Hjælp dit barn med at håndtere angst

Hjælp dit barn med at håndtere angst

Desværre bliver angst mere og mere udbredt. Også blandt børn. Som forælder kan det være hjerteskærende og ubærligt at være vidne til at ens barn bliver overmandet af angstreaktioner og/eller angstanfald. I denne artikel får du, som forælder til et angstramt barn, vores bedste input til hvordan du hjælper dig selv bedst muligt, og dernæst hvordan du hjælper dit barn med at håndtere angst.

Picture of Ulf Larsen
Ulf Larsen
Specialist i tanker, sind og mentalitet.
januar 4, 2024

Indholdsfortegnelse: børn og angsthåndtering

Lad os starte med dig selv

Ligesom vi har lært at vi selv skal tage vores iltmaske på i flyveren, og derefter hjælpe andre, er det vigtigste i din situation at du er i stand til at bevare din egen indre ro, og overblik. Det er som udgangspunkt en belastning være vidne til børns angst. Derfor er det super vigtigt at du forstår hvad angst er.

Det skal du vide om angst og børn

Det kan virke anderledes, men angst er både ufarligt, og naturligt. Mennesker i alle aldre kan blive ramt af angst, og når det sker, er der altid en bagved liggende årsag. På den måde kan man sige at angstanfald, og angst reaktioner er et symptom på noget andet. Når dit barn oplever angst reaktioner er det derfor et naturligt symptom på at der er noget bagvedliggende der skal håndteres.

Derfor får dit barn angst

Børn får angst fordi de har opbygget en indre opfattelse af fare på færde. Det kan være i form af forskellige former for tab: Tænk hvis mor og far dør. Tænk hvis vi bliver fattige. Tænk hvis mor og far skal skilles. Tænk hvis mine venner ikke kan lide mig. Tænk hvis der bliver krig. Osv osv.

Præcis som voksne, lever børn i vid udstrækning i deres egen indre tankeverden. Og præcis som voksne har børn udfordringer med at skelne og håndtere den reelle virkelighed med den virkelighed der automatisk opstår i tankeverdenen.

Når tanker bliver til virkelighed

Det skal slås fast med syvtommersøm: Tanker er aldrig virkelighed! Men de kan føles som virkelighed, og på den måde ender vi alle med at gå rundt med hver vores opfattelse af virkeligheden. Det gælder også vores børn.

Når dit barn danner bekymringer, og indholdet i bekymringerne ikke finder en løsning, vil barnet opleve at der er fare på færde. Altså som en tung mørk sky der omslutter barnet, og er med barnet i alle situationer.

Angst er et symptom på problemer der ikke bliver løst

Noget af det vigtigste at mestre i livet er at løse problemer. Hverken børn eller voksne er særligt egnede til at trives med problemer. De skal løses! Hvis vores problemer hober sig op, og ikke finder en løsning begynder vi at mistrives. Det gælder i høj grad også børn! Når der er tale om store og væsentlige problemer, er sindet sådan indrettet at der opstår pres og stress. Når problemerne drejer sig om alvorlige og farlige situationer, udvikles der ængstelse, utryghed, usikkerhed og uro. Man kan se det som en beholder under tryk. Trykket vokser og vokser, og til sidst aktiveres sikkerhedsventilen. Angst kan sidestilles med sikkerhedsventilen. Det er kroppen, og sindet der afreagerer ophobet energi. Det er et skrig om hjælp. Men hjælpen er nødt til at komme fra den angstramte selv, og derfor er det vigtigt at du hjælper dit barn med at håndtere angst. Husk på at nu er sikkerhedsventilen blevet udløst, men hvad med problemet? Det eksisterer stadig, og er ikke blevet løst.

Når du hjælper dit barn med at håndtere angst

Allerførst: Find din egen indre ro. Brug din viden til at skabe overblik. Få styr på din vejrtrækning, den bør være rolig og dyb.

Lad din tilstand afspejle sig i din attitude, og din stemme:

Anerkend at det er væmmeligt og ubehageligt. Hvis det er muligt kan du skabe fysisk kontakt. Hvis dit barn ikke reagerer positivt på det, så hold lidt afstand. Stille og roligt.

Hjælp dit barn med at dreje fokus. Italesæt det i begge kan se omkring jer. Hjælp dit barn med at se sig omkring, hvor end I befinder Jer. Der vil altid være en masse at kigge på, og tale om. Brug ørerne. Italesæt de lyde der er, og byg små sætninger op omkring lydene. Begynd langsom at føre en samtale med fokus på alle detaljerne fra den virkelige verden der omgiver Jer.

Ved at se sig omkring, og lytte godt efter, vil I begge kunne konstatere at der ikke findes nogle problemer lige nu og her. Det er en god anledning til at få trukket vejret dybt, helt ned i maven. Uden at overgøre det, kan du trække vejret dybt sammen med barnet.

Skru stille og roligt op for din attitude. Smil varmt med øjnene. Brug din stemme roligt og varmt. Vær afspændt og veltilpas i kroppen.

Når tiden er til det, kan du skifte fokus. Foreslå at I går en lille tur. Ud på legepladsen, ud i haven, eller i skoven. Hvis det ikke er muligt, så skift rum. I kan bage en kage, eller hvad som helst andet, som er et brud med angst situationen.

Hjælp dit barn med at lægge angsten bag sig

Nu ved du at angst er et symptom på uløste problemer. Derfor er det virkeligt vigtigt at du hjælper dit barn med at håndtere sine tanker, og det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort. Men der er faktisk en masse du kan gøre.

Tag initiativ til at tale med dit barn om nogle nøje udvalgte emner. Tal om problemer! Men sørg for at I også taler om løsninger samtidig! Gør det til en helt normal rutine at tale om hvad som helst: Store og små problemer, og masser af løsninger.

Lyt til dit barn. Tag de emner op dit barn har på hjertet. Så vidt det er muligt, kan det være en god ide at tage barnets udtalelser bogstaveligt.

Husk: Trøst lukker ofte samtaler og vigtige emner ned. Forståelse, indlevelse og interesse åbner ofte samtaler og vigtige emner op!

Alt i alt er der flere muligheder for at du kan hjælpe dit barn med at håndtere angst. Når det er sagt, er det for de fleste forældre en ekstraordinær situation, og det er bestem heller ikke unormalt at der skal en eller anden form for professionel hjælp til at komme i mål.

Børn kan lægge angst bag sig. Det kræver altid en hjælpehånd fra voksne, og det er en god indledning at barnet får hjælp til at håndtere angsten.

Kærligst/Ulf

Vil du med på udviklingsrejsen?

Klik, og følg os på Facebook. Gå ikke glip af de nyeste metoder og teknikker inden for selvhjælp, og personlig udvikling.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Klik, og følg os på LinkedIn. Gå ikke glip af de nyeste input inden for ledelse, ledereudvikling og kommunikation.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Det siger vores kunder...

Anders LarsenSlut med rygning efter 27 år
Læs mere
"Jeg har kun rosende ord om forløbet. Linda som hypnotiseret mig, var imødekommende, professionel, ærlig og førte en vellykket proces med spørgeskema, behandling samt opfølgning. Takket være Linda's forløb, er jeg røgfri på 8. måned, og sidder tilbage med en god positiv oplevelse. Jeg kan varmt anbefale Larsen & Ravn til alle, der er indstillet på et rygestop."
KristinaFarvel til flyveskrækken
Læs mere
"Jeg nåede at være i hypnose to gange. Det var virkelig to meget vilde oplevelser på den bedst tænkelige måde. I samarbejdet, fik jeg ryddet op. Under fuldstændig afslapning, er bevidstheden og underbevidstheden på arbejde i en eller anden form for teamsamarbejde. Vi frygter noget af en grund og der er helt okay at få hjælp til at frygten ikke vokser og bliver begrænsende."
Søren SørensenEmpatisk venlig forstående
Læs mere
"Jeg har i nogen tid haft besøg af Linda efter nogle traumatiske oplevelser som efterfølgende har givet mig angst og depression har svært ved og gå ud så jeg er utrolig glad for at hun kommer hjem til mig og det koster ikke ekstra jeg for hypnose og samtale terapi og det gør mig godt. Linda er meget empatisk og lyttende og det hjælper mig. Jeg glæder mig til næste gang."
AnneEn meget svær periode i mit liv
Læs mere
"Jeg følte mig velkommen fra jeg trådte indover deres dørtrin og følte Ulf havde hånden under mig. Ulf er meget rolig, udsender straks empati og forståelse for ens situation. Ulf gav mig rigtige gode redskaber til at håndtere min situation. Ulf tegner og skriver ned under sessionen, hvilke har gjort jeg kan bladre i vores samtale hjemme, når tankemylder vil tage over."
Heidi StielundDen bedste hjælp til selvhjælp
Læs mere
"Da jeg mødte Ulf første gang, var jeg tydeligt presset og havde mange ting at forholde mig til, såvel fagligt som privat, men efter få gange i samtale med Ulf, kunne jeg tydelig mærke, at der skete en ændring. Mit overskud blev anderledes, jeg lyttede istedet for at tale, og jeg var istand til at se mig selv og mine handlinger gennem andres optik."

Vi anerkender, at hver persons rejse til “et bedre liv” er unik. Derfor er vi her for at lytte, forstå og skabe et trygt rum, hvor du kan udforske dine tanker, følelser og drømme.

Sammen arbejder vi på at skabe balance, velvære og personlig udvikling. Vores kunders oplevelser er hjertet af vores praksis.

Har du et spørgsmål til os?

Sidder du stadig tilbage med et spørgsmål som du ikke har fået besvaret? Så er du meget velkommen til at sende os en besked, så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt med et svar.

Du kan også tage et kig i vores artikler

Tag springet. Vi hjælper dig med din personlige udvikling og omsorg gennem hypnose, terapi og coaching.

Start med en afklaring

Vi vil gerne tilbyde dig en gratis og uforpligtende afklaring med dig, for at finde det helt rette forløb til dig. Vores samtale kan enten foregå telefonisk eller ved et møde online.

Det eneste du skal gøre er at række ud og booke et møde. Du kan også ringe direkte til os på:  61 77 38 04, eller sende os en email til: info@larsenogravn.dk