Symptomer på stress er et vigtigt redskab for at håndtere stress
For at håndtere stress, er det nødvendigt at erkende at man er stressramt. Derfor skal du kende de forskellige symptomer på stress.

Symptomer på stress

Symptomer på stress er vigtige at kunne genkende. Symptomerne på stress er nemlig de signaler du har brug for, for at kunne håndtere stress, og derved komme ud af stress. Det er super vigtigt at være opmærksom på at symptomer altid er et udtryk for et bagvedliggende problem eller ubalance. Det gælder i allerhøjeste grad også for symptomer på stress.

Picture of Ulf Larsen
Ulf Larsen
Specialist i tanker, sind og mentalitet.
januar 19, 2024

Indholdsfortegnelse: Symptomer på stress

Symptomer på stress - vær opmærksom

Læs om alle symptomer på stress. Lær om de forskellige stress symptom kategorier der findes. At forstå din situation er første skridt ud af et stress ramt liv.

Når du som menneske oplever fysisk, og psykologisk pres, opstår forskellige grader af symptomer på stress.

Nogle får fysiske stresssymptomer som maveonde eller bliver spændte og får ondt i hovedet, andre igen får mere psykiske problemer og oplever nedtrykthed, som også kan være symptomer på stress.

Nogle får også adfærdsmæssige stresssymptomer som for eksempel søvnproblemer, eller oplever øget indtag af alkohol.

Sagen er, at vi hver især har vores egne stress symptomer, som er signalgivere fra kroppen på, at der er noget galt og at vi bør gøre noget. Når du oplever disse signaler, betyder det at:

Du er overbelastet! – Og det holder ikke i længden

Nedenfor er listet nogle af de hyppigste stress symptomer:

Symptomer på stress i kroppen

Symptomer på stress i kroppen
Der findes rigtigt mange symptomer på stress der er fysiske. Det betyder at du kan lægge mærke til dem i din krop. Derfor er krops bevidsthed, og det at være i kontakt med din krop vigtigt.

Når kroppen udviser symptomer på stress, vil nogle af de mest udbredte symptomer være:

 • Uro i kroppen, og indre uro
 • Ondt i hovedet
 • Hjertebanken
 • Brystsmerter
 • Ondt i maven
 • Nedsat potens – Manglende sexlyst
 • Vægt svingninger
 • Infektioner – nedsat immunforsvar
 • Opblusning af kronisk sygdom

 

Bemærk at symptom listen ikke er udtømmende, men der er tale om de mest udbredte stress symptomer.

Psykiske stress symptomer

psykiske symptomer på stress kan være svære selv at få øje på, når man befinder sig i en overbelastet periode.
psykiske symptomer på stress kan være svære selv at få øje på, når man befinder sig i en overbelastet periode.

Når psyken udviser symptomer på stress, vil det ofte være symptomer du kan finde på denne symptom liste:

 

Der er virkelig mange psykiske stress symptomer, og mange gange kan det være vanskeligt at sætte ord på ens egen psykiske tilstand. derfor kan det være en stor fordel at se på symptomerne punkt for punkt. 

Adfærdsmæssige symptomer på stress

Adfærdsmæssige symptomer på stress er typisk meget tydelige for omgivelserne, og i mindre grad for den stressramte.
Adfærdsmæssige symptomer på stress er typisk meget tydelige for omgivelserne, og i mindre grad for den stressramte.

Når den måde man opfører sig på ændrer sig, kan det være symptomer på stress. Her en en symptom liste over de hyppigste:

 • Søvnløshed, vågner tidligt, kan ikke falde i søvn
 • Manglende engagement
 • Hyper ventilation
 • Aggressiv adfærd
 • Nedsat tempo – effektivitet
 • Svært ved at træffe beslutninger
 • Øget indtagelse af alkohol, tobak og andre stimulanser
 • Forøget sygefravær

 

Det kan være virkeligt svært at vurdere sin egen adfærd, eller lægge mærke til de ændringer der kommer snigende. Men prøv alligevel at se om ikke nogle af punkterne fra symptom listen er aktuelle.

Stress symptomer er vigtige signaler

Alle stress symptomer er vigtige signaler. Signalerne fortæller dig at du har brug for at ændre på noget. Du har behov for at justere, og tilpasse dig på en ny måde.
Alle stress symptomer er vigtige signaler. Signalerne fortæller dig at du har brug for at ændre på noget. Du har behov for at justere, og tilpasse dig på en ny måde.

Lyt til de signaler du får!

Nogle af stress symptomerne betyder mere end andre. Uro, irritabilitet og ubeslutsomhed kender de fleste mennesker til, når vi er små-stressede i hverdagen.

Sådanne symptomer på stress forsvinder hurtigt, når vi føler, at vi er med igen.

Vi skal fokusere og få ændret på de ting, der måtte stresse os lige nu. Får man derimod mere og vedvarende svære symptomer på stress, er det et klart tegn på, at der virkelig må gøres noget hurtigt!

Stress betinget hovedpine eller vægttab, der er længerevarende, vil automatisk nedsætte vores evne til at komme oven på igen. Hukommelsesbesvær, angst og depression vil påvirke vores evne til at fungere i hverdagen og derved stresse os yderligere.

Stress symptomer er altid vigtige signaler, der fortæller dig, at du har brug for at justere på noget, og tilpasse dig situationen.

Stress symptomer – årsagen kan være en anden!

Stress symptomer, er som alle andre symptomer, - bare symptomer. Så vær opmærksom på at stress symptomer også kan være symptomer på andre problemstillinger. Sørg for at tale med din læge.
Stress symptomer, er som alle andre symptomer, - bare symptomer. Så vær opmærksom på at stress symptomer også kan være symptomer på andre problemstillinger. Sørg for at tale med din læge.

Rent bortset fra søvnløshed er der ingen af de nævnte stresssymptomer, der ikke kunne have en anden årsag. Derfor skal du sørge for at blive undersøgt hos lægen hvis symptomerne varer mere end en uges tid.

Søvnløshed er et godt, og meget velegnet symptom at måle sit stress niveau med. Det er ikke bare nogle få nætters søvn, op til en forestående begivenhed der er tale om. Men problemer med at falde i søvn, eller at vågne op med tankespind midt om natten, og bruge timevis på at falde i søvn igen. Det er et sikkert tegn på stress.

Symptomer på stress – sådan kommer du videre

Stress kan løses! Så når du først har afkodet dine symptomer på stress, er det tid til at gøre noget ved det. Livet er alt for kort til at være stresset.
Stress kan løses! Så når du først har afkodet dine symptomer på stress, er det tid til at gøre noget ved det. Livet er alt for kort til at være stresset.

Uanset om du oplever svære symptomer på stress, eller oplever symptomer i mildere grad, er det vigtigt at du gør noget ved din situation. NU!

En rigtig god ide er at tale med andre om din situation. det kan være arbejdsgiver, leder, familie, ægtefælle, partner, venner.

Det er vigtigt at åbne op for samtale, fordi det automatisk giver dig nye tankemæssige input, og derved nye muligheder. Ligeledes er det en fin måde at bearbejde din egen selverkendelse.

Hvis samtale og drøftelse med andre i din inderkreds og netværk ikke er tilstrækkeligt, kan du til hver en tid vælge en professionel stress behandler.

Indrømmet! det er en jungle at finde rundt i, når man har brug for at vælge stress behandling, men her finder du nogle nyttige indput til at finde på til at finde den rette stress behandling for netop dig.

Du kan også læse om depression symptomer, og angst symptomer.

Vil du med på udviklingsrejsen?

Klik, og følg os på Facebook. Gå ikke glip af de nyeste metoder og teknikker inden for selvhjælp, og personlig udvikling.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Klik, og følg os på LinkedIn. Gå ikke glip af de nyeste input inden for ledelse, ledereudvikling og kommunikation.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Det siger vores kunder...

Anders LarsenSlut med rygning efter 27 år
Læs mere
"Jeg har kun rosende ord om forløbet. Linda som hypnotiseret mig, var imødekommende, professionel, ærlig og førte en vellykket proces med spørgeskema, behandling samt opfølgning. Takket være Linda's forløb, er jeg røgfri på 8. måned, og sidder tilbage med en god positiv oplevelse. Jeg kan varmt anbefale Larsen & Ravn til alle, der er indstillet på et rygestop."
KristinaFarvel til flyveskrækken
Læs mere
"Jeg nåede at være i hypnose to gange. Det var virkelig to meget vilde oplevelser på den bedst tænkelige måde. I samarbejdet, fik jeg ryddet op. Under fuldstændig afslapning, er bevidstheden og underbevidstheden på arbejde i en eller anden form for teamsamarbejde. Vi frygter noget af en grund og der er helt okay at få hjælp til at frygten ikke vokser og bliver begrænsende."
Søren SørensenEmpatisk venlig forstående
Læs mere
"Jeg har i nogen tid haft besøg af Linda efter nogle traumatiske oplevelser som efterfølgende har givet mig angst og depression har svært ved og gå ud så jeg er utrolig glad for at hun kommer hjem til mig og det koster ikke ekstra jeg for hypnose og samtale terapi og det gør mig godt. Linda er meget empatisk og lyttende og det hjælper mig. Jeg glæder mig til næste gang."
AnneEn meget svær periode i mit liv
Læs mere
"Jeg følte mig velkommen fra jeg trådte indover deres dørtrin og følte Ulf havde hånden under mig. Ulf er meget rolig, udsender straks empati og forståelse for ens situation. Ulf gav mig rigtige gode redskaber til at håndtere min situation. Ulf tegner og skriver ned under sessionen, hvilke har gjort jeg kan bladre i vores samtale hjemme, når tankemylder vil tage over."
Heidi StielundDen bedste hjælp til selvhjælp
Læs mere
"Da jeg mødte Ulf første gang, var jeg tydeligt presset og havde mange ting at forholde mig til, såvel fagligt som privat, men efter få gange i samtale med Ulf, kunne jeg tydelig mærke, at der skete en ændring. Mit overskud blev anderledes, jeg lyttede istedet for at tale, og jeg var istand til at se mig selv og mine handlinger gennem andres optik."

Vi anerkender, at hver persons rejse til “et bedre liv” er unik. Derfor er vi her for at lytte, forstå og skabe et trygt rum, hvor du kan udforske dine tanker, følelser og drømme.

Sammen arbejder vi på at skabe balance, velvære og personlig udvikling. Vores kunders oplevelser er hjertet af vores praksis.

Har du et spørgsmål til os?

Sidder du stadig tilbage med et spørgsmål som du ikke har fået besvaret? Så er du meget velkommen til at sende os en besked, så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt med et svar.

Du kan også tage et kig i vores artikler

Tag springet. Vi hjælper dig med din personlige udvikling og omsorg gennem hypnose, terapi og coaching.

Start med en afklaring

Vi vil gerne tilbyde dig en gratis og uforpligtende afklaring med dig, for at finde det helt rette forløb til dig. Vores samtale kan enten foregå telefonisk eller ved et møde online.

Det eneste du skal gøre er at række ud og booke et møde. Du kan også ringe direkte til os på:  61 77 38 04, eller sende os en email til: info@larsenogravn.dk