Symptomer på stress

Symptomer på stress er vigtige at kunne genkende. Symptomerne på stress er nemlig de signaler du har brug for, for at kunne håndtere stress, og derved komme ud af stress. Det er super vigtigt at være opmærksom på at symptomer altid er et udtryk for et bagvedliggende problem eller ubalance. Det gælder i allerhøjeste grad også for symptomer på stress.

Symptomer på stress - vær opmærksom

Læs om alle symptomer på stress. Lær om de forskellige stress symptom kategorier der findes. At forstå din situation er første skridt ud af et stress ramt liv.

Symptomer på stress er et vigtigt redskab for at håndtere stress

Når du som menneske oplever fysisk, og psykologisk pres, opstår forskellige grader af symptomer på stress.

Nogle får fysiske stresssymptomer som maveonde eller bliver spændte og får ondt i hovedet, andre igen får mere psykiske problemer og oplever nedtrykthed, som også kan være symptomer på stress.

Nogle får også adfærdsmæssige stresssymptomer som for eksempel søvnproblemer, eller oplever øget indtag af alkohol.

Sagen er, at vi hver især har vores egne symptomer på stress, som er signalgivere fra kroppen på, at der er noget galt og at vi bør gøre noget. Når du oplever disse signaler, betyder det at:

Du er overbelastet! – Og det holder ikke i længden

Nedenfor er listet nogle af de hyppigste stress symptomer:

Symptomer på stress – i kroppen

Når kroppen udviser symptomer på stress, vil nogle af de mest udbredte symptomer være:

 • Uro i kroppen, og indre uro
 • Ondt i hovedet
 • Hjertebanken
 • Brystsmerter
 • Ondt i maven
 • Nedsat potens – Manglende sexlyst
 • Vægt svingninger
 • Infektioner – nedsat immunforsvar
 • Opblusning af kronisk sygdom

Bemærk at symptom listen ikke er udtømmende, men der er tale om de mest udbredte stress symptomer.

Symptomer på stress – psykiske

Når psyken udviser symptomer på stress, vil det ofte være symptomer du kan finde på denne symptom liste:

Der er virkelig mange psykiske symptomer på stress, og mange gange kan det være vanskeligt at sætte ord på ens egen psykiske tilstand. derfor kan det være en stor fordel at se på symptomerne punkt for punkt. 

Symptomer på stress – adfærd

Når den måde man opfører sig på ændrer sig, kan det være symptomer på stress. Her en en symptom liste over de hyppigste:

 • Søvnløshed, vågner tidligt, kan ikke falde i søvn
 • Manglende engagement
 • Hyper ventilation
 • Aggressiv adfærd
 • Nedsat tempo – effektivitet
 • Svært ved at træffe beslutninger
 • Øget indtagelse af alkohol, tobak og andre stimulanser
 • Forøget sygefravær

Det kan være virkeligt svært at vurdere sin egen adfærd, eller lægge mærke til de ændringer der kommer snigende. Men prøv alligevel at se om ikke nogle af punkterne fra symptom listen er aktuelle.

 

Stress symptomer er vigtige signaler

Lyt til de signaler du får!

Nogle af stresssymptomerne betyder mere end andre. Uro, irritabilitet og ubeslutsomhed kender de fleste mennesker til, når vi er små-stressede i hverdagen.

Sådanne symptomer på stress forsvinder hurtigt, når vi føler, at vi er med igen.

Vi skal fokusere og få ændret på de ting, der måtte stresse os lige nu. Får man derimod mere og vedvarende svære symptomer på stress, er det et klart tegn på, at der virkelig må gøres noget hurtigt!

Stress betinget hovedpine eller vægttab, der er længerevarende, vil automatisk nedsætte vores evne til at komme oven på igen. Hukommelsesbesvær, angst og depression vil påvirke vores evne til at fungere i hverdagen og derved stresse os yderligere.

Stress symptomer – Årsagen kan være en anden!

Rent bortset fra søvnløshed er der ingen af de nævnte stresssymptomer, der ikke kunne have en anden årsag. Derfor skal du sørge for at blive undersøgt hos lægen hvis symptomerne varer mere end en uges tid.

Søvnløshed er et godt, og meget velegnet symptom at måle sit stress niveau med. Det er ikke bare nogle få nætters søvn, op til en forestående begivenhed der er tale om. Men problemer med at falde i søvn, eller at vågne op med tankespind midt om natten, og bruge timevis på at falde i søvn igen. Det er et sikkert tegn på stress.

Symptomer på stress – Hvad kan du gøre?

Uanset om du oplever svære symptomer på stress, eller oplever symptomer i mildere grad, er det vigtigt at du gør noget ved din situation. NU!

En rigtig god ide er at tale med andre om din situation. det kan være arbejdsgiver, leder, familie, ægtefælle, partner, venner.

Det er vigtigt at åbne op for samtale, fordi det automatisk giver dig nye tankemæssige input, og derved nye muligheder. Ligeledes er det en fin måde at bearbejde din egen selverkendelse.

Hvis samtale og drøftelse med andre i din inderkreds og netværk ikke er tilstrækkeligt, kan du til hver en tid vælge en professionel stress behandler. Indrømmet! det er en jungle at finde rundt i, når man har brug for at vælge stress behandling, men her finder du nogle nyttige indput til at finde på til at finde den rette stress behandling for netop dig.

Du kan også læse om depression symptomer, og angst symptomer.

Læs om Larsen og Ravn på TRUSTPILOT

Din tryghed

Aktuelle tilbud: