Mindset, hvad, hvorfor og hvordan?
Alle har brug for at vide hvad et mind-set er for noget, og alle har brug for at hvorfor netop vores mindset er altafgørende for hvordan vi klarer os i livet, men ikke mindst; hvordan kan man ændre sit mind-set?

Mindset, – hvad, hvorfor og hvordan?

Har du 100% styr på begrebet “mindset”? Hvis ikke, håber jeg du har et par minutter til at læse artiklen helt igennem. For jeg garanterer dig; dit mindset er kernen til din personlige udvikling, og nøglen til at løse alle dine problemer!

I denne artikel får du en tilbundsgående, men simpel forklaring på Hvad et mindset er. Hvorfor du har brug for at vide noget om mindsets, og ikke mindst vil jeg fortælle dig, hvordan du bedst kan komme i gang med at justere, og ændre på mindsettet.

God læselyst 🙂

Ulf Larsen
Ulf Larsen
Specialist i tanker, sind og mentalitet.
februar 12, 2024

Indholdsfortegnelse

Hvad betyder mindset?

Hvad betyder mindset
Oversat til dansk, taler vi om "tankegang" når vi forsøger at oversætte mindsettet, men det er en alt for fattig oversættelse; der er virkelig tale om "lost in translation"

jeg vil så gerne give dig en ordentlig forklaring på hvad hvad mindset betyder, for hvis du ikke får 100 % fat i det, bliver det op ad bakke, når du skal til at udvikle og ændre på dit mindset. Lad os starte med en oversættelse.

Hvad betyder mindset på Dansk?

Når vi slår det engelske ord “mindset” op, og beder om en oversættelse, får vi at vide at det betyder “tankegang”. Men jeg kan forsikre dig for at det er en fattig oversættelse; på engelsk er ordet sammensat af mind + set. Mind betyder sind, og set betyder sæt. Altså “sinds-sæt”

Mindset er et mix af tanker og mentalitet

Så for at forstå konceptet mindset, når nu vi er dansksprogede, må vi altså et spadestik dybere:

 • Mentalitet:
  Mentalt indhold, er alle de meninger, erfaringer, overbevisninger, minder der ligger på lager i din hjerne. Du kan se det som data der er lagret i din hjerne; ligesom filer der er lagret på harddisken i din computer.
 • Tanker:
  Tanker er den proces din hjerne anvender for at bearbejde dit mentale indhold, sammen med den situation du befinder dig i; det er det man kalder tankeaktivitet.

Definition af mindset

Et mindset består af dine tankeprocessers håndtering af dit mentale indhold. Da mindsettet er sammenhængende med sindet, danner dit mindset din virkelighedsopfattelse, og derfor er dit mindset styrende for din adfærd, og de valg (og fravalg) du hele tiden træffer.

Hvorfor er jeg styret af mit mindset?

Hvorfor er jeg styret af mit mindset
Er det dig eller mindsettet der styrer dig gennem livet? Er det mindsettet der træffer dine beslutninger, og afgør dit humør; hvorfor er det egentligt sådan?

Som menneske er du 100% styret af dit mindset, og det er der en rigtig god grund til!

Prøv at tænke over det her: Alene i Danmark er vi snart 6 millioner mennesker, og spørgsmålet er så, – findes der 2 ens mind-sets i Danmark? svaret er NEJ, – det gør der ikke. 

Dit mindset er enestående og unikt

Vi lever i den samme verden, hvilket betyder at verdenen BURDE være ens for os alle? Men det er den ikke. Og grunden til at vi har (vidt) forskellige opfattelser af virkeligheden, er vores forskellige mindsets.

Dit mindset skaber din virkelighedsopfattelse

Dit mindset styrer for vildt, og det gør det ved at overmande dig med en grundlæggende følelse af virkelighed.

Hvis du er kommet ind i en negativ, nedadgående spiral i livet, er sandsynligt at dit mindset er fulgt med, og fastholder dig i spiralen, ved at fortælle dig at sådan er din virkelighed. 

Hvis du altid (så længe du husker) har været i spiralen, er det sandsynligt at du oplever at det ikke kan være anderledes; for det er din virkelighed!

Men det gælder også omvendt; Folk der har opnået stor succes med økonomi, kærlighed, helbred, eller socialt, opbygger samtidig et positivt mind set, og virkelighedsopfattelsen ændrer sig.

Kan man ændre sit mindset?

Kan man ændre sit mindset?
Mindsettet skabes, og udvikles gennem livet; det sker helt automatisk og ubevidst! Med den rette tilgang kan mindsettet justeres og ændres med viljen. Det bør altid foregå efter en plan; din plan!

Tjaa, – kan man ændre på sit mindset? Det bliver til et rungende JA herfra; det kan du godt!

Når det er sagt, skal det samtidig siges, at det skal gribes ordenligt an, OG det er en proces (ligesom alt andet).

Note: Husk dig selv på at du er kommet til verdenen uden et mindset! Og det mindset du er i besiddelse af lige nu, er blevet dannet gennem dit liv; det er et bevis på at dit mind-set kan ændre sig. De fleste er bare ikke klar over hvordan man gør det bevidst!

Hvordan arbejder man med sit mindset?

Hvordan arbejder man med sit mindset?
Når du ønsker at arbejde med mindsettet, har du brug for noget særlig viden, og en plan; og så er det ellers bare om at starte fra en ende af. Det er en spændende proces.

Det ubetinget sværeste (for de fleste), er at komme i gang med forandringsprocessen. og det skyldes som regel altid det samme problem.

Jeg er hvad jeg er (siger mit mindset)

Når du gerne vil arbejde med dit mindset, kan det ikke nytte noget at dit mindset siger; – jeg kan ikke ændre mig, for jeg er som jeg er! På den måde kan mindsettet modarbejde at blive ændret. skørt ikke? Men et udbredt problem!

På den måde er dit mind-set i sig selv en forudsætning for at du kan arbejde med det. Start altid med at få styr på det, og hvis det er nødvendigt; få lidt professionel hjælp til opstarten.

Forudsætning for at arbejde med dit mindset

Som jeg allerede har været inde på, er der forskel på tanker og mentalitet; faktisk som dag og nat, – altså de hænger sammen, men har ellers ikke noget med hinanden at gøre. Når du vil arbejde med dit mindset, er det din mentalitet du ønsker at ændre, og det gør du ved hjælp af dine tanker.

Derfor er det vigtigt at du har et godt forhold, og kan styre dine tanker.

Strategi for at arbejde med sit mindset

Når du har løst eventuelle blokeringer, og processen kan startes er der nogle gode råd du kan følge:

 1. Bliv opmærksom på dine hæmmende overbevisninger:
  Aflur hvilke overbevisninger der står i vejen for at have det som du ønsker.
 2. Skriv dine hæmmende overbevisninger ned:
  Lav dig en notesbog, eller brug en APP. Skriv dine hæmmende overbevisninger ned på listeform.
 3. Målret din indsats:
  Arbejd med din liste, et punkt ad gangen.
 4. En overbevisning kan ikke slettes, men ændres:
  Husk at du kan ændre enhver overbevisning (hvis du ønsker det, og der ikke er ulemper). men du kan aldrig SLETTE en overbevisning i dit mindset.

Hvad er et godt mindset?

Hvad er et godt mindset?
Der er som sådan ikke nogen fast definition af et godt mind-set, men der er bestemt en særlig retning, der altid er virkelig god for mindsettet.

Det kan være svært (og lidt farligt) at svare præcis på hvad et godt mindset er, men jeg vil gerne give dig et par input, du forhåbentligt kan bruge til noget.

Der er ret mange der dyrker positivitet, og påstår at det at være positiv er det samme som et godt mindset! Og misforstå mig nu ikke; der er mange fordele ved at være positiv! Men ikke altid, og ikke for enhver pris. 

Et insisterende, positivt mind-set, kan hurtigt blive til et forkrampet og fastlåsende mind-set.

Formålet med et mindset

For at beskrive et godt mindset, må vi starte med at kigge på hvad formålet er med et mindset. Eftersom dit mindset skaber din virkelighedsopfattelse, bør dit mind-set derfor hjælpe dig bedst muligt med at støtte formålet med dit liv; og formålet med dit liv er at have det godt! Så meget af tiden som muligt.

Skab et fleksibelt mindset

Derfor er mit bedste bud, at du skaber et fleksibelt mindset; men hvad betyder det så?

Et fleksibelt mind-set er et mind-set, hvor du er 10 dobbelt verdensmester til at tilpasse dig enhver situation du møder, samtidig med at du stortrives og har det godt.

Hvordan får man et stærkere mindset?

Hvordan får man et stærkere mindset.
Når mindsettet skal styrkes, er det en god ide at tænke sig grundigt om; nogle gange skal man passe på hvad man ønsker sig.

Først og fremmest får du et stærkere mindset, ved at arbejde med dit eksisterende mindset.

Det gør du bedst ved at udfordre små dele at det samlede mindset (husk at dit mindset er kæmpe stort, og komplekst)

Husk at når du arbejder med dit mindset, så er der et klart formål; dit liv skal være så godt som muligt, og du skal have det så godt som muligt (det udelukker ikke at andre også skal have det godt)

Jo mere fleksibilitet du putter ind i dit mind-set, desto stærkere bliver dit mind-set.

Pas på hvad du ønsker dig

Det gælder sikkert ikke for dig, men jeg kan love dig for at jeg har mødt mange mennesker genne årene, som (troede) de ønskede sig et stærkt mindset, men var i færd med at skabe det modsatte!

Pointen er hvis du gerne vil være stærk, så kræver det også noget af dig; måske kan du ikke tillade dig at tabe en diskussion? Eller du kan ikke tolerere at dumme dig, eller blive til grin?

På den måde er ønsket om et stærkt mindset blevet til en belastning, der giver dig det modsatte af styrke; sårbarhed.

jeg håber mine input havde bare lidt værdi i din “Sinds-sæt” proces. 

Vi SES/Ulf 🙂

Vil du med på udviklingsrejsen?

Klik, og følg os på Facebook. Gå ikke glip af de nyeste metoder og teknikker inden for selvhjælp, og personlig udvikling.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Klik, og følg os på LinkedIn. Gå ikke glip af de nyeste input inden for ledelse, ledereudvikling og kommunikation.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Det siger vores kunder...

Anders LarsenSlut med rygning efter 27 år
Læs mere
"Jeg har kun rosende ord om forløbet. Linda som hypnotiseret mig, var imødekommende, professionel, ærlig og førte en vellykket proces med spørgeskema, behandling samt opfølgning. Takket være Linda's forløb, er jeg røgfri på 8. måned, og sidder tilbage med en god positiv oplevelse. Jeg kan varmt anbefale Larsen & Ravn til alle, der er indstillet på et rygestop."
KristinaFarvel til flyveskrækken
Læs mere
"Jeg nåede at være i hypnose to gange. Det var virkelig to meget vilde oplevelser på den bedst tænkelige måde. I samarbejdet, fik jeg ryddet op. Under fuldstændig afslapning, er bevidstheden og underbevidstheden på arbejde i en eller anden form for teamsamarbejde. Vi frygter noget af en grund og der er helt okay at få hjælp til at frygten ikke vokser og bliver begrænsende."
Søren SørensenEmpatisk venlig forstående
Læs mere
"Jeg har i nogen tid haft besøg af Linda efter nogle traumatiske oplevelser som efterfølgende har givet mig angst og depression har svært ved og gå ud så jeg er utrolig glad for at hun kommer hjem til mig og det koster ikke ekstra jeg for hypnose og samtale terapi og det gør mig godt. Linda er meget empatisk og lyttende og det hjælper mig. Jeg glæder mig til næste gang."
AnneEn meget svær periode i mit liv
Læs mere
"Jeg følte mig velkommen fra jeg trådte indover deres dørtrin og følte Ulf havde hånden under mig. Ulf er meget rolig, udsender straks empati og forståelse for ens situation. Ulf gav mig rigtige gode redskaber til at håndtere min situation. Ulf tegner og skriver ned under sessionen, hvilke har gjort jeg kan bladre i vores samtale hjemme, når tankemylder vil tage over."
Heidi StielundDen bedste hjælp til selvhjælp
Læs mere
"Da jeg mødte Ulf første gang, var jeg tydeligt presset og havde mange ting at forholde mig til, såvel fagligt som privat, men efter få gange i samtale med Ulf, kunne jeg tydelig mærke, at der skete en ændring. Mit overskud blev anderledes, jeg lyttede istedet for at tale, og jeg var istand til at se mig selv og mine handlinger gennem andres optik."

Vi anerkender, at hver persons rejse til “et bedre liv” er unik. Derfor er vi her for at lytte, forstå og skabe et trygt rum, hvor du kan udforske dine tanker, følelser og drømme.

Sammen arbejder vi på at skabe balance, velvære og personlig udvikling. Vores kunders oplevelser er hjertet af vores praksis.

Har du et spørgsmål til os?

Sidder du stadig tilbage med et spørgsmål som du ikke har fået besvaret? Så er du meget velkommen til at sende os en besked, så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt med et svar.

Du kan også tage et kig i vores artikler

Start med en afklaring

Vi vil gerne tilbyde dig en gratis og uforpligtende afklaring med dig, for at finde det helt rette forløb til dig. Vores samtale kan enten foregå telefonisk eller ved et møde online.

Det eneste du skal gøre er at række ud og booke et møde. Du kan også ringe direkte til os på:  61 77 38 04, eller sende os en email til: info@larsenogravn.dk