Hvorfor virker hypnose?

Hvorfor virker hypnose?

Har du nogensinde spekuleret på, hvordan hypnose kan ændre vaner, lindre smerter eller forbedre præstationer? Hypnose udnytter kraften i dit underbevidste sind, hvor små, målrettede suggestioner kan føre til store, positive forandringer.

Læs videre for at opdage, hvordan denne fascinerende teknik fungerer, og hvorfor den har været anvendt i tusinder af år til at skabe bemærkelsesværdige resultater.

Hypnose er måske den mest effektive teknik der findes, men kan du svare på spørgsmålet: hvorfor virker hypnose? Hypnoterapeut Linda Ravn Larsen forklarer hvorfor hypnose virker, eller hvad det betyder når man oplever at det ikke virker.

Klik og læs om vores specialer inden for avanceret klinisk hypnose og hypnoterapi:

Se vores 4 nyeste artikler

Picture of Linda Ravn
Linda Ravn
Ekspert i hypnose og hypnoterapi
januar 8, 2024

Indholdsfortegnelse: Hvorfor virker hypnose?

Hvorfor virker hypnose ikke på mig?

Hvorfor virker hypnose ikke på mig? Det mest sandsynlige svar vil være at du endnu ikke har oplevet din form for hypnose!
Hvorfor virker hypnose ikke på mig? Det mest sandsynlige svar vil være at du endnu ikke har oplevet din form for hypnose!

Indimellem bliver vi kontaktet af folk der spørger: “hvorfor virker hypnose ikke på mig”. Det er som regel mennesker der har forsøgt sig med hypnose, men har fået en skuffende oplevelse. Vores svar er altid det samme: Du kan helt sikkert hypnotiseres, og hypnose vil helt sikkert kunne virke på dig. 

Men,- enten har der ikke været kemi mellem dig og hypnotisøren, eller du har haft modstand på hypnosen, eller du er svært hypnotiserbar. Alle 3 mulige årsager kan håndteres, men det er klart at det kræver at du kan finde noget ekstra tålmodighed frem, og er positivt indstillet på at arbejde med det.

Hvorfor virker hypnose?

Ja, hvorfor virker hypnose? Normalt er vores bevidsthed i fuld “normal” aktivitet. Det betyder, at bevidstheden hele tiden, og helt automatisk, tjekker hvad der foregår og hvad alting betyder. Alt er nødt til at passe sammen med de opfattelser, vi hver især lever efter.

Hypnose er en teknik, der fremkalder den tilstand i bevidstheden, der kaldes trance. Trance, svarerende til at den normale bevidsthed “bedøves”, “distraheres” eller “går i dvale”.

Derfor virker hypnose

Når din bevidsthed går i dvale, forsvinder dine hæmninger, og begrænsninger. Tænk over det! Hvis du ingen bevidsthed havde, kunne du så opleve nogle former for hæmninger? Nej vel.

Hypnose, er altså en ændret bevidsthedstilstand, der medfører et mere åbent sind, og derved kan der foretages forandringer i vores adfærd, følelsesmæssige oplevelser, handlinger, tanker osv.

“Hypnose er en løsningsteknik, der sammen med terapi bliver til hypnoterapi.”

Du har været i hypnose mange gange – uden at vide det!

Der findes internationale, anerkendt forskning og holdninger til, at alle personlige problemstillinger der findes inden i os mennesker, er opstået i hypnotisk tilstand! Man kan sige at der er tale om at vi bliver hypnotiseret uden vi ved det, og uden vores vilje, det er et fænomen der bare opstår spontant. Sagt på menneskesprog: Der er mange oplevelser der kan påvirke os, så vi kortvarigt går i trance (I hypnose), og under trancen/hypnosen, opstår der nye reaktioner. Nogle gange kan der være tale om positive reaktioner, men der kan lige så godt blive skabt negative, uønskede reaktioner

Et eksempel på ufrivillig hypnose :

En voksen mand føler sig mindreværdig! Ikke god nok! Håbløs! I virkeligheden er han et dejlig menneske, og masser af venner, kollegaer og familie værdsætter ham, og holder af ham. De siger det tit til ham, men tror du han tror på hvad de siger? Nej, – han kan ikke tro det.

Han har på tidligere tidspunkter, under hypnotiske tilstande, lært at han ikke er god nok! Det kan være oplevelser i hjemmet, i skolen, under uddannelse osv. 

Så, -hvorfor virker hypnose så?

Hvis alle personlige problemstillinger, inden i mennesker, opstår som følge af indlæring under hypnotiske tilstande?? Så må løsningen være at:

Af-hypnotisere og om-hypnotisere

Og det er lige præcis hvad  hypnose, og hypnoterapi gør.

Af, – og om-hypnotisering kan også foregå ved mentaltræning, eller samtale med psykologer, terapeutercoaches og andre behandlingspersoner. Det er bare ikke nær så målrettet, og kræver en del længere tid.

Så hvorfor virker hypnose? Det spørgsmål skulle du gerne kunne svare på nu, men hvis du stadig er lidt forvirret over emnet kan du læse meget mere om hypnose her på siderne.

FAQ: Hvorfor virker hypnose?

Hvorfor er det så svært at forstå hvordan hypnose virker? Tja, det skyldes sikkert at der findes så utrolig mange myter, og så er hypnosen jo også en ret vild teknik, der håndterer et af menneskets største mysterier: Sindet!
Hvorfor er det så svært at forstå hvordan hypnose virker? Tja, det skyldes sikkert at der findes så utrolig mange myter, og så er hypnosen jo også en ret vild teknik, der håndterer et af menneskets største mysterier: Sindet!

Hypnose virker ved at bringe en person ind i en dybt afslappet og fokuseret tilstand, hvor bevidstheden bliver midlertidigt sat til side, hvilket gør sindet mere modtageligt for positive forslag og ændringer. Dette kan hjælpe med at ændre vaner, adfærd og følelser ved at arbejde direkte med det underbevidste sind​. Hvis du ikke før har været i hypnose vil du sikkert opleve at komme til at befinde dig i en meget fokuseret og afslappet tilstand.

Hypnose kan hjælpe med en bred vifte af problemer, herunder angst, selvværd og selvtillid, stress, smertehåndtering, rygestop, vægttab, søvnproblemer og behandling af fobier. Det bruges også til at forbedre sportspræstationer og øge selvværd​.

Hypnose er effektiv for de fleste mennesker, men graden af effektivitet kan variere afhængigt af individets modtagelighed og vilje til at samarbejde under hypnosen. Nogle mennesker oplever stærkere resultater end andre. Hvis du er i tvivl om hvorvidt du er hypnotiserbar eller ej, kan du få en certificeret hypnotisør til at foretage en test.

Mange mennesker oplever positive forandringer og ændringer efter blot en eller få sessioner, afhængigt af problemets kompleksitet og individets respons på hypnosen. For mere vedvarende resultater kan flere sessioner være nødvendige​.

Ja, hypnose er en sikker og naturlig metode, når den udføres af en uddannet og erfaren professionel. Det indebærer ingen risici for tab af kontrol eller bevidsthed. Klienten er hele tiden bevidst og kan afslutte sessionen når som helst​. Som klient kan du forvente at hypnoterapeuten, på forhånd, sørger for at I indgår en klart defineret “kontrakt” om hvilke emner du ønsker at berøre under din hypnose.

Nej, man kan ikke blive hypnotiseret mod sin vilje. Hypnose kræver individets samarbejde og vilje til at deltage i processen. Uden denne villighed vil hypnosen ikke være effektiv​. 

Hypnose påvirker hjernen ved at fremkalde en tilstand af dyb afslapning og fokuseret opmærksomhed, hvilket ændrer hjernebølgerne og gør sindet mere modtageligt for forslag. Dette kan føre til ændringer i opfattelse, adfærd og fysiologiske reaktioner. Du vil kunne genkende tilstanden ved at du oplever at dit fokus er rettet mod præcis det du har behov for i situationen, og der opstår en særlig form for overblik. 

Under en hypnosesession guider en hypnoseterapeut klienten ind i en afslappet tilstand ved hjælp af teknikker som visualisering og gentagne instruktioner. Når klienten er i en dyb afslapning, giver terapeuten positive forslag for at hjælpe med at ændre uønskede vaner eller adfærd. Hypnoterapi-sessionen er opdelt i 5 punkter: 

 1. Indledende samtale
 2. Induktion
 3. Fordybelse
 4. Forandrings terapi
 5. Evaluering/opfølgning

Ja, hypnose og hypnoterapi skaber blivende forandringer. Men der vil altid være undtagelser. Ligesom alt andet i denne verden, kan vi ikke forvente at noget varer evigt. Så i mange tilfælde bliver problemstillingerne løst. En gang for alle, mens der andre gange sker det at problemet dukker op igen, og så må det håndteres på ny.

Når du har erfaring med at du ikke kan hypnotiseres, kan det kun skyldes at du allerede har forsøgt dig med en (eller flere) hypnotisører, og fået en skuffende oplevelse. Det er bare ikke det samme som at du ikke kan hypnotiseres. Du, eller I har bare ikke fundet din hypnose-form endnu.

Nej, Normalt ikke. Det er ikke en optimal hypnotisk tilstand. ikke desto mindre kan man komme meget tæt på søvn-grænsen, og det kan være svært at skelne efter hypnosen. har jeg sovet? Eller har jeg været vågen? Sådan en oplevelse er tegn på dybt trance niveau. Det er værd at bemærke at dygtige hypnotisører ofte vækker sine klienter, op til flere gange under hypnosen. det er derved ikke unormalt at falde i søvn under en hypnose.

 1. Mayo Clinic – Om hypnose og dens anvendelser

   – [Mayo Clinic – Hypnosis] (https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/hypnosis/about/pac-20394405)

 

 1. American Psychological Association (APA) – Hypnose og dens effektivitet

   – [APA – Hypnosis](https://www.apa.org/topics/hypnosis)

 

 1. Harvard Health Publishing – Hypnose som en terapeutisk metode

   – [Harvard Health – Hypnosis](https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/hypnosis-helps-change-habits-and-ease-pain)

 

 1. Cleveland Clinic – Hypnose og medicinske anvendelser

   – [Cleveland Clinic – Hypnosis](https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/4009-hypnosis)

 

 1. WebMD – Hypnose: Myter og fakta

   – [WebMD – Hypnosis](https://www.webmd.com/mental-health/hypnotherapy-overview)

 

 1. NHS (National Health Service, UK) – Hypnose og dens anvendelser i sundhedsvæsenet

   – [NHS – Hypnotherapy](https://www.nhs.uk/conditions/hypnotherapy/)

 

 1. Stanford Medicine – Videnskaben bag hypnose

   – [Stanford Medicine – Hypnosis](https://stanfordhealthcare.org/medical-treatments/h/hypnosis.html)

 

Kilderne giver en omfattende og pålidelig indsigt i, hvad hypnose er, hvordan det virker, hvorfor det virker, og hvilke anvendelsesmuligheder det har.

Vil du med på udviklingsrejsen?

Klik, og følg os på Facebook. Gå ikke glip af de nyeste metoder og teknikker inden for selvhjælp, og personlig udvikling.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Klik, og følg os på LinkedIn. Gå ikke glip af de nyeste input inden for ledelse, ledereudvikling og kommunikation.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Det siger vores kunder...

Anders LarsenSlut med rygning efter 27 år
Læs mere
"Jeg har kun rosende ord om forløbet. Linda som hypnotiseret mig, var imødekommende, professionel, ærlig og førte en vellykket proces med spørgeskema, behandling samt opfølgning. Takket være Linda's forløb, er jeg røgfri på 8. måned, og sidder tilbage med en god positiv oplevelse. Jeg kan varmt anbefale Larsen & Ravn til alle, der er indstillet på et rygestop."
KristinaFarvel til flyveskrækken
Læs mere
"Jeg nåede at være i hypnose to gange. Det var virkelig to meget vilde oplevelser på den bedst tænkelige måde. I samarbejdet, fik jeg ryddet op. Under fuldstændig afslapning, er bevidstheden og underbevidstheden på arbejde i en eller anden form for teamsamarbejde. Vi frygter noget af en grund og der er helt okay at få hjælp til at frygten ikke vokser og bliver begrænsende."
Søren SørensenEmpatisk venlig forstående
Læs mere
"Jeg har i nogen tid haft besøg af Linda efter nogle traumatiske oplevelser som efterfølgende har givet mig angst og depression har svært ved og gå ud så jeg er utrolig glad for at hun kommer hjem til mig og det koster ikke ekstra jeg for hypnose og samtale terapi og det gør mig godt. Linda er meget empatisk og lyttende og det hjælper mig. Jeg glæder mig til næste gang."
AnneEn meget svær periode i mit liv
Læs mere
"Jeg følte mig velkommen fra jeg trådte indover deres dørtrin og følte Ulf havde hånden under mig. Ulf er meget rolig, udsender straks empati og forståelse for ens situation. Ulf gav mig rigtige gode redskaber til at håndtere min situation. Ulf tegner og skriver ned under sessionen, hvilke har gjort jeg kan bladre i vores samtale hjemme, når tankemylder vil tage over."
Heidi StielundDen bedste hjælp til selvhjælp
Læs mere
"Da jeg mødte Ulf første gang, var jeg tydeligt presset og havde mange ting at forholde mig til, såvel fagligt som privat, men efter få gange i samtale med Ulf, kunne jeg tydelig mærke, at der skete en ændring. Mit overskud blev anderledes, jeg lyttede istedet for at tale, og jeg var istand til at se mig selv og mine handlinger gennem andres optik."

Vi anerkender, at hver persons rejse til “et bedre liv” er unik. Derfor er vi her for at lytte, forstå og skabe et trygt rum, hvor du kan udforske dine tanker, følelser og drømme.

Sammen arbejder vi på at skabe balance, velvære og personlig udvikling. Vores kunders oplevelser er hjertet af vores praksis.

Har du et spørgsmål til os?

Sidder du stadig tilbage med et spørgsmål som du ikke har fået besvaret? Så er du meget velkommen til at sende os en besked, så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt med et svar.

Du kan også tage et kig i vores artikler

Tag springet. Vi hjælper dig med din personlige udvikling og omsorg gennem hypnose, terapi og coaching.

Start med en afklaring

Vi vil gerne tilbyde dig en gratis og uforpligtende afklaring med dig, for at finde det helt rette forløb til dig. Vores samtale kan enten foregå telefonisk eller ved et møde online.

Det eneste du skal gøre er at række ud og booke et møde. Du kan også ringe direkte til os på:  61 77 38 04, eller sende os en email til: info@larsenogravn.dk