Er de største folkesygdomme psykiske? Folkesygdomme er karakteriseret ved at de ikke smitter; Folkesygdomme er et udtryk for problemer med enten levevilkår, eller livsstil. Men gælder det også de psykiske folkesygdomme? Kan det være at vi smitter hinanden, bare uden at vide det?
Folkesygdomme er karakteriseret ved at de ikke smitter; Folkesygdomme er et udtryk for problemer med enten levevilkår, eller livsstil. Men gælder det også de psykiske folkesygdomme? Kan det være at vi smitter hinanden, bare uden at vide det?

Er de største folkesygdomme psykiske?

Folkesygdomme er det vi kalder det for, når vi beskriver sygdomme der er vidt udbredte i samfundet. 

Folkesygdomme er altså (forskellige) sygdomme som rammer rigtigt mange af os. 

Folkesygdomme er karakteriset ved at de ikke smitter, for så kalder vi det for epidemier (lokalt, national udbredt), eller pandemier (mellem lande, kontinenter). Men gælder det også de psykiske folkesydomme der er vokset frem i samfundet? Kan det passe at de ikke smitter?

Det undersøger vi nærmere i denne artikel.

Picture of Ulf Larsen

Ulf Larsen

Specialist i tanker, sind og mentalitet.
januar 15, 2024

De store folkesygdomme i samtiden

Vi har er nået overflodens tidsalder. Aldrig har der levet SÅ mange mennesker her på denne jord, der har haft SÅ mange ressourcer, og teknologiske muligheder at boltre sig i. Men er der også en (alvorlig) bagside? Går festen hen og bliver trist?
Vi har er nået overflodens tidsalder. Aldrig har der levet SÅ mange mennesker her på denne jord, der har haft SÅ mange ressourcer, og teknologiske muligheder at boltre sig i. Men er der også en (alvorlig) bagside? Går festen hen og bliver trist?

Aldrig har menneskeheden været så rig på velstand og teknologi. Aldrig har livet været så frit, og fyldt med muligheder og overflod. I hvert tilfælde ikke i den vestlige verden!

Trods alle vores muligheder, demokrati, teknologi, frihed og overflod, er det som om at vi er ved at blive overmandede af en voldsom, ubønhørlig epidemi af lavt selvværddårlig selvtillidangstanfald, overbelastning, tomhed, tristhed, frygt og utryghed, frustration, irritation, vrede og bekymring. Der bliver til stadighed flere og flere af os der rammes! Men hvad er det egentligt der rammer os? Vi har lært vores menneskelige pinsler at kende som:


– Men lad os invitere dig på en lille tur i helikopteren. Altså den type helikopter, hvor det hele kommer lidt på afstand, perspektivet ændrer sig, og der opstår overblik, samtidig med at vi bliver observatører frem for aktører. – Og hvad er det så egentligt vi kommer til at observere?

Spænd selen, læn dig tilbage i sædet, og nyd en lille pause fra hverdagstankerne, så får vi se?

 

 

Og vi er dårligt kommet i luften…

Når vi virkelig vil have overblik over en situation, er der brug for at forlade den "normale" opfattelsesposition. Det er heldigvis noget hjernen kan; den er god til at danne helikopter perspektiv. - Når bare vi beder den om det.
Når vi virkelig vil have overblik over en situation, er der brug for at forlade den “normale” opfattelsesposition. Det er heldigvis noget hjernen kan; den er god til at danne helikopter perspektiv. – Når bare vi beder den om det.

Kig ned. Se huse og bygninger blive små. Læg mærke til den uvante struktur der dukker frem.

Vejsystemer, byer, marker, biler, mennesker. Det hele hænger sammen på den særlige facon, der kendetegner et system. Lige som en bikube, eller en myretue.

Og inden i systemet kan du få øje på menneskene. Der er sørme mange! Alene i Danmark rummer systemet ca 5.800.000, og nu hvor vi har fået øje på dem, så lad os observere lidt: De har travlt. De skynder sig.

De skal tjene penge. Samtidig har mange af dem travlt med at blive til noget? Andre er allerede noget, men har tilsvarende travlt med at blive til noget mere?

De fleste af menneskene  sammenligner sig selv, og deres liv med andre, og andres liv. Og så får de endnu mere travlt. Det ser ud til at der er meget at leve op til?

 

 

Er teknologien smittebærer?

Er vi blevet for forbundne? Kan vi finde ud af at forholde os til SoMe input 24/7. Er det vores (nu uundværlige) teknologi der er de psykiske folkesygdommes smittebærer?
Er vi blevet for forbundne (altså uden at være det)? Kan vi finde ud af at forholde os til SoMe input 24/7. Er det vores (nu uundværlige) teknologi der er de psykiske folkesygdommes smittebærer?

Menneskene er mere og mere online. Set, herfra, er det ikke et problem i sig selv. Men menneskene dernede påvirkes!

Selv politikerne, som er deres ledere, forstår ikke forskellen på deres personlige meninger, og den virkelige verden, og de leverer deres meninger som postulater, som om der er tale om fakta.

Ganske ubevidst og automatisk er det blevet helt normalt, at udråbe egne private meninger, som om der er tale om endegyldig sandhed. Og mange blandt menneskene tager det alvorligt. De reagerer på forskellig vis, og kaster sig ud i en eller anden form for interaktion. –  De diskuterer, argumenterer, og de skændes.

Fra helikopteren er det lidt tankevækkende at observere?  De der mennesker er jo i samme båd, og faktisk virker de meget ens.

Selv deres hjerner, hvor alle disse meninger dannes, fungerer helt ens! Har de mon glemt forskellen på en påstand, og den fælles virkelige verden. Er de mon kommet til at tro, at andres tanker og holdninger altid skal tages alvorligt, og altid skal bearbejdes. – Nærmest som om det er en forpligtelse?

 

 

Er det en misforståelse?

Hvis vi lærte at værdsætte andre for det de er, og værdsætte os selv for det vi selv er, kunne det være at der blev plads til at dyrke sit eget liv, uden skelen til hvad andre synes. Det er vist aldrig sundt at føle sig overvåget konstant, og samtidig forsøge at leve op til, hvad de der overvåger forventer.
Hvis vi lærte at værdsætte andre for det de er, og værdsætte os selv for det vi selv er, kunne det være at der blev plads til at dyrke sit eget liv, uden skelen til hvad andre synes. Det er vist aldrig sundt at føle sig overvåget konstant, og samtidig forsøge at leve op til, hvad de der overvåger forventer.

Set heroppe fra helikopter-perspektiv, er det tydeligt at de alle er så ens, og samtidig så forskellige. Forskellen på mennesker består hovedsageligt af deres tanker og følelser.

Og det ser ud til, at det er sådan mennesket er skabt til at fungere? Men det ser også ud til, at mange mennesker mener, at alting handler om at være rigtigt eller forkert på den?

Men passer den ramme nu også ind i deres virkeligelighed dernede på jorden? Er det ikke netop forskellighed og mangfoldighed menneskene eftertragter? Og er forudsætningen for forskellighed og mangfoldighed ikke personlig frihed?

 

 

Sagens kerne?

Vi er så forskellige, men på nogle punkter er vi HELT ens. Alle mennesker ønsker det samme; Vi vil gerne selv bestemme, og være fri! Fri til at leve det liv vi selv ønsker. Og måske er det sagens kerne: Det er blevet meget meget sværere at leve et frigjort liv, fordi krav, sociale medier, samfundsnormer "overvåger" os konstant. Måske er det den måde psykiske sygdomme smitter, og vokser sig til folkesygdomme, båret af det moderne samfunds teknologier.
Vi er så forskellige, men på nogle punkter er vi HELT ens. Alle mennesker ønsker det samme; Vi vil gerne selv bestemme, og være fri! Fri til at leve det liv vi selv ønsker. Og måske er det sagens kerne: Det er blevet meget meget sværere at leve et frigjort liv, fordi krav, sociale medier, samfundsnormer “overvåger” os konstant. Måske er det den måde psykiske sygdomme smitter, og vokser sig til folkesygdomme, båret af det moderne samfunds teknologier.

Lad os blive heroppe i helikopteren lidt endnu, inden vi lægger an til landing, og får jordforbindelsen igen. Heroppe fra ser det ud til, at menneskeracen dernede på jorden er frihedselskere?

Det ser ud til at være et medfødt behov, der gælder alle som en. Kan det passe, at menneskene har misforstået eller glemt konceptet, og i stedet for at dyrke sine egne frie liv, er kommet til at leve med begrænsninger?

Når vi kigger ned her fra højderne, kan vi så observere noget der skulle kunne forhindre menneskene i at leve hvert sit frie liv?

Ser vi frie rammer, fyldt med muligheder? Er der rum og frihed til at træffe personlige valg?

Selvfølgelig kan vi få øje på ting der kunne være anderledes, og bedre. Men kig godt efter: Den væsentligste årsag til begrænsninger, konflikter og ubalance, er menneskenes måde at tænke og kommunikere med sig selv og hinanden. Janteloven hersker!

 

 

En vigtig landing

Vi må gøre noget, så lad os lande helikopteren, og få jordforbindelse igen.

Vi har brug for at stoppe epidemien af stress, angst og depression i blandt os. Og det er en ægte samfundsopgave, forstået sådan at det er MIG og DIG der må gøre forskellen.

 Vi må lære at kommunikere med os selv, og andre, så vi alle bevarer kontrollen over vores eget følelsesliv. Vi må lære os selv, -og lade det smitte andre, at prioritere, så vi kan leve et frit liv, og få en ægte oplevelse af den mageløse tid vi lever i.

Personlig udvikling bliver oftest oversat til jagten på, at opnå den ene eller anden store succes i livet, og med rette. For med personlig udvikling kan du skabe store resultater.

Men måske kunne det være en god ide, at starte den personlige udvikling med at skabe indre succes, så du bliver veltilpas og balanceret, midt i det samfund du er en del af.

 

Sørg for at fundamentet er i orden

Din selvtillid, og dit selvværd er vigtige forudsætninger for at du bedst muligt kan holde dig fri af stress og angst, så gør hvad du kan for at have en god selvtillid, og et stærkt og godt selvværd. Hvis du har problemer med selvtilliden, kan det være en rigtig god løsning at kigge på avanceret selvtillid hypnose. Det er en effektiv hjælp, er virkelig skaber positive forandringer. Avanceret selvværd hypnose, er værd at kigge på, hvis dit selvværd er dårligt

Note: Avanceret hypnoterapi er iøvrig også en meget effektiv hjælp, hvis du sidder fat i stress. Og det samme gælder angst, hvor avanceret angst hypnose for alvor gør en forskel for din vej igennem håndteringsprocessen

 

Og det kan lade sig gøre

Du kan ændre på dig selv, og du kan gøre en forskel. – Its all in our heads, and its only in our heads!

Du har brug for at tage fat på den rette type selvudvikling. Brug nettet konstruktiv og positivt. Google og Youtube er dine venner.  Hvis blot du husker at være selektiv og kræsen, med de informationer du tager ind.

Læs artikler. Lyt på andre der får det til at fungere. Hvad gør de? Skab passion og interesse for dit eget indre. Læs bøger. Øv dig og træn. Ræk ud når du sidder fast. Skab nysgerrighed. Spørg dig selv: Hvorfor får man angst, og angstanfald? Hvorfor rammes vi af udbrændthed?

Personlig Coachinghypnose , terapi og mentaltræning er gode effektive hjælpemidler til at rykke videre hvis du sidder fast, og der skal ofte langt mindre til for at komme videre, end du måske forestiller dig. 

God arbejdslyst/Larsen og Ravn.dk

Vil du med på udviklingsrejsen?

Klik, og følg os på Facebook. Gå ikke glip af de nyeste metoder og teknikker inden for selvhjælp, og personlig udvikling.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Klik, og følg os på LinkedIn. Gå ikke glip af de nyeste input inden for ledelse, ledereudvikling og kommunikation.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Det siger vores kunder...

Anders LarsenSlut med rygning efter 27 år
Læs mere
"Jeg har kun rosende ord om forløbet. Linda som hypnotiseret mig, var imødekommende, professionel, ærlig og førte en vellykket proces med spørgeskema, behandling samt opfølgning. Takket være Linda's forløb, er jeg røgfri på 8. måned, og sidder tilbage med en god positiv oplevelse. Jeg kan varmt anbefale Larsen & Ravn til alle, der er indstillet på et rygestop."
KristinaFarvel til flyveskrækken
Læs mere
"Jeg nåede at være i hypnose to gange. Det var virkelig to meget vilde oplevelser på den bedst tænkelige måde. I samarbejdet, fik jeg ryddet op. Under fuldstændig afslapning, er bevidstheden og underbevidstheden på arbejde i en eller anden form for teamsamarbejde. Vi frygter noget af en grund og der er helt okay at få hjælp til at frygten ikke vokser og bliver begrænsende."
Søren SørensenEmpatisk venlig forstående
Læs mere
"Jeg har i nogen tid haft besøg af Linda efter nogle traumatiske oplevelser som efterfølgende har givet mig angst og depression har svært ved og gå ud så jeg er utrolig glad for at hun kommer hjem til mig og det koster ikke ekstra jeg for hypnose og samtale terapi og det gør mig godt. Linda er meget empatisk og lyttende og det hjælper mig. Jeg glæder mig til næste gang."
AnneEn meget svær periode i mit liv
Læs mere
"Jeg følte mig velkommen fra jeg trådte indover deres dørtrin og følte Ulf havde hånden under mig. Ulf er meget rolig, udsender straks empati og forståelse for ens situation. Ulf gav mig rigtige gode redskaber til at håndtere min situation. Ulf tegner og skriver ned under sessionen, hvilke har gjort jeg kan bladre i vores samtale hjemme, når tankemylder vil tage over."
Heidi StielundDen bedste hjælp til selvhjælp
Læs mere
"Da jeg mødte Ulf første gang, var jeg tydeligt presset og havde mange ting at forholde mig til, såvel fagligt som privat, men efter få gange i samtale med Ulf, kunne jeg tydelig mærke, at der skete en ændring. Mit overskud blev anderledes, jeg lyttede istedet for at tale, og jeg var istand til at se mig selv og mine handlinger gennem andres optik."

Vi anerkender, at hver persons rejse til “et bedre liv” er unik. Derfor er vi her for at lytte, forstå og skabe et trygt rum, hvor du kan udforske dine tanker, følelser og drømme.

Sammen arbejder vi på at skabe balance, velvære og personlig udvikling. Vores kunders oplevelser er hjertet af vores praksis.

Har du et spørgsmål til os?

Sidder du stadig tilbage med et spørgsmål som du ikke har fået besvaret? Så er du meget velkommen til at sende os en besked, så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt med et svar.

Du kan også tage et kig i vores artikler

Tag springet. Vi hjælper dig med din personlige udvikling og omsorg gennem hypnose, terapi og coaching.

Start med en afklaring

Vi vil gerne tilbyde dig en gratis og uforpligtende afklaring med dig, for at finde det helt rette forløb til dig. Vores samtale kan enten foregå telefonisk eller ved et møde online.

Det eneste du skal gøre er at række ud og booke et møde. Du kan også ringe direkte til os på:  61 77 38 04, eller sende os en email til: info@larsenogravn.dk