Afspil video om Hvad er stress?

Hvad er stress?

Stress er en tilstand, som mange af os kender alt for godt. Fra stramme deadlines på arbejdet til kravene fra familielivet, kan stress snige sig ind og overtage vores hverdag.

Men hvad er stress egentlig, og hvordan påvirker det vores krop og sind? Denne artikel dykker dybt ned i, hvad stress er, hvad der forårsager det, og hvordan vi bedst kan håndtere det for at leve et sundere og mere balanceret liv.

Læs videre for at få indsigtsfulde råd og praktiske tips til at tage kontrol over stressen, før den tager kontrol over dig. Eller måske er en af dine nærmeste blevet stressramt? Så kan det hjælpe dig i situationen, at du grundlæggende forstår hvad stress er.

Du kan også vælge at se vores lille explainer video, hvor vi viser dig hvad stress er for noget, og hvordan du bedst håndterer stressudfordringer:

Afspil video om Hvad er stress?

En anderledes forklaring af stress:

Hvad er stress? Se det som en elastik

Forestil dig at stress er som en spændt elastik. Tænk på, at du har en elastik omkring dine fingre. I starten føles den stram, men håndterbar. 

 

Pas på den ikke knækker

Men jo mere du strækker den, jo mere spændt og ubehagelig bliver den. Hvis du fortsætter med at opstramme og  strække elastikken uden at give den en pause, risikerer du, at den knækker.

 

korte træk er ok

Ligesom elastikken har vores krop og sind en vis kapacitet til at håndtere pres og udfordringer. Kortvarig stress kan være nyttig og motivere os til at yde vores bedste, ligesom en elastik, der hjælper med at holde tingene sammen. 

 

En spændt elastik kan standse blodtilførslen 

Men hvis vi konstant udsættes for stress uden pauser eller afslapning, begynder det at slide på os. Vi kan føle os trætte, ængstelige, irritable eller endda syge.

Så hvad er stress: Stress er kroppens og sindets måde at reagere på udfordringer eller krav, men det er vigtigt at finde balance og tage sig tid til at slappe af, så vores “elastik” ikke strækkes for meget og knækker.

Manglende forståelse af stress og dets mekanismer

Stress er blevet en af de største sundhedsudfordringer i vores tid, og flere og flere mennesker oplever dagligt symptomer på stress. Men hvorfor er stress så udbredt? Mange tror, at stress blot handler om at have travlt eller føle sig presset, men virkeligheden er meget mere nuanceret. En af hovedårsagerne til, at stress er blevet en folkesygdom, er, at mange mennesker simpelthen ikke forstår, hvad stress er, eller hvilke mekanismer der ligger bag. I denne artikel vil vi dykke ned i de grundlæggende mekanismer bag stress, og hvorfor manglende forståelse gør det svært at håndtere.

 

Hvad er stress?

For at forstå, hvorfor stress er så udbredt, er det vigtigt først at forstå, hvad stress er. Stress er kroppens naturlige reaktion på udfordringer og belastninger – en mekanisme, der i sin tid har hjulpet os med at overleve farlige situationer. Når vi står overfor en trussel, reagerer kroppen ved at frigive stresshormoner som adrenalin og kortisol, hvilket sætter os i en “kæmp eller flygt”-tilstand. Dette gør os i stand til at reagere hurtigt på fare.

Men i dag er de fleste af vores stressfaktorer ikke længere livstruende. I stedet er det hverdagens pres – deadlines, økonomiske bekymringer, familieforpligtelser og forventninger fra samfundet – der aktiverer vores stressreaktion. Og når denne stress bliver kronisk, kan det få alvorlige konsekvenser for både vores fysiske og mentale sundhed.

 

De mekanismer, der udløser stress

Selvom stress opstår naturligt som en del af vores biologiske reaktion på fare, er det ofte vores tanker og følelser, der udløser denne reaktion i moderne tid. Mange mennesker har en konstant følelse af at skulle præstere, være til rådighed eller leve op til bestemte standarder. Sociale medier og det moderne arbejdsliv har yderligere intensiveret presset, hvilket får mange til at føle sig konstant “på” og ude af stand til at koble af.

Her er nogle af de vigtigste mekanismer, der forårsager stress:

1. Overbelastning

I dag er mange mennesker overvældet af både personlige og professionelle krav. Arbejdslivet er blevet mere krævende med forventninger om at være tilgængelig uden for arbejdstiden, mens der samtidig er pres for at klare sig godt privat og opfylde sociale forventninger. Denne konstante overbelastning får kroppen til at være i en vedvarende stressreaktion, hvilket gør det svært at finde ro og balance.

2. Manglende grænser

Mange mennesker har svært ved at sætte grænser – både i deres arbejde og i deres personlige liv. Det kan være svært at sige nej til opgaver eller krav fra andre, hvilket betyder, at vi konstant føler os trætte og udbrændte. Uden klare grænser ender vi med at tage mere på vores skuldre, end vi kan bære.

3. Negative tanker og bekymringer

En væsentlig årsag til stress er vores egne tanker. Vi har ofte negative, bekymrede eller selvkritiske tanker, der skaber en følelse af ubehag og pres. Disse tankemønstre aktiverer kroppens stressreaktion, selv når der ikke er nogen reel ydre trussel til stede. Bekymringer om fremtiden, frygt for at fejle eller at føle sig utilstrækkelig kan opbygge et konstant niveau af stress.

4. Mangel på hvile og afkobling

Moderne livsstil gør det svært at finde tid til ægte hvile. Vi sover mindre, har færre pauser og er konstant forbundet gennem teknologi. Mangel på søvn, pauser og tid til at slappe af gør det umuligt for kroppen at restituere og genfinde balancen. Dette gør, at mange mennesker ender i en tilstand af kronisk stress.

 

Hvorfor forstår vi ikke stress?

Mange mennesker tror, at stress kun handler om at have travlt. Men stress er meget mere end det. Stress er en kompleks biologisk proces, der både påvirker kroppen og sindet. Når vi ikke forstår, hvad stress virkelig er, eller hvordan det fungerer, bliver det svært at genkende symptomerne og tage de nødvendige skridt for at håndtere det.

1. Manglende uddannelse om stress

En af hovedårsagerne til, at stress er blevet en folkesygdom, er, at der mangler uddannelse om stress. Mange af os lærer ikke i skolen, på arbejdspladsen eller i hjemmet, hvordan stress fungerer, og hvad vi skal gøre for at håndtere det. Uden denne viden kan stress blive ved med at akkumulere, indtil det bliver en alvorlig sundhedsrisiko.

2. Manglende selvindsigt

Det kan være svært at erkende, når vi er stressede. Mange af os har vænnet os til at føle os pressede og travle, og derfor ignorerer vi de tidlige tegn på stress. Men alle symptomerne på stress er vigtige at genkende for at kunne tage handling i tide.

 

Symptomer på stress

For at kunne håndtere stress er det vigtigt at vide, hvordan det manifesterer sig i kroppen og sindet. Alle symptomerne på stress kan variere fra person til person, men nogle af de mest almindelige symptomer inkluderer:

  • Fysiske symptomer: Hovedpine, muskelsmerter, fordøjelsesproblemer, søvnløshed, hjertebanken og svimmelhed.
  • Følelsesmæssige symptomer: Irritabilitet, angst, nedtrykthed, humørsvingninger og følelsesmæssig udmattelse.
  • Kognitive symptomer: Koncentrationsbesvær, glemsomhed, ubeslutsomhed og racing-tanker.
  • Adfærdsmæssige symptomer: Træk sig socialt tilbage, misbrug af alkohol eller stoffer, overspisning eller nedsat appetit og nedsat præstationsevne på arbejdet eller i privatlivet.

 

Hvad kan vi gøre ved det?

Det første skridt mod at håndtere stress er at blive bevidst om, hvordan det påvirker dig. Hvis du kan genkende symptomerne tidligt, er der flere ting, du kan gøre for at mindske stressen i dit liv:

  • Sæt grænser: Lær at sige nej, og vær klar over, hvornår du har brug for en pause.
  • Prioritér hvile: Sørg for at få nok søvn og planlæg tid til afkobling i din hverdag.
  • Vær opmærksom på dine tanker: Bliv bevidst om, hvilke tanker der skaber unødvendigt pres og stress, og arbejd på at ændre dem.
  • Fysisk aktivitet: Motion er en af de mest effektive måder at reducere stress på, da det hjælper med at frigive stresshormoner og genoprette balancen i kroppen.

 

Konklusion

Stress er blevet en folkesygdom, fordi mange mennesker ikke forstår, hvad det egentlig er, og hvordan det påvirker både krop og sind. Stress handler ikke kun om at have travlt; det er en kompleks biologisk proces, der aktiveres af vores tanker, følelser og omgivelser. Ved at forstå hvad stress er, og hvordan du kan genkende alle symptomerne på stress, kan du tage kontrol over dit liv og mindske de skadelige virkninger af stress.

Mette var en succesfuld projektleder i en travl virksomhed. Hendes dage var fyldt med møder, deadlines og store beslutninger, og hun var vant til at have et højt arbejdstempo. Hun var stolt af at kunne jonglere mange bolde i luften og var kendt for at klare pres med et smil. Men efter flere måneder med konstant travlhed begyndte Mette at mærke noget anderledes i kroppen – træthed, søvnløshed og en voksende følelse af uro, som hun ikke kunne ryste af sig. Alligevel slog hun det hen som “normalt” og noget, der blot hørte til hendes job.

 

Ignorering af de første tegn

Ligesom mange andre mennesker havde Mette en meget begrænset forståelse af, hvad stress er. For hende var stress noget, man kun oplevede, når man ikke kunne klare sit job eller var på sammenbruddets rand. Hun troede, at så længe hun holdt styr på sine opgaver og ikke brød sammen, kunne hun umuligt være stresset. Derfor fortsatte hun med at køre på fuld kraft, selvom kroppen begyndte at vise tydelige tegn på overbelastning.

 

Kroppen sender advarsler

Efter nogle måneder begyndte Mette at udvikle flere symptomer, som hun stadig ikke forbandt med stress. Hun havde svært ved at sove om natten, følte konstant hovedpine og bemærkede, at hun blev mere og mere irritabel over småting. På arbejdet begyndte hun at glemme vigtige opgaver, og hendes normalt skarpe hukommelse svigtede hende gang på gang. Alligevel skubbede hun det væk med undskyldninger om, at hun blot var “lidt træt” eller “bare havde brug for en ferie.”

Men i virkeligheden var Mettes symptomer en klar indikator på, at hun led af alvorlig stress. Hun oplevede alle symptomerne på stress – både fysisk, følelsesmæssigt og kognitivt – men fordi hun ikke forstod mekanismerne bag stress, ignorerede hun dem og fortsatte med at presse sig selv.

 

Krisen rammer

En dag, efter en hektisk uge med ekstra lange arbejdstimer, vågnede Mette med en voldsom hjertebanken og en følelse af svimmelhed. Hun kunne næsten ikke komme ud af sengen og følte sig totalt udmattet, både fysisk og mentalt. Mette blev tvunget til at melde sig syg og besøgte sin læge, der hurtigt kunne konstatere, at hun led af stress – noget, Mette aldrig havde troet skulle ske for hende.

Lægen forklarede hende, at stress ikke kun handler om at være presset eller have travlt, men at det er en kompleks reaktion i kroppen, som opstår, når man er overbelastet i en længere periode. Hvad er stress? Det er kroppens forsøg på at beskytte os, men når vi ikke tager advarslerne seriøst, kan det ende med at slide både krop og sind ned.

 

Vejen til bedring

Efter lægens råd begyndte Mette at forstå, at hun måtte tage sin stress alvorligt. Hun fik hjælp til at genoprette balancen i sin hverdag ved at indføre faste pauser, lære at sige nej til ekstra opgaver og fokusere på selvomsorg. Hun lærte at genkende de tidlige tegn på stress, så hun kunne tage handling, før det blev alvorligt igen.

Mette har i dag indset, at det vigtigste i kampen mod stress er viden og forståelse. Havde hun fra starten forstået alle symptomerne på stress, kunne hun have reageret tidligere og undgået det sammenbrud, hun oplevede.

 

Læring fra casen

Mange mennesker, ligesom Mette, ved ikke, hvad stress egentlig er, eller hvordan det manifesterer sig i kroppen og sindet. De forbinder stress med noget ydre – travlhed eller pres – uden at forstå, at det kan opbygges over tid og udvikle sig til en kronisk tilstand.

Denne case viser, at forståelsen af stress er nøglen til at kunne forebygge og håndtere det. Det kræver, at vi lærer at lytte til vores krop og sind og tager symptomerne seriøst, inden stress udvikler sig til en alvorlig helbredsrisiko.

Hvad er stress? Få indnu dybere indblik med vores artikler om stress:

Picture of Ulf Larsen
Ulf Larsen
Specialist i tanker, sind og mentalitet.
august 5, 2024

Indholdsfortegnelse - Hvad er stress?

Hvad er stress?
Hvad er stress? Vi laver en 360 graders analyse af begrebet stress.

Introduktion til stress

Stress er en naturlig reaktion i kroppen, som sker, når vi står over for udfordringer, krav eller situationer, der føles overvældende. Det kan være noget, vi oplever i hverdagen, som når vi har travlt på arbejdet, skal håndtere en konflikt, eller når vi bekymrer os om økonomien. Stress i sig selv er ikke nødvendigvis en dårlig ting – det er faktisk en mekanisme, der hjælper os med at reagere hurtigt i pressede situationer.

 

Se stress som en alarmtilstand

Det svarer lidt til når du oplever at vækkeuret snoozer om morgensen. Hvis du ikke forholder dig aktivt til det, bliver det ved og ved.

 

Hvad er stress alarmens funktion?

Når vi oplever stress, går kroppen ind i en alarmtilstand, hvor den gør sig klar til at “kæmpe eller flygte.” Det betyder, at hjertet begynder at slå hurtigere, vi trækker vejret hurtigere, og vores muskler bliver spændte, så vi er parate til at handle. Denne reaktion har været vigtig for vores overlevelse gennem tiden, men i dag er det sjældent, vi står over for livstruende farer. Alligevel reagerer kroppen på samme måde, når vi f.eks. skal til en vigtig eksamen eller har en deadline på arbejdet.

 

Alarmen skal afbrydes indimellem 

Stress bliver først et problem, når vi oplever det over en længere periode uden pauser til at slappe af og komme os. Når vi konstant føler os pressede, kan kroppen have svært ved at vende tilbage til en normal tilstand. Det kan føre til, at vi føler os trætte, irritable og ude af stand til at koncentrere os. Nogle får også fysiske symptomer som hovedpine, søvnbesvær eller ondt i maven.  

 

Grunden til at stress systemet starter alarmen

Hvad er stress alarmens udløsende trigger?

Der er mange ting, der kan udløse stress. For nogle kan det være arbejdspres, mens det for andre kan handle om familiens forventninger, økonomiske bekymringer eller store forandringer i livet, som f.eks. at flytte eller miste nogen, man holder af. Det er vigtigt at forstå, at vi alle reagerer forskelligt på stress – det, som stresser én person, påvirker måske slet ikke en anden på samme måde.

 

Stress alarmen kan afbrydes

Hvad er stress alarmens afbryderfunktion?

Stresssystemets produktion af stresshormoner, og stressreaktioner har ikke nogen indbygget afbryder. Hverken biologisk, eller fysisk. Derfor skal alarmen altid afbrydes mentalt. Til gengæld kan stress ofte håndteres med enkle metoder.

Det kan hjælpe at tage pauser i løbet af dagen, få nok søvn, motionere eller tale med nogen om, hvordan man har det. Nogle gange er det også nødvendigt at se på, hvordan man organiserer sit liv, og om man måske tager for meget ansvar på sig. Hvis stressen bliver for overvældende, kan det være en god idé at få hjælp fra en professionel, som kan støtte én i at finde ro og balance igen.

 

Stress er naturligt, kan ikke undgås, men skal altid håndteres

I bund og grund handler stress om, hvordan vi reagerer på de udfordringer, vi møder. Det er en naturlig del af livet, men når det får lov til at fylde for meget og varer for længe, kan det påvirke både vores fysiske og mentale velbefindende. Derfor er det vigtigt at lære at lytte til sin krop og finde måder at håndtere stress på, inden det vokser sig for stort.

Definitionen af stress

Den nemme og overordnede definition af stress, er som tidligere nævnt: “Stress er en biologisk og psykologisk respons, der opstår, når vi føler os overvældet af krav eller udfordringer, som vi ikke føler os i stand til at håndtere.”

Denne tilstand udløser en række fysiologiske reaktioner i kroppen, herunder frigivelse af stresshormoner som kortisol og adrenalin, som forbereder os på at “kæmpe eller flygte” fra truslen. Selvom stress kan hjælpe os med at reagere hurtigt i nødsituationer, kan langvarig eller kronisk stress have skadelige virkninger på vores helbred, både fysisk og mentalt.

Men stress er (desværre) ikke helt så simpelt, og derfor hører der lidt flere beskrivelser med til definitionen af stress. Blandt andet er der flere “stressformer” at forholde sig til:

 

De to overordnede stressformer:

For at skabe den helt korrekte forståelse af stress, er man nødt til at kende til de to grundlæggende former for stress. Ved at kunne skelne, bliver det langt nemmere at håndtere sine stress reaktioner.

Akut stress

Akut stress kaldes også kortvarig stress. Akut stress opstår som reaktion på en umiddelbar udfordring og er normalt kortvarig; man kan sige at det hurtigt går over. På den måde kender de fleste af os til de situationer der kan opstå, hvor vi føler os periodisk, eller forbigående stressede. 

Kronisk stress

Kronisk stress kaldes også for langvarig stress, og kronisk stress er vedvarer over længere tid, og kan have betydelige negative konsekvenser for både mental og fysisk sundhed. Forskning har dokumenteret, at langvarig stress kan føre til en lang række sundhedsproblemer, herunder forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme, og nedsat immunsystemfunktion.

Du kan læse mere om de helbredsmæssige konsekvenser via dette link til:

Sundhed.dk/psykologisk stress og fysisk sygdom 

Udover de to overordnede stressformer, skal vi også kigge på de forskellige typer af stress der findes.

Biologisk, fysisk og psykologisk stress

Nu ved du at stress er din indre alarm, som forsøger at alarmere dig, og samtidig hjælpe dig med at overkomme det du står overfor. Men stress har faktisk flere forskellige måder at fungere på. lad mig lave en lille gennemgang.

 

Hvad er stress biologisk set:

Ja hvad er stress så, biologisk set? Stress en naturlig del af kroppens forsvarssystem. Når vi oplever en stress situation—som en stram deadline på arbejdet eller en vigtig præstation—frigiver kroppen stresshormoner som adrenalin og kortisol. Disse hormoner forbereder kroppen på at håndtere udfordringen ved at øge hjerteslag, blodtryk og energiniveau.

Denne tilstand, kaldet “kamp-eller-flugt”-reaktionen, er designet til at hjælpe os med at reagere hurtigt og effektivt.

 

Hvad er stress fysisk set:

Stress kan udløses af fysisk anstrengelse, og overbelastninger. Når man overbelaster kroppen, udskiller binyrerne kortisol, for at hjælpe med healing og smerter. Samtidig lagrer og ophober kroppens celler forskellige affaldsstoffer, hvilket yderligere kan skabe spændinger og smerter i muskler og led, som så igen kalder på stresshormoner. Derved skabes en uheldig loopeffekt.

 

Hvad er stress psykologisk set:

Psykologisk set er stress noget helt andet. her påvirker stress vores tanker og følelser. Og omvendt påvirker vores tanker og følelser stressniveauet.

Når vi oplever stress, kan vores tanker blive negative, og vi kan føle os overvældede eller ængstelige. Hvordan vi opfatter og håndterer stress situationer (stress triggere)—hvor vidt vi ser dem som udfordringer eller trusler—kan påvirke, hvor meget stress vi oplever.

For eksempel, hvis vi ser en situation som en mulighed for vækst, kan det mindske stressniveauet, mens en negativ opfattelse kan forstørre det.

 

Hvad er stress samlet set?

Tilsammen arbejder den biologiske, fysiske og psykologiske stressrespons på at forberede os på at tackle kravene i vores liv.

En vis mængde stress kan være motiverende og hjælpe os med at præstere, men vedvarende eller overdreven stress vil føre til problemer med helbredet og velvære. Det at forstå denne dobbelte påvirkning kan hjælpe os med at finde effektive måder at håndtere og reducere stress på.

*Hvis du vil læse mere om sammenhængen mellem biologisk, fysisk, og psykisk stress kan du besøge SST´s pjece om langvarigstress. 

 

Hvorfor er det vigtigt at vide hvad stress er?

Som certificeret stress coach, med mange års erfaring kan jeg forsikre dig for: Stress skal håndteres, ellers løber det løbsk og eskalerer. For at kunne håndtere stress effektivt, er det helt afgørende at forstå, hvad stress virkelig er for noget. Det er nemlig meget vanskeligt at håndtere stress, hvis man ikke kan svare på spørgsmålet: Hvad er stress.

INFORMATION:

Hvad vil det sige når vi kalder det biologisk, fysisk og psykologisk? Hvad betyder det, og hvad er forskellen?

Biologisk betyder:

Biologisk referere til de biologiske stoffer, herunder hormoner, som kroppen producerer, transporterer og anvender i sine processer.

Fysisk betyder:

Fysisk refererer til alt det fysiske kroppen består af. F.eks.: Knogler, muskler, sener, bindevæv, organer osv.

Psykologisk betyder:

Psykologisk refererer til alt der hører til i sindet, herunder tanker, mentalitet og følelser.

*Som du sikkert har bemærket, er det ret bemærkelsesværdigt at stress er involveret, og fungerer i alle vores indre systemer, og det er da også samtidig forklaringen på hvorfor stress fylder så meget som det gør i samfundet: Stress er kompliceret, og komplekst.

Hvad er stress ikke!

Ja, hvad er stress ikke? Stress er ikke det samme som at være travlt eller at have en hektisk tidsplan. Det er heller ikke blot en følelse af bekymring eller angst i ny og næ. 

Stress er ikke en svaghed eller noget, man kan “tage sig sammen” fra. Det er en kompleks biologisk og psykologisk reaktion, der kræver opmærksomhed og ofte en aktiv håndtering for at forhindre negative helbredsmæssige konsekvenser.

Hvorfor er det vigtigt at fastslå, hvad stress IKKE er?

At vide hvad stress ikke er, er den bedste måde at danne et klart mentalt billede af, hvad stress faktisk er. 

Du undgår misforståelser, unødige bekymringer, og får nemmere ved at gribe til de rette stresshåndterings metoder! derfor er det vigtigt at vide; hvad er stress IKKE.

Stress er…

  • En biologisk reaktion: Kroppens naturlige måde at reagere på fare eller udfordringer, hvor stresshormoner som adrenalin og kortisol frigives for at øge årvågenhed og handlekraft.

  • En mental belastning: Når krav overstiger ens ressourcer, oplever man stress som en kognitiv og følelsesmæssig belastning, der kan skabe uro og bekymring.

  • En midlertidig tilstand: Akut stress kan hjælpe os med at håndtere pres på kort sigt, som ved eksamener eller deadlines. Det er en sund reaktion, hvis den er kortvarig.

  • En subjektiv oplevelse: Hvad der stresser én person, kan opfattes som uproblematisk for en anden. Stress afhænger af den enkeltes evne til at håndtere og tilpasse sig udfordringer.

  • Skadeligt i længden: Langvarig eller kronisk stress kan føre til helbredsmæssige problemer, som søvnbesvær, forhøjet blodtryk, angst og depression.

 


 

Stress er ikke…

  • En sygdom i sig selv: Stress er ikke en sygdom, men det kan være en medvirkende faktor til udviklingen af fysiske og mentale sygdomme, hvis det ikke håndteres.

  • Altid negativt: Eustress, eller positiv stress, kan motivere og styrke præstationen i udfordrende situationer.

  • En svaghed: At føle stress betyder ikke, at man er svag. Stress er en naturlig reaktion på belastninger, og det er vigtigt at anerkende det i stedet for at ignorere det.

  • Kun noget, der opstår ved store kriser: Selv små dagligdags begivenheder og overbelastning i hverdagen kan føre til stress, selvom der ikke er nogen alvorlig ydre fare.

  • En permanent tilstand: Med de rette teknikker og støtte kan stress håndteres og reduceres.

Hvad sker der i kroppen når man bliver stresset?

Hvad er stress reaaktionerne i kroppen?

Når kroppen oplever stress, udløser det en række fysiologiske reaktioner. Blandt andet frigives Stresshormonerne kortisol og adrenalin, hvilket forbereder kroppen på at håndtere en truende situation. 

Dette er kendt som “kæmp eller flygt”-responsen. På kort sigt kan dette være gavnligt, da det kan forbedre fokus og energi. 

Dog er det sådan, at hvis stress bliver kronisk, kan det have negative konsekvenser for helbredet. 

Langvarig stress kan føre til en række helbredsproblemer såsom hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk, svækket immunsystem, fordøjelsesproblemer og søvnforstyrrelser.

 

Hvorfor er det vigtigt at vide hvad der sker i kroppen når man bliver stresset?

Stress udløses, og formes som en fysisk ting eller fænomen i kroppen, og er derfor en fysisk udfordring. 

Det er vigtigt at forstå denne sammenhæng, fordi det, med den rette forståelse, bliver klart for dig, at stress skal håndteres, ellers vil det blot eskalere og blive værre.

Positiv stress : Eustress

Hvad er stress? Stress kan også være positivt. Så kaldes det Eustress med et finere ord. Eustress er et vigtigt fænomen at kende til; for så er det muligt at holde lidt styr på det!
Hvad er stress? Stress kan også være positivt. Så kaldes det Eustress med et finere ord. Eustress er et vigtigt fænomen at kende til; for så er det muligt at holde lidt styr på det!

Positiv stress, også kendt som Eustress, er en type stress, der kan have gavnlige virkninger på vores krop og sind. 

I modsætning til negativ stress, der kan være skadelig og overvældende, er positiv stress en sund og nødvendig del af livet, som kan motivere os til at tage udfordringer op og opnå vores mål.

Denne form for stress kan opstå i situationer, hvor vi står over for nye og spændende muligheder, som at starte et nyt job, forberede os til en stor præstation, eller tage på en spændende rejse.

Eustress hjælper med at forbedre vores fokus, øge vores energi og styrke vores præstation ved at udløse produktionen af stresshormoner på en måde, der føles spændende snarere end overvældende. Det skaber en følelse af entusiasme og opfyldelse, hvilket kan øge vores trivsel og livskvalitet. 

Fordelene ved positiv stress

Eustress spiller også en vigtig rolle i personlig vækst og udvikling. Når vi møder og overvinder udfordringer, udvikler vi nye færdigheder og styrker vores selvtillid.

Det er denne form for stress, der driver atleter til at yde deres bedste og kunstnere til at skabe deres mest inspirerende værker. 

Ved at anerkende og værdsætte positiv stress kan vi lære at udnytte dens potentiale til at forbedre vores præstation og tilfredshed i livet. 

Hvorfor er det vigtigt at kende til Eustress?

Det er vigtigt at kunne finde en balance og sikre, at denne type stress (positiv stress)  ikke bliver for intens eller vedvarende, men i passende doser kan eustress være en drivkraft for succes og lykke.

Selvom Eustress kan være gavnligt, er det vigtigt at være opmærksom på, at det også kan blive negativt, selv når det oprindeligt er forbundet med positive begivenheder.

Når spændende og motiverende situationer bliver for intense eller vedvarende uden tilstrækkelige pauser, kan selv positiv stress føre til udmattelse og overbelastning. 

Selv når noget er spændende har kroppen brug for pauser

For eksempel kan en person, der arbejder på et spændende projekt eller forbereder sig til en vigtig konkurrence, opleve, at den konstante høje intensitet og forventninger begynder at påvirke deres helbred negativt.

Dette sker, fordi kroppen stadig reagerer på eustress ved at frigive stresshormoner som kortisol og adrenalin. 

Hvis denne tilstand varer for længe, kan det resultere i de samme negative konsekvenser som kronisk negativ stress. 

Såsom søvnforstyrrelser, nedsat immunfunktion, forhøjet blodtryk og øget risiko for mentale helbredsproblemer som angst og depressions stress, som kaldes udbrændthed.

regelmæssige pauser er løsningen

Som nævnt kan den konstante pressede tilstand også føre til udbrændthed, som er kendetegnet ved at individet føler sig fysisk og følelsesmæssigt drænet, mister motivationen og oplever en reduktion i deres ydeevne.

Det er derfor afgørende at finde en balance og sørge for at inkludere tid til restitution og afslapning, selv når man engagerer sig i positive og spændende aktiviteter.

 Regelmæssige pauser, selvpleje og stresshåndteringsteknikker som mindfulness og meditation kan hjælpe med at forebygge, at eustress udvikler sig til en negativ belastning.

 Ved at være opmærksom på kroppens signaler og tage proaktive skridt til at bevare en sund balance kan man nyde fordelene ved Eustress uden at risikere de negative effekter af overbelastning.

Ved at se sig omkring, og lytte godt efter, vil I begge kunne konstatere at der ikke findes nogle problemer lige nu og her. Det er en god anledning til at få trukket vejret dybt, helt ned i maven. Uden at overgøre det, kan du trække vejret dybt sammen med barnet.

2 eksempler fra virkeligheden om hvordan positiv stress kan føre til alvorlige stress tilstande: 

Maria, en 35-årig mor til to, oplevede eustress, da hun besluttede at arrangere en stor fødselsdagsfest for sine børn. Hun elskede at planlægge, og det gav hende energi og glæde at tænke på børnenes smil og glæde.

Den kreative proces med at finde på lege, dekorere og bage kager fyldte hende med positiv stress, som motiverede hende til at yde sit bedste.

Efter festen modtog Maria mange rosende ord og besluttede at tage ansvaret for flere sociale arrangementer i hendes lokalsamfund.

Hver begivenhed krævede mere tid, energi og planlægning. Langsomt begyndte Marias eustress at udvikle sig til distress. Hun begyndte at føle sig overvældet af de stadigt voksende forventninger og opgaver.

Hun fik ikke længere tid til sig selv, hendes søvn blev forstyrret, og hun blev mere og mere irritabel.

Efter flere måneder uden pause førte den konstante belastning til kronisk stress. Maria begyndte at opleve fysiske symptomer som hovedpine og maveproblemer. Hendes glæde ved at planlægge og arrangere var forsvundet, og hun følte sig fanget i et uendeligt pres.

Eksemplet viser, hvordan eustress, der starter som en positiv drivkraft, kan udvikle sig til alvorlig kronisk stress, hvis den vedvarende belastning ikke håndteres og balanceres med tilstrækkelig hvile og egenomsorg.

 

 

Peter, en 40-årig marketingchef, oplevede eustress, da han fik ansvaret for at lede en vigtig kampagne for sin virksomhed. Denne nye udfordring gav ham energi og motivation til at arbejde lange timer og tænke kreativt for at levere en succesfuld kampagne.

Han følte sig i sit es og nød anerkendelsen fra sine kolleger og chefer.

Kampagnen blev en stor succes, og Peter blev hurtigt forfremmet til en lederstilling med endnu større ansvar. De nye arbejdsopgaver og det øgede pres begyndte dog at kræve mere af hans tid og energi.

Hvad der startede som positiv stress begyndte at blive til en konstant belastning. Peter fandt det sværere at balancere arbejde og privatliv, og han begyndte at tage arbejdet med hjem hver aften.

Over tid førte denne vedvarende stress til, at Peter udviklede alvorlig kronisk stress. Han begyndte at miste interessen for sit arbejde, følte sig konstant træt og udbrændt, og hans præstationer faldt.

De fysiske symptomer begyndte også at melde sig, såsom søvnproblemer og hjertebanken. Peter indså til sidst, at han måtte tage en pause og søge hjælp for at genoprette balancen i sit liv.

Eksemplet viser, hvordan eustress, der starter som en positiv drivkraft, kan udvikle sig til alvorlig kronisk stress, hvis den vedvarende belastning ikke håndteres og balanceres med tilstrækkelig hvile og egenomsorg.

Hvordan kan du vide at du er ved at blive stresset?

Når du bliver stresset vil du undervejs opleve forskellige symptomer og tegn på at noget er galt. Og det er her du skal være opmærksom.

 

Din krop og dit sind taler til dig!

Det er naturligvis super vigtigt at du er opmærksom på de symptomer, der kan indikere stress. Symptomer og tegn kan variere fra person til person, men nogle almindelige tegn inkluderer;

irritabilitet, angst, depression, træthed, hovedpine og muskelspændinger.

Psykologiske symptomer kan også omfatte;

koncentrationsbesvær, beslutningsproblemer og hukommelsesproblemer.

Hvis man oplever disse symptomer over en længere periode, kan det være gavnligt at søge hjælp fra en sundhedsprofessionel.

 

Hvorfor er det vigtigt at kende symptomerne på stress?

Stress symptomerne er dine sikre indikationer, eller tegn på at du er ved at blive, eller allerede er blevet stressramt. på den måde kan man sige at stress symptomer er en form for “handle-signaler”; altså, – NU skal du sætte ind og gøre noget ved din situation.

Årsager til stress

Der findes flere (som i mange) årsager til stress. Grundlæggende kan man sige at alt som kan bringe os i “alarmberedskab” kan betragtes som stress udløsende.

Den store (moderne) udfordring

Det store problem i samtiden er det enorme mentale pres vi pålægger os selv. Rigtigt mange af os har så travlt med at være “gode nok”, “ordentlige mennesker”, og “leve op til andres forventninger”, at vi slet ikke opdager at det er totalt urealistisk, og at vi er i gang med at blive overbelastede (stressede).

På den måde kan svaret på spørgsmålet: “Hvad er stress”, besvares med: Stress er den overbelastningsreaktion der opstår, når vi ikke passer tilstrækkeligt på os selv, uden selv at opdage det.

 

De fleste mangler at tage stilling

Når det er sagt, er den mest udbredte årsag til at stress accelerer i vores samfund ren og skær uvidenhed, og stillingtagen. Stress er blevet en folkesygdom, og det er der naturligvis flere årsager til, men mest grundlæggende gælder at de fleste ikke aner hvad stress er, og hvordan de kan tilgå og håndtere det.

Læs en uddybende forklaring på, hvorfor stress er blevet en folkesygdom.

Stress skal håndteres løbende, og altid! Der er flere måder at håndtere og reducere stress på. En af de mest effektive metoder er at forstå hvad det er, og identificere og tackle de underliggende årsager til stress.

Stress kan hænge sammen med din livsstil

Det er også vigtigt at opretholde en sund livsstil for at mindske stress. Dette inkluderer at få tilstrækkelig søvn, spise en balanceret kost, og undgå overforbrug af stimulanser som koffein og alkohol.

At have en hobby eller en kreativ aktivitet kan også være en god måde at aflede tankerne fra stress og give en følelse af glæde og tilfredshed.

Hvorfor er det vigtigt at have fokus på livsstilen i forhold til stress?

Eftersom stress udvikles, og opstår som en fysisk ting, er din samlede livsstil en helt central del af din stresshåndterings strategi.

Forebyggende stresshåndterings metoder

Som allerede nævnt er den vigtigste stresshåndterings teknik at kende til de de bagvedliggende årsager til stress reaktionerne. 

Dette kan indebære at ændre arbejdsforhold, forbedre tidsstyring, eller søge støtte fra venner og familie. Men så er der også de mere forebyggende, og vedligeholdende teknikker, i form af stresshåndteringsøvelser

 

Fysiske stresshåndteringsøvelser

Regelmæssig fysisk aktivitet er også kendt for at have en positiv indvirkning på stressniveauer, da det frigiver endorfiner, som er kroppens naturlige “feel-good” hormoner.

 

Mindfulness og selvhypnose som stress håndtering

Mindfulness, selvhypnose og meditation er også blevet populære metoder til stressreduktion. Disse teknikker fokuserer på at bringe opmærksomheden til nuet og kan hjælpe med at reducere tankemylder og bekymringer. Dybe vejrtrækningsøvelser og progressiv muskelafslapning kan også være nyttige til at berolige sindet og kroppen.

 

Reducer dit Mental load

Dit mental load kan også bearbejdes, så det reduceres. I det hele taget kan det være en god ide at skabe fokus på den måde dine tanker arbejder med dit liv, og dig selv. Det er det der kaldes for mindset.

 

Hvorfor er det vigtigt at kende til forebyggende stresshåndtering metoder?

Forebyggende stresshåndterings metoder er absolut nødvendige for ALLE mennesker: Vi kan ikke undgå at blive stressede ind i mellem (det er nærmest obligatorisk), men hvis du ikke kender til, og mestrer nogle effektive stresshåndterings metoder, vil du være i fare for at udvikle alvorlig, kronisk stress, uden at kunne gøre noget ved det.

Gør stress til et løsningsorienteret målepunkt i livet.

Hvis du har givet dig tid, og læst artiklen frem til nu, kan du svare på spørgsmålet: Hvad er stress!

Men du har også brug for at tage det hele ind, – altså åbne dine øjne for at stress er en ting du har behov for at forholde dig til.

I sidste ende er det afgørende at erkende, at stress er en del af livet, men det behøver ikke at kontrollere det. Ved at tage aktive skridt til at håndtere stress kan man forbedre sin livskvalitet og generelle velvære.

Det er vigtigt at huske, at det er okay at bede om hjælp, og at der findes ressourcer og støtte tilgængelig for dem, der har brug for det. Ved at tage hånd om sig selv og sine behov kan man opnå en bedre balance og et mere harmonisk liv.

Hvad er stress? - FAQ

Stress er en biologisk og psykologisk respons, der opstår, når vi føler os overvældet af krav eller udfordringer, som vi ikke føler os i stand til at håndtere. Det udløser frigivelse af stresshormoner som kortisol og adrenalin, der forbereder kroppen på at “kæmpe eller flygte”.

Symptomerne på stress kan variere, men almindelige tegn inkluderer irritabilitet, angst, depression, træthed, hovedpine, muskelspændinger, koncentrationsbesvær og søvnproblemer.

Stress kan opstå fra mange kilder, herunder arbejdspres, personlige forhold, økonomiske problemer og større livsbegivenheder. Kronisk stress kan også være resultatet af daglige små stressfaktorer, der hober sig op over tid.

Stress kan have en række negative helbredsmæssige konsekvenser, herunder hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk, svækket immunsystem, fordøjelsesproblemer og søvnforstyrrelser. Langvarig stress kan også føre til psykiske problemer som angst og depression.

Effektiv stresshåndtering inkluderer at identificere og tackle de underliggende årsager til stress, praktisere regelmæssig fysisk aktivitet, dyrke mindfulness og meditation, opretholde en sund livsstil og søge støtte fra venner, familie eller en sundhedsprofessionel.

Stress er ikke altid dårligt. Akut stress kan forbedre fokus og ydeevne i nødsituationer. Det er kronisk stress, der varer over længere tid, som har de mest skadelige virkninger på helbredet.

Selvom det er umuligt at eliminere stress helt, kan mange strategier hjælpe med at forebygge eller reducere stressniveauer. Dette inkluderer god tidsstyring, regelmæssig motion, sund kost, tilstrækkelig søvn og opretholdelse af stærke sociale forbindelser.

Hvis man oplever vedvarende stresssymptomer, der påvirker ens daglige liv og velvære, bør man søge hjælp fra en sundhedsprofessionel. Tidlig intervention kan forhindre alvorligere helbredsproblemer.

Her er en liste med videnskabelige kilder, der understøtter indholdet i artiklen om stress:

 

  1. Fysiologiske reaktioner på stress: 

   – Chrousos, G. P. (2009). Stress and disorders of the stress system. *Nature Reviews Endocrinology, 5*(7), 374-381. [Link]

(https://www.nature.com/articles/nrendo.2009.106)




  1. Langvarig stress og helbredsproblemer:

   – Schneiderman, N., Ironson, G., & Siegel, S. D. (2005). Stress and health: Psychological, behavioral, and biological determinants. *Annual Review of Clinical Psychology, 1*, 607-628. [Link]
(https://www.annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev.clinpsy.1.102803.144141)

 

  1. Symptomer på stress:

   – McEwen, B. S. (2004). Protection and damage from acute and chronic stress: Allostasis and allostatic overload and relevance to the pathophysiology of psychiatric disorders. *Annals of the New York Academy of Sciences, 1032*(1), 1-7. [Link]

(https://nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1196/annals.1314.001)

 

  1. Effektive metoder til stresshåndtering:

   – Salmon, P. (2001). Effects of physical exercise on anxiety, depression, and sensitivity to stress: A unifying theory. *Clinical Psychology Review, 21*(1), 33-61. [Link]

(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0272735800000703)

 

  1. Mindfulness og meditation til stressreduktion:

   – Chiesa, A., & Serretti, A. (2009). Mindfulness-based stress reduction for stress management in healthy people: A review and meta-analysis. *Journal of Alternative and Complementary Medicine, 15*(5), 593-600. [Link]
(https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2008.0495)

 

  1. Sund livsstil og stressreduktion:

   – Farhud, D. D. (2015). Impact of lifestyle on health. *Iranian Journal of Public Health, 44*(11), 1442-1444. [Link]

(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4703222/)

 

  1. Betydningen af social støtte ved stress:

   – Cohen, S., & Wills, T. A. (1985). Stress, social support, and the buffering hypothesis. *Psychological Bulletin, 98*(2), 310-357. [Link]

(https://psycnet.apa.org/doi/10.1037/0033-2909.98.2.310)

Vores tilbud om stressbehandling

Nu hvor du har fået en dybere indsigt i svaret på spørgsmålet; hvad er stress?,  kan det være at det er interessant for dig at afsøge de forskellige muligheder der er for professionel hjælp og behandling.

Larsen og Ravn er stress specialister, og vi kan tilbyde dig hjælp på flere måder:

 

  • Stress hypnose
    Med avanceret hypnoterapi kan du få hjælp til at opløse og fjerne ubevidste fastsiddende blokeringer, og systemer i sindet.

 

  • Stress coaching
    med coaching får du helt nye, velfungerende strategier, og du får finpudset dine indre ressourcer, så du bliver skarp udi stresshåndtering.

 

  • Stressbehandlings forløb 
    Når du er blevet alvorligt stressramt og har behov for støtte, hjælp nye kompetencer, er det en proces, og kræver et målrettet forløb.

 

Du kan kontakte os HER!

Vil du med på udviklingsrejsen?

Klik, og følg os på Facebook. Gå ikke glip af de nyeste metoder og teknikker inden for selvhjælp, og personlig udvikling.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Klik, og følg os på LinkedIn. Gå ikke glip af de nyeste input inden for ledelse, ledereudvikling og kommunikation.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Det siger vores kunder...

Anders LarsenSlut med rygning efter 27 år
Læs mere
"Jeg har kun rosende ord om forløbet. Linda som hypnotiseret mig, var imødekommende, professionel, ærlig og førte en vellykket proces med spørgeskema, behandling samt opfølgning. Takket være Linda's forløb, er jeg røgfri på 8. måned, og sidder tilbage med en god positiv oplevelse. Jeg kan varmt anbefale Larsen & Ravn til alle, der er indstillet på et rygestop."
KristinaFarvel til flyveskrækken
Læs mere
"Jeg nåede at være i hypnose to gange. Det var virkelig to meget vilde oplevelser på den bedst tænkelige måde. I samarbejdet, fik jeg ryddet op. Under fuldstændig afslapning, er bevidstheden og underbevidstheden på arbejde i en eller anden form for teamsamarbejde. Vi frygter noget af en grund og der er helt okay at få hjælp til at frygten ikke vokser og bliver begrænsende."
Søren SørensenEmpatisk venlig forstående
Læs mere
"Jeg har i nogen tid haft besøg af Linda efter nogle traumatiske oplevelser som efterfølgende har givet mig angst og depression har svært ved og gå ud så jeg er utrolig glad for at hun kommer hjem til mig og det koster ikke ekstra jeg for hypnose og samtale terapi og det gør mig godt. Linda er meget empatisk og lyttende og det hjælper mig. Jeg glæder mig til næste gang."
AnneEn meget svær periode i mit liv
Læs mere
"Jeg følte mig velkommen fra jeg trådte indover deres dørtrin og følte Ulf havde hånden under mig. Ulf er meget rolig, udsender straks empati og forståelse for ens situation. Ulf gav mig rigtige gode redskaber til at håndtere min situation. Ulf tegner og skriver ned under sessionen, hvilke har gjort jeg kan bladre i vores samtale hjemme, når tankemylder vil tage over."
Heidi StielundDen bedste hjælp til selvhjælp
Læs mere
"Da jeg mødte Ulf første gang, var jeg tydeligt presset og havde mange ting at forholde mig til, såvel fagligt som privat, men efter få gange i samtale med Ulf, kunne jeg tydelig mærke, at der skete en ændring. Mit overskud blev anderledes, jeg lyttede istedet for at tale, og jeg var istand til at se mig selv og mine handlinger gennem andres optik."

Vi anerkender, at hver persons rejse til “et bedre liv” er unik. Derfor er vi her for at lytte, forstå og skabe et trygt rum, hvor du kan udforske dine tanker, følelser og drømme.

Sammen arbejder vi på at skabe balance, velvære og personlig udvikling. Vores kunders oplevelser er hjertet af vores praksis.

Har du et spørgsmål til os?

Sidder du stadig tilbage med et spørgsmål som du ikke har fået besvaret? Så er du meget velkommen til at sende os en besked, så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt med et svar.

Du kan også tage et kig i vores artikler

Tag springet. Vi hjælper dig med din personlige udvikling og omsorg gennem hypnose, terapi og coaching.

Start med en afklaring

Vi vil gerne tilbyde dig en gratis og uforpligtende afklaring med dig, for at finde det helt rette forløb til dig. Vores samtale kan enten foregå telefonisk eller ved et møde online.

Det eneste du skal gøre er at række ud og booke et møde. Du kan også ringe direkte til os på:  61 77 38 04, eller sende os en email til: info@larsenogravn.dk