depression pårørende: Som pårørende til depression er det vigtigt at passe på sig selv, samtidig med at den depressive får støtte og omsorg. I nævnte rækkefølge.
Som pårørende til depression er det vigtigt at passe på sig selv, samtidig med at den depressive får støtte og omsorg. I nævnte rækkefølge.

Depression pårørende

Det at leve sammen med, eller tæt på,  som pårørende til depression, vil som oftest opleves som en særdeles udfordrende prøvelse.

Det bedste du grundlæggende kan gøre for dig selv, er at finde faktuel viden om det at lide af en depression, og ikke mindst rådgivning for depression pårørende.

Indholdsfortegnelse - Depression pårørende

Ulf Larsen
Ulf Larsen
Specialist i tanker, sind og mentalitet.
januar 18, 2024

Pårørende til depression – 10 gode råd

Som pårørende til depression, kommer man tæt på sygdommen, og ikke mindst alle symptomerne. Her på siderne kan du læse meget mere om depression symptomer.

Derudover er der i den følgende tekst en række råd og vejledning samt forhold, som er særligt rettet mod det at være pårørende, til en person der lider af depression (depression pårørende)

Men allerførst får du 10 gode råd, du kan overveje:

 

  1. Først og fremmest, tag sygdommen alvorligt!

     

  2. Vær opmærksom på din egen tilstand.

     

  3. Sørg så vidt muligt for at få tilstrækkelig positive input fra dine øvrige omgivelser.

     

  4. Lær noget om, hvad depression er.

     

  5. Sørg for at der stilles en professionel diagnose. (af en læge)

     

  6. Støt den deprimerede ved f.eks. at udtrykke: “Du bliver rask. Sygdommen kan kureres.”

     

  7. Undlad at bede den deprimerede om at “tage sig sammen”, “komme igang” osv”.

     

  8. Depression er en sygdom – ikke dovenskab. Undlad bebrejdelser.

     

  9. Undgå lange diskussioner om “hvorfor” sygdommen er opstået.

     

  10. Depression har ingen simple psykologiske forklaringer.

Om at være pårørende til en depressiv

Det er absolut ikke let at være pårørende til et menneske med depression.

Det er mange gange frustrerende og hårdt. Det kan opleves frustrerende fordi, man som pårørende kan komme til at føle sig magtesløs.

Og hårdt fordi det kan være svært at forstå, hvad det er der foregår, og måske værst af alt, så påvirkes vi ofte kraftigt af de mennesker vi omgås, i forhold til stemninger, humør og tanker.

Det er af afgørende vigtighed, at du får luft for dine følelser og tanker.

Måske har du en person, som er villig til at lytte til dig. Brug dit netværk. Tal om tingene! Ellers ræk ud, kontakt eventuelt en coach, eller terapeut, så du er sikker på at du får luftet ud i tankerne.

Som pårørende til en depressiv står du i en psykisk hårdt belastende situation. Det kan derfor være en god idé at tale med en professionel.

Han eller hun kan hjælpe dig til at opleve situationen i et nyt perspektiv og finde ny energi, og nye ressourcer, så du lettere kan klare dig igennem hverdagen.

Som pårørende til depression kan man blive tvunget til at erkende et punkt, hvor man ikke længere er i stand til at yde hjælp og støtte.

Det er vigtigt og nødvendigt, at du passer på dig selv og sætter, og fastholder dine egne grænser.

Det vigtigste af alt – Pas på dig selv

Det er en reel fare, at du selv risikere at blive syg, hvis du ikke som pårørende passer på dig selv. Hvis du selv bliver syg, er situationen bare blevet dobbelt så slem!

At være pårørende til et menneske med depression kan være en uhyre svær udfordring, og det bliver ofte endnu sværere, hvis du skal gå med det helt alene.

Tal derfor om det, alt hvad du kan, og endnu engang: Brug dit netværk i det omfang, det er muligt.

Det kan også være en god ide at søge lidt rundt på nettet, hvor der blandt andet findes ret gode forums for mennesker der har fået depression ind på livet.

Eventuelt kan du kontakte pårørende rådgivningen hos landsforeningen SIND.

Hvis du har spørgsmål, er du mere end velkommen til at kontakte os!

FAQ - Depression pårørende

Du skal først og fremmest passe på dig selv! Og så er det vigtigt, at du gør hvad du kan for at leve dit eget liv videre, med fokus på alle de gode ting, og alt det der fungerer for dig. Det kan være svært helt at forstå depression som pårørende. Hvis du ønsker bedre forståelse af den depressives oplevelse, må du forsøge at sætte dig ind i vedkommendes indre verdensbillede.

Det bedste du kan gøre er at udvise forståelse. Tilbyd den hjælp og støtte den depressions ramte udtrykker behov for gennem processen, men sørg for at du ikke overtager ansvaret. Hjælp med at afklare, og foreslå gode aktiviteter: Motion, frisk luft, og natur er GODE midler mod depression. Men det kan være uoverskueligt for den depressive at aktivere sig alene, så du kan gøre en kæmpe forskel ved at være den proaktive i forhold til at tage initiativer til positiv og konstruktiv aktivitet.

Humør og sindstilstande har det med at smitte. – Altså vi bliver påvirkede af andre. En vigtig del af at passe på dig selv er at sørge for at du ikke tager ansvaret for den depressives situation. Vær opmærksom på: Der er forskel på at 1: hjælp/støtte, og 2: at tage ansvaret.
Sørg for at bruge dine øvrige relationer, – Brug også tid sammen med andre. Brug det som nødvendige og velfortjente pauser.

Nej, ikke som udgangspunkt. Men som du sikkert allerede ved, er der mange grader af depression, lige fra mild depression, til depression i svær grad. Derfor er der også en verden til forskel på hvordan man oplever situationen som pårørende.
Hvis du oplever at det virkeligt begynder at blive svært at passe på dig selv, kan det være på tide at søge lidt hjælp udefra: Vælg en dygtig coach, terapeut eller psykolog. Alt efter hvad du føler for.

Vil du med på udviklingsrejsen?

Klik, og følg os på Facebook. Gå ikke glip af de nyeste metoder og teknikker inden for selvhjælp, og personlig udvikling.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Klik, og følg os på LinkedIn. Gå ikke glip af de nyeste input inden for ledelse, ledereudvikling og kommunikation.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Det siger vores kunder...

Anders LarsenSlut med rygning efter 27 år
Læs mere
"Jeg har kun rosende ord om forløbet. Linda som hypnotiseret mig, var imødekommende, professionel, ærlig og førte en vellykket proces med spørgeskema, behandling samt opfølgning. Takket være Linda's forløb, er jeg røgfri på 8. måned, og sidder tilbage med en god positiv oplevelse. Jeg kan varmt anbefale Larsen & Ravn til alle, der er indstillet på et rygestop."
KristinaFarvel til flyveskrækken
Læs mere
"Jeg nåede at være i hypnose to gange. Det var virkelig to meget vilde oplevelser på den bedst tænkelige måde. I samarbejdet, fik jeg ryddet op. Under fuldstændig afslapning, er bevidstheden og underbevidstheden på arbejde i en eller anden form for teamsamarbejde. Vi frygter noget af en grund og der er helt okay at få hjælp til at frygten ikke vokser og bliver begrænsende."
Søren SørensenEmpatisk venlig forstående
Læs mere
"Jeg har i nogen tid haft besøg af Linda efter nogle traumatiske oplevelser som efterfølgende har givet mig angst og depression har svært ved og gå ud så jeg er utrolig glad for at hun kommer hjem til mig og det koster ikke ekstra jeg for hypnose og samtale terapi og det gør mig godt. Linda er meget empatisk og lyttende og det hjælper mig. Jeg glæder mig til næste gang."
AnneEn meget svær periode i mit liv
Læs mere
"Jeg følte mig velkommen fra jeg trådte indover deres dørtrin og følte Ulf havde hånden under mig. Ulf er meget rolig, udsender straks empati og forståelse for ens situation. Ulf gav mig rigtige gode redskaber til at håndtere min situation. Ulf tegner og skriver ned under sessionen, hvilke har gjort jeg kan bladre i vores samtale hjemme, når tankemylder vil tage over."
Heidi StielundDen bedste hjælp til selvhjælp
Læs mere
"Da jeg mødte Ulf første gang, var jeg tydeligt presset og havde mange ting at forholde mig til, såvel fagligt som privat, men efter få gange i samtale med Ulf, kunne jeg tydelig mærke, at der skete en ændring. Mit overskud blev anderledes, jeg lyttede istedet for at tale, og jeg var istand til at se mig selv og mine handlinger gennem andres optik."

Vi anerkender, at hver persons rejse til “et bedre liv” er unik. Derfor er vi her for at lytte, forstå og skabe et trygt rum, hvor du kan udforske dine tanker, følelser og drømme.

Sammen arbejder vi på at skabe balance, velvære og personlig udvikling. Vores kunders oplevelser er hjertet af vores praksis.

Har du et spørgsmål til os?

Sidder du stadig tilbage med et spørgsmål som du ikke har fået besvaret? Så er du meget velkommen til at sende os en besked, så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt med et svar.

Du kan også tage et kig i vores artikler

Start med en afklaring

Vi vil gerne tilbyde dig en gratis og uforpligtende afklaring med dig, for at finde det helt rette forløb til dig. Vores samtale kan enten foregå telefonisk eller ved et møde online.

Det eneste du skal gøre er at række ud og booke et møde. Du kan også ringe direkte til os på:  61 77 38 04, eller sende os en email til: info@larsenogravn.dk