Janteloven – Mentaltrænerens udgave

Man kan overveje om Janteloven både indeholder positiv og negative aspekter! Læs alt om Janteloven her på siden. Også den positive fortolkning.

Janteloven - kan den gøres positiv?

Janteloven. 10 bud på på at gøre Janteloven positiv

Her kan du læse alt om Janteloven. Du får historien om jantelovens oprindelse, Jantelovens indhold, Jantelovens formål, og du får opskriften på hvordan du kan bruge Janteloven til noget positivt, for dig selv, og for andre. Så skal du selvfølgelig også vide hvad Janteloven egentlig er:

Definition af Janteloven

Janteloven er en beskrivelse af et sæt samfundsnormer, der er afgør for hvordan vi mennesker opfatter, og behandler hinanden, og os selv.

 

Vigtigt at vide om Jantelovens funktion

Den er smagløs, vægtløs og usynlig! Alligevel er den med os hele tiden. – Jantes lov! Og den har ikke nogen positiv effekt for dit og mit liv. Og netop det med at den er usynlig og ubemærket, gør at den er ekstra effektiv. Lidt som en lille programbid der kører i det skjult på din computer, så den ikke fungere som den kunne. (virus)

Er du træt af janteloven? Mentaltrænerens Jantelov giver dig opskriften på hvordan, du bruger Janteloven positivt.  Janteloven en interessant størrelse at forholde sig til, – og faktisk ret vigtig!

Hvor stammer Janteloven egentligt fra?

Janteloven er helt anderledes end alle andre love vi kender fra vores samfund. En “normal” lov (eks. straffeloven”), fungerer ved at det er loven der fortæller os hvordan vi skal opføre os. Altså, der er tale om en samfundslov, – samfundet har bestemt indholdet, og det er obligatorisk at følge den.

Janteloven er lige omvendt. Den er en beskrivelse af hvordan vi mennesker  burde opfører os, og hvilken holdninger vi burde have til os selv og andre.

“Det betyder at janteloven ikke er en rigtig lov, og du behøver ikke at følge den! Du bestemmer selv”

Det positive ved janteloven er, at den skaber fokus på en række vigtige sociale forhold. Så hvad med at arbejde videre med disse fokus-områder fra janteloven, og gøre dem til positive overbevisninger om dig selv.

10 bud på at gøre Janteloven positiv:

Klik på de enkelte bud i Jantes lov for at se hvordan du kan gøre janteloven positiv:

Men du skal vide du er meget mere end nok!

Men du bestemmer selv om du vil sammenligne dig med andre!

Men du skal vide at du er den eneste i hele verdenen der har forstand på DIG!

Men du skal vide at du er den bedste i verden til at være dig!

Men du skal vide at du kun behøver at vide noget om dine egne erfaringer!

Men du skal vide at vi alle bare er mennesker

Men du skal vide at du kan det du vil, hvis det er vigtigt nok for dig

Men du skal vide at det er din intention der er tæller, så hav styr på dine intentioner, og le frit af dit gode hjerte!

Men du skal vide at kærligheden bor i dig selv. Del ud af den, og modtag den mangefold tilbage.

Men du skal vide at du altid kan dele dine erfaringer, og måske inspirere andre

 

Her er Jantes straffelov. Det er formuleret som et spørgsmål og lyder:

 – NEJ, du kender kun til mit ydre, og du har kun  erfaring med dig selv.

Mentaltrænerens 12. Jantebud:

Du skal vide, at det er bedre for dig at vide, frem for at tro!

Dit liv er dit eget, og kun dit! Du har personlig frihed. Oplevelsen af dit eget liv skaber du selv, ved hjælp af dine tanker. Du bestemmer selv over dine tanker! Kun dig! – ikke Jante loven!


Kh/Ulf 🙂

Aktuelle tilbud:

Janteloven - FAQ

Hvor stammer Janteloven fra?

Janteloven er en beskrivelse af menneskers adfærd, i socialt sammenhæng. Denne betragtning blev skabt og udgivet som bog i 1933 af forfatteren Aksel Sandemose.

Er Janteloven dansk?

Både ja og nej. jante loven er skrevet af den danske forfatter, Aksel Sandemose, men fortællingen foregår i den Norske by Jante. Nogle mener at Janteloven (Effekten af janteloven) ikke er knyttet til geografiske områder, men i stedet er en grundlæggende beskrivelse af hvordan mennesker fungere med hinanden socialt, overalt på Jorden.

Hvem har skrevet Janteloven?

Janteloven er skabt af Aksel Sandemose i hans roman: En flygtning krydser sit spor fra 1933. I romanen beskriver han hovedpersonen, Espen Arnakkes, liv i byen Jante (det er her navnet kommer fra) i begyndelsen af 1900 tallet. Aksel Sandemose stammede selv fra Nykøbing Mors, og han fremhæver ofte byen som model for hans beskrivelse af Jante. Aksel Sandemose skriver selv (i forordet) at Nykøbing Mors blot er en overordnet model for Jante. Men den egentlige og temmelig alvorlige anklage i hans bog handler om at der findes et overordnet Jante-system, som vi alle er skyldige i at bidrage til. Jante loven er hverken bundet til nogen specifik by, specifikt land eller til 1900 tallet, men til gengæld beskriver den måden vi som mennesker behandler os selv, og hinanden på.

Hvad er effekten af Janteloven?

Udover at den skaber en form for orden i samfundet, er stort set alle bud i Janteloven med til at skabe:
Lavt selvværd – Dårlig selvtillid – Manglende selvrespektsymptomer på StressAngst symptomer – .

Er der noget positivt ved Janteloven?

Man kan jo se sådan på det, at der altid er noget positivt i hvad som helst. Janteloven er en samling samfundsnormer som er med til at regulere hvordan mennesker forholder sig til hinanden, og sig selv. På den måde er der tale om en positiv intention. Når vi kigger mere praktisk på Janteloven, kan den anvendes positivt til at skabe opmærksomhed på de normer den beskriver, og derved kan man frigøre sig fra uønskede normer med negativ effekt.