vil tage over."
Heidi StielundDen bedste hjælp til selvhjælp
Læs mere
"Da jeg mødte Ulf første gang, var jeg tydeligt presset og havde mange ting at forholde mig til, såvel fagligt som privat, men efter få gange i samtale med Ulf, kunne jeg tydelig mærke, at der skete en ændring. Mit overskud blev anderledes, jeg lyttede istedet for at tale, og jeg var istand til at se mig selv og mine handlinger gennem andres optik."

Vi anerkender, at hver persons rejse til “et bedre liv” er unik. Derfor er vi her for at lytte, forstå og skabe et trygt rum, hvor du kan udforske dine tanker, følelser og drømme.

Sammen arbejder vi på at skabe balance, velvære og personlig udvikling. Vores kunders oplevelser er hjertet af vores praksis.

Har du et spørgsmål til os?

Sidder du stadig tilbage med et spørgsmål som du ikke har fået besvaret? Så er du meget velkommen til at sende os en besked, så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt med et svar.

Du kan også tage et kig i vores artikler

Tag springet. Vi hjælper dig med din personlige udvikling og omsorg gennem hypnose, terapi og coaching.

Start med en afklaring

Vi vil gerne tilbyde dig en gratis og uforpligtende afklaring med dig, for at finde det helt rette forløb til dig. Vores samtale kan enten foregå telefonisk eller ved et møde online.

Det eneste du skal gøre er at række ud og booke et møde. Du kan også ringe direkte til os på:  61 77 38 04, eller sende os en email til: info@larsenogravn.dk