Depression pårørende

depression pårørende

Det at leve sammen med, eller tæt på, en person med depression som pårørende, vil som oftest opleves som en særdeles udfordrende prøvelse. Grundlæggende er det bedste du kan gøre for dig selv, er at finde faktuel viden om det at lide af en depression, og ikke mindst rådgivning for depression pårørende.

Her på siderne kan du læse meget mere om depression symptomer, og symptomer på angst. Derudover er der i den følgende tekst en række råd og vejledning samt forhold, som er særligt rettet mod det at være pårørende, til en person der lider af depression (depression pårørende)

Depression pårørende – 10 gode råd

Af Larsen og Ravn.dk

  1. Først og fremmest, tag sygdommen alvorligt!
  2. Vær opmærksom på din egen tilstand.
  3. Sørg så vidt muligt for at få tilstrækkelig positive input fra dine øvrige omgivelser.
  4. Lær noget om, hvad depression er.
  5. Sørg for at der stilles en professionel diagnose.
  6. Støt den deprimerede ved f.eks. at udtrykke: “Du bliver rask. Sygdommen kan kureres.”
  7. Undlad at bede den deprimerede om at “tage sig sammen”, “komme igang” osv”.
  8. Depression er en sygdom – ikke dovenskab. Undlad bebrejdelser.
  9. Undgå lange diskussioner om “hvorfor” sygdommen er opstået.
  10. Depression har ingen simple psykologiske forklaringer.

Om at være pårørende til en depressiv

Det er absolut ikke let at være pårørende til et menneske med depression.

Det er mange gange frustrerende og hårdt. Det kan opleves frustrerende fordi, man som pårørende kan komme til at føle sig magtesløs. Og hårdt fordi det kan være svært at forstå, hvad det er der foregår, og måske værst af alt, så påvirkes vi ofte kraftigt af de mennesker vi omgås, i forhold til stemninger, humør og tanker.

Det er af afgørende vigtighed, at du får luft for dine følelser og tanker. Måske har du en person, som er villig til at lytte til dig. Brug dit netværk. Tal om tingene! Ellers ræk ud, kontakt eventuelt en coach, eller terapeut, så du er sikker på at du får luftet ud i tankerne.

Som pårørende til en depressiv står du i en psykisk hårdt belastende situation. Det kan derfor være en god idé at tale med en professionel. Han eller hun kan hjælpe dig til at opleve situationen i et nyt perspektiv og finde ny energi, og nye ressourcer, så du lettere kan klare dig igennem hverdagen.

Som pårørende til depression kan man blive tvunget til at erkende et punkt, hvor man ikke længere er i stand til at yde hjælp og støtte. Det er vigtigt og nødvendigt, at du passer på dig selv og sætter, og fastholder dine egne grænser.

Det vigtigste af alt – Pas på dig selv

Det er en reel fare, at du selv risikere at blive syg, hvis du ikke som pårørende passer på dig selv. Hvis du selv bliver syg, er situationen bare blevet dobbelt så slem!

At være pårørende til et menneske med depression kan være en uhyre svær udfordring, og det bliver ofte endnu sværere, hvis du skal gå med det helt alene. Tal derfor om det, alt hvad du kan, og endnu engang: Brug dit netværk i det omfang, det er muligt.

Det kan også være en god ide at søge lidt rundt på nettet, hvor der blandt andet findes ret gode forums for mennesker der har fået depression ind på livet. Eventuelt kan du kontakte pårørende rådgivningen hos landsforeningen SIND.

Hvis du har spørgsmål, er du mere end velkommen til at kontakte os!

Læs om Larsen og Ravn.dk på TRUSTPILOT

Din tryghed

FAQ - Depression pårørende

Hvad skal jeg særligt være opmærksom på som depression pårørende?

Du skal først og fremmest passe på dig selv! Og så er det vigtigt, at du gør hvad du kan for at leve dit eget liv videre, med fokus på alle de gode ting, og alt det der fungerer for dig. Det kan være svært helt at forstå depression som pårørende. Hvis du ønsker bedre forståelse af den depressives oplevelse, må du forsøge at sætte dig ind i vedkommendes indre verdensbillede.

Hvad kan jeg som pårørende, bedst gøre for den depressive?

Det bedste du kan gøre er at udvise forståelse. Tilbyd den hjælp og støtte den depressions ramte udtrykker behov for gennem processen, men sørg for at du ikke overtager ansvaret. Hjælp med at afklare, og foreslå gode aktiviteter: Motion, frisk luft, og natur er GODE midler mod depression. Men det kan være uoverskueligt for den depressive at aktivere sig alene, så du kan gøre en kæmpe forskel ved at være den proaktive i forhold til at tage initiativer til positiv og konstruktiv aktivitet.

Hvordan passer jeg bedst muligt på mig selv som pårørende?

Humør og sindstilstande har det med at smitte. – Altså vi bliver påvirkede af andre. En vigtig del af at passe på dig selv er at sørge for at du ikke tager ansvaret for den depressives situation. Vær opmærksom på: Der er forskel på at 1: hjælp/støtte, og 2: at tage ansvaret.
Sørg for at bruge dine øvrige relationer, – Brug også tid sammen med andre. Brug det som nødvendige og velfortjente pauser.

Har jeg brug for professionel hjælp som depression pårørende?

Nej, ikke som udgangspunkt. Men som du sikkert allerede ved, er der mange grader af depression, lige fra mild depression, til depression i svær grad. Derfor er der også en verden til forskel på hvordan man oplever situationen som pårørende.
Hvis du oplever at det virkeligt begynder at blive svært at passe på dig selv, kan det være på tide at søge lidt hjælp udefra: Vælg en dygtig coach, terapeut eller psykolog. Alt efter hvad du føler for.