endeligtbanner

Depression - Symptomer

 

Det er vigtigt at fastslå, at det kan være stort set umuligt selv at vurdere sværhedsgraden og alvoren i disse symptomer.


 

Ofte kræver det en udenforstående person med erfaring i at vurdere, hvad der er normalt, og hvad der er unormalt.

 

Det kan heller ikke tilrådes at foretage en vurdering af en pårørende eller anden nær person. Man påtager sig et forfærdeligt stort ansvar - for tænk, hvis man vurderer forkert.

 

Læs også alt om depression/pårørende, eller

behandling af depression.

 

For at depression kan diagnostiseres, må flere af nedenstående
symptomer være til stede samtidigt i minimum 14 dage:

 

 

Mindst 2 af følgende grundsymptomer:

 

 

Vedvarende nedtrykthed

Oplevelse af tristhed og modløshed

Udeblivende interesse/glæde ved sædvanlige
   aktiviteter/fornøjelser

Manglende energi og/eller øget træthed

 

 Mindst 2 af følgende følge symptomer:

 

 

Selvbebrejdelser og skyldfølelse

Indre rastløshed og uro 

Nedsat selvtillid/selvfølelse

Langsommere funktionsniveau end normalt

Følelse af håbløshed og hjælpeløshed

Koncentrationsbesvær

Problemer med at huske

Tanker om død eller selvmord

Dårlig søvn og søvnløshed eller træthed

Nedsat/øget appetit

Variation i vægten

Nedsat sexlyst

Tankespind eller langsom tankegang

Tidlig morgenopvågning

Forværring om morgenen eller om aftenen

Ubeslutsomhed eller forvirring

Angst fornemmelser

Angst med øget svedtendens, rysten, hjertebanken

Vrede og irritation uden bevidst årsag

Smerter forskellige steder i kroppen

 

 

 

Depression symptomer - Følelsen af depression

 

 

Den der er deprimeret, er måske nok ked af det, men det er en anderledes oplevelse end det er for eksempel med sorg.

 

Det vil mennesker, der har oplevet begge dele, ofte kunne berette om. Den deprimerede oplever ofte at alting eller næsten alting er gråt i gråt. Forhold, der tidligere bragte glæde, og tilfredshed er nu ligegyldige.

 

Netop denne oplevelse af lammelse af følelserne er ofte meget pinefuld. Man kan ikke frembringe nogle som helst følelser for sine nærmeste, og af den årsag kan man ofte føle sig som et dårligt eller falskt/uægte menneske. Dette vil ofte igen forværre, eller holde depressionen ved lige.

 

 

 

Depression symptomer - Energiløshed

 

 

Man kan have svært ved at tage sig sammen til noget som helst, føler sig meget træt og uden energi, så man kan have vanskeligt ved at passe sit job eller sin familie.

 

Det er ikke ugidelighed eller dovenskab, men skyldes tværtimod sygdommen. Det er meget vigtigt, at pårørende er klar over dette, så de ikke presser den syge ud i situationer, som den depressive ikke kan klare. du kan sammenligne det med en person der har brækket et ben!

 

Den person forventes ikke at kunne løbe 100 meter hækkeløb!

 

 

 

Depression symptomer - Søvnforstyrrelser

 

Søvnforstyrrelser opleves næsten altid i forbindelse med depressioner. Ofte er man meget længe (timevis) om at falde i søvn.

 

Man vågner tit mange gange i løbet af natten. I nogle tilfælde vågner man tidligt om morgenen uden at kunne sove videre. Det betyder at depressionen forstærkes, fordi den energi man skulle have brugt til at kæmpe imod, bliver tappet.

 

Ofte er tilstanden værst om morgenen. Den kan så nogen gange lette lidt hen på dagen, men opleves tiltagende hen ad aften.

 

 

 

Depression symptomer - Koncentrationsbesvær

 

En depression rammer næsten alle hjernens funktioner - ikke følelserne. Mange deprimerede mennesker må konstatere at have problemer med koncentrationen og med at huske. Det kan virke umuligt at tage beslutninger om hvad som helst!

 

 

Selv de mest simple ting, og det kan være problematisk at planlægge, hvad der skal gøres for at få dagligdagen til at fungere.

 

 

Det kan være meget udtalt, og hvis man er ældre, kan det til forveksling minde om forkalkning.

 

 

Opdager man ikke den rette sammenhæng, kan det få meget alvorlige følger, fordi man derved kommer til at undlade at behandle depressionen og måske i stedet behandle den ældre som senil.

 

 

 

Depression symptomer - selvmords tanker

 

 

Selvmordstanker er ofte forekommende og skal altid tages alvorligt!

 

Ca. 10-15 procent af svært deprimerede begår selvmord, hvis de ikke får behandling. De kan føle sig deprimerede i så høj grad, og så værdiløse, at de ikke oplever, der er nogen anden udvej end at tage livet af sig selv. Mange deprimerede taler desværre ikke om eventuelle selvmordstanker, fordi det er tabubelagt.

 

 

 

Depression symptomer - appetitforstyrrelser

 

 

Den normale oplevelse er at appetitten næsten er væk, når man er deprimeret. Lysten til mad forsvinder, og maden mister fuldstændigt sin smag. Hvis nedsættelsen af appetitten er voldsom, kan det medføre et større vægttab.

 

 

Hvis man også stopper med at indtage væske, er det virkeligt kritisk, da der kan opstå en livsfarlig situation i løbet af få døgn.

 

 

I mere sjældne tilfælde ses det modsatte: kraftigt forøget appetit, særligt efter kulhydratrige madvarer. Dette er en ofte set reaktion i forhold til vinterdepression.

 

 

 

Depression symptomer - selvbebrejdelser

 

 

Virkelig mange deprimerede kender til selvbebrejdelser. Bebrejdelserne kan både være lette eller meget kraftige.

 

Det er normalt, at man bebrejder sig selv, det faktum at man ikke tager sig selv sammen. Det betyder at man derved vender en del af selve depressionens symptomer ind mod sig selv.

 

Det kan også forekomme, at man finder forhold i sin fortid, som man begynder at bebrejder sig selv. Det kan være alt fra små uskyldige forseelser til større sammenhænge og hændelser.

 

Det kan være forhold, som man faktisk har gennemlevet, og bearbejdet, som igen bliver taget op og medfører stor smerte og pine. Alt i alt kan dette gøre, at man føler sig uægte, falsk og som et dårligt menneske.

 

Meget tit er der et klart gentaget mønster over disse selvbebrejdelser, og de kan være uhyre besværlige at høre på for de nærmeste pårørende. Man bør forsøge ikke at give den depressive ret i sine selvbebrejdelser, osse selvom det kan forekomme umuligt at argumentere imod dem.

 

 

 

 

Depression symptomer - Angst og uro

 

 

Der er nogle depressive der oplever angstanfald depressionen. Dette kan gøre det sværere for lægen, fordi man har sit fokus på angsten og glemmer symptomerne for den bagvedliggende depression.

 

Angsten er en kæmpe belastning oven i alle de andre symptomer der følger med depression.

 

Andre depressive oplever ikke ligefrem angstanfald, men mere en følelse af indre indre uro og rastløshed, som også er overordentligt ubehagelig.

 

Den depressive kan ikke finde ro nogen steder og går ofte restløs frem og tilbage. depressive i denne kategori er ofte særligt i fare for at begå selvmord, fordi de er så forpinte af indre smerte og har masser af energi til at udføre selvmordet.

 

 

 

 

Depressions symptomer - tvangstanker

 

 

Som en del af depressionen kan der opstå tvangstanker.

Tvangstanker er tanker, som den depressive selv oplever er forkerte, men ikke kan frigøre sig fra. Der kan være tanker der kredser om at skade andre, som man holder af eller overdreven angst for hvad som helst. Der kan også være skræmmende indre billeder, man ser for sit indre blik.

 

Disse tanker er meget voldsomme og skræmmende at have, for man er ofte bange for, at man er ved at blive skør, eller ved at miste selvkontrollen. Tvangstanker og -handlinger er ofte forekommende hos deprimerede.

 

Når man lider af en depression,taler man dog sjældent selv om dem, idet man tit skammer sig voldsomt over at have dem.

 

 

 

 

Depression symptomer - Seksualdrift

 

Sex lysten vil også normalvis være kraftigt reduceret, mens man er depressiv.

 

Man kan opleve, at man slet ikke får nogen tilfredstillelse, eller god oplevelse ud af det mere. Visse former for behandling kan ligeledes påvirke seksual funktionen, det gælder særligt de typer af antidepressiv medicin, som påvirker hjernens serotoninstofskifte.

 

Ens parforhold kan derfor blive voldsomt påvirket. 

 

 

 

Depression symptomer - Det er vigtig at  komme videre

 

Du kan læse meget mere om depression for pårørende, eller om behandling af depression. Du er naturligvis også meget velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål, eller blot ønsker en samtale om depressionsproblemer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Billigesessions

BookUlf


BookLinda

 

 Kundereference, stress:
"Sidste år oplevede jeg mit livs, til dato, absolut største nedtur, da jeg i forbindelse med mit arbejde fik stress.Jeg blev hurtigt sendt til en psykolog der konstaterede, at jeg var udbrændt, havde fået strees, og lå på kanten af en depression. Der gik jeg en 6-7 gange i løbet af de næste par måneder, til jeg skulle starte på arbejde igen.Jeg startede så igen og det gik rigtig skidt. Jeg følte slet ikke at jeg havde fået nogle "værktøjer" til hvad jeg skulle gøre anderledes, andet end at få af vide, at jeg var for flink og for pligtopfyldende og det skulle jeg iøvrigt lave om på........Det var svært, og i det hele taget meget svært, bare at være på arbejde.


Efter en lille måneds tid fik jeg så et valg om at snakke med Ulf, og det tog jeg imod da jeg mente at den psykolog hjælp jeg havde fået, egentlig ville være spild af tid at fortsætte med og det er nok den bedste beslutning jeg har taget længe.Jeg startede så samtaler med Ulf og jeg kan kun sige at den model han arbejder efter er virkelig noget der rykker.Der kan man virkelig snakke om at tingene bliver sat i system oppe i ens hoved og efter et par uger blev det hele meget mere klart for mig, hvordan jeg tænker, føler og agere ud fra hvad der betyder noget for mig.Pludselig var jeg i stand til tage beslutninger, både arbejdsmæssigt og privat uden altid at skulle analysere alting, eller tænke "hvad nu hvis"Bare beslutte at sådan er det fordi det har jeg besluttet, og det har jeg det fedt med.


Jeg er godt klar over at træerne ikke vokser ind i himlen, men Ulf har virkelig fået mig til at tænke anderledes om hvad der er godt og skidt for mig selv, og samtidig føler jeg virkelig at jeg har fået de rigtige værktøjer til, at bearbejde den tilstand jeg har været i, også på længere sigt, og som jeg forhåbentlig aldrig kommer i igen.Som person er Ulf meget behagelig at snakke med og er meget dygtig til at trykke på de rigtige "knapper" Han har i hvert fald mine bedste anbefalinger"

 

 

L.B

Frederikssund
Depression

"Heldigvis er der rigtig mange mennesker blandt os der aldrig har oplevet depression på egen krop.

 

Desværre betyder det samtidig at en masse mennesker ikke kan forstå hvad der foregår for de mennesker der bliver ramt af depression. Faktisk er det at være depressiv, så uforståelig en tilstand for mange mennesker, at det i sig selv kan være et problem.

 

Ofte bliver depressive mennesker mødt med en holdning om at "tage sig sammen", at "gøre noget" eller "få hjælp"

 

Der er mange teorier om, hvordan mennesker fungerer inden i, men en ting er sikkert: Vi er alle forskellige, og har forskellige holdninger til ting i livet, og derved forskellig opfattelse af hvad virkeligheden består af.

 

Hvis du aldrig har haft personlige oplevelser med depression, er du først og fremmest heldig, men prøv at forestille dig følgende:

 

- Forestil dig at du vågner op en tilfældig morgen! Du klæder dig dig på, og begiver dig uden for hjemmet. Til din forbavselse er landskabet du møder, drastisk frandret fra det du kendte fra i går! Du ser at alle træer står nøgne, uden blade og løv. Der er ingen farver i dine omgivelser. Alt er gråt, og lydene er monotome, og det samlede lydbillede er uden liv. Ingen fuglekvidder, ingen spor af energi.

 

"Det kunne lyde som en rigtig typisk trist dansk vintermorgen" tænker du måske? Og det har du ret i, men husk at det hele er opstået, uden forklaring i mens du sov, og du er midt i det. det er din nye virkelighed!

 

Vi kan "alle" se det hyggelige i et gold, øde, lysfattigt, lydtomt vinter landskab. Men hvad hvis vi viste, at det aldrig mere blev forår eller sommer! Hvis vi aldrig skulle høre fuglekvidder, mærke solen, dufte græsset? Hvordan ville det være at opleve?

 

Måske er det præcis sådan det opleves at være depressiv!"

 

 

Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Når du besøger vores hjemmeside, accepterer du automatisk vores brug af Cookies.