Kære teenagere og forældre

Til teenagere og forældre: her får i en række input som måske er lidt anderledes end normal tanke, og tale virksomhed. Mange af de problemer og problemstillinger I som forældre og teenagere oplever i hverdagen bliver bearbejdet i artiklen. God læselyst.

Teenage forældre problemer? Her kommer 10 af de skarpe for teenagere (og forældre), og efterfølgende de 10 teenage bud. I denne artikel er der også en lille sektion med input til forældre.

Problemer opstår – problemer løses!

Kære teenager, og kære forælder. I denne artikel får du nogle nogle forslag til at håndtere nogle af de problemer du måske oplever i dit liv lige nu. Det kan være problemer der udspringer af forældre-rollen til en teenager, eller det kan være de problematikker der gør sig gældende som teenager i den tid vi lever i. Denne artikel er skrevet for at give dig nogle input der kan hjælpe dig med at reflektere, og hvem ved! Måske er det en del af løsningen på nogle af de teenage forældre problemer du oplever?

Teenage forældre problemer

Teenage problemer

Vi får mange henvendelser fra forældre angående deres teenage -børn. Henvendelserne drejer sig som regel altid om det samme. Teenageren oplever problemer, og trives ikke ordentligt.

Når vi så mødes med teenageren, er der ofte tale om præstations pres, lavt selvværd, manglende selvtillid, men også tunge temaer som angst, udbrændthed og stress. På den måde, er vi kommet til at tilbringe mange timer sammen med teenagere gennem årene. Og det har naturligvis givet os en vis indsigt:

Det er, ud fra vores erfaringer, blevet vores klare synspunkt at der i meget høj grad er tale om en fællesnævner, når man kigger på hvad der forårsager de forskellige problemstillinger.

Børn, teenagere og forældre! vi er alle børn af samfundet

Om vi vil det eller ej – Vi er alle underlagt samfundet, og den kultur der er fremherskende i samfundet. Blandt os stiger graden af personlige problematikker, som en afspejling af de normer der ganske ubemærket hænger over os i samfundet.

Efter vores mening er det på en gang sørgeligt og unødvendigt at teenagere slås med personlige problemer. Sørgeligt fordi der ikke er nogle der ønsker det, og unødvendigt fordi det nemt kunne være helt anderledes.

Teenagere har brug for det samme som alle andre

Teenagere er “bare” mennesker som befinder sig i en bestemt aldersbetinget biologisk proces. De er ved at udvikle sig til at blive selvkørende, uafhængige mennesker! Det er en krævende proces at være tilstede i, og derfor er der ekstra brug for de grundlæggende ingredienser vi mennesker har behov for, når vi har det godt i livet:

Punkt 1. Friheden til at være dig selv.

Punkt 2. Personlige strategier og ressourcer til at løse problemer, drømme, udvikle og vedligeholde dit liv.

Teenage – de 10 skarpe

1. Kære teenager – DU er et frit menneske

Selvom du ikke er myndig endnu, er du kommet til verdenen, og skabt med personlig frihed. Du “ejer” selv dit liv, og du bestemmer selv over dit liv. Meningen med barndoms – og teenage årene er, at lære at mestre livet – resten af livet. Så brug din frihed på at øve dig, det kommer til at betale sig for dig. Lyt til dine forældre, men vær også kritisk. Det er ikke alt de siger, der er rigtigt for dig, det er bare ikke sikkert de selv ved det.

2. Kære teenager – Du skal selv skabe dit liv

Vi har alle modtaget en gave – LIVET. Det har du som teenager også modtaget. Men det betyder egentligt bare, at du er i live, og du er udstyret med en hulens masse menneskelige ressourcer. Indholdet i livet er ikke en del af gaven. Det må vi hver især selv skabe. Også du! Hvis du får god hjælp af dine forældre er det fedt. Men glem ikke, at de ikke altid kan hjælpe dig. Og slet ikke hele livet igennem. Uanset at de gerne ville.

HUSK:

Det du ikke ved noget om eller kan, skyldes kun, at du ikke har draget de nødvendige erfaringer endnu. Det kommer du til, – Hvis det er vigtigt nok!

3. Kære teenager – Lad være med at tage alt for givet

Menneskeheden er efterhånden så oplyst, at det kan virke som om vi ved alt! For århundrede siden var overtro udbredt, og religion blev praktiseret i hverdagslivet. Særligt i de seneste 100 år er vi blevet så oplyste, og har fået så meget indsigt, at mange af sådanne begreber fra tidligere, er forsvundet mere eller mindre bort.

Men det gælder også i vores hverdagsliv: Alt fra insekter, planteliv, teknologi, os selv, og andre mennesker, tager vi i høj grad for givet. Som om vi ved alt om hvad som helst! Effekten bliver at vi ikke er opmærksomme, og ikke tænker nærmere. – Der opstår selvfølgeligheder. Men livet er stadig mystisk, forunderligt og vidunderligt. Når bare vi ikke bilder os selv ind, at vi ved alt på forhånd. Du kan gøre dig selv nysgerrig!

4. Kære teenager – Lær dig selv at skabe interesser

Interesse er en evig kilde til et godt liv. Men at interessere sig for noget, er ikke en selvfølge. Faktisk er interesse en sindstilstand vi selv skaber. Det foregår som regel bare automatisk og ubevidst.

Som teenager kan du skabe interesse, og opdyrke dine interesser, ved at blive opmærksom på dine indre værdier. Og skabe nysgerrighed.

5. Kære teenager – Lær dig kommunikationens kunst

Dine tanker er den største ressource, og det vigtigste værktøj du er udstyret med. Ved hjælp af dine tanker kan du i høj grad bestemme, hvordan du har det inden i dig selv. På den anden side, er du i konstant interaktion med de mennesker du omgiver dig med, og det er det der kaldes kommunikation.

Kommunikation er nærmest et “værktøj”, eller en teknik vi mennesker anvender. Hvis du ikke mestre disse værktøjer og teknikker, er der en risiko for at du kan blive misforstået, og opleve at du mister gennemslagskraft.

6. Kære teenager – Det mest værdifulde i dit liv er TID

De fleste mennesker er mega optagede af alt muligt materielt, – og penge selvfølgelig. Phones, penge, tøj, biler, huse o.s.v har selvfølgelig en værdi, men INTET er så værdifuldt som TID.

Hvis du ikke ved hvorfor det er sådan, så tænk over: Penge og alle fysiske/materielle ting kan du gemme eller spare op. Det kan du ikke med tid: Når tiden først er gået, kommer den ALDRIG igen. Heller ikke i teenage årene. Så hvis tiden er gået på en kedelig, trist, dårlig eller ligegyldig facon, er det bare ærgerligt Sunny Boy-  tiden spildt.

7. Kære teenager – Når du spiller computerspil og dyrker sociale medier

Computerspil, gaming og sociale medier rummer en udfordring, uanset brugerens alder. Det skyldes først og fremmest den måde disse teknologier er opbygget: De fungerer ved interaktion, og det er dig der styrer den verden der skabes.

De anvender billeder, ord, lyde, og gentagelser! Du bliver fokuseret og indlevet. Tiden flyver, og alt andet bliver “borte”. Faktisk er det præcis samme funktioner der anvendes ved hjernevask og hypnose. Ved gaming og sociale medier, er forskellen bare at vi grundlæggende opfatter det som et positivt valg. Nærmest et tilskud til vores personlige frihed. 

Der bliver talt, råbt, og skrevet så meget om hvad der er rigtigt eller forkert i forhold til børns, teenageres og unges vaner og tids forbrug af computerspil, gaming og sociale medier. Det flyver rundt med advarsler, gode velmente råd til at ændre vanerne, sætte rammer osv. Her får du vores råd:

Hør på advarslerne. Hør på de velmente råd. Men lær dig at lytte til dig selv!

Selvfølgelig skal du være på de sociale medier, og spille computerspil hvis du har lyst. Men hvis det er det eneste du foretager dig, eller hvis du bruger timevis på phonen og gamer PCen hver dag, er der en årsag: Du har hjernevasket dig selv til, at glemme den virkelige verden, og alle de fantastiske oplevelser der venter på dig.

Du har brug for at stoppe dine tankers autopilot en gang i mellem. Du har brug for at udforske dig selv og din omverden, så du kan begynde at forme nogle holdninger, og meninger der er dine egne. Du må skabe noget nysgerrighed og interesse. Du kan nemlig ikke lytte til dig selv, uden at du er afklaret, og så vil det være autopiloten der styrer dig.

8. Kære teenager – Irritation og andre følelser er er naturlige

I teenage årene er det både naturligt, og nødvendigt at blive irriteret. Altså møg irriteret. – Særligt på sine forældre! Irritation er en grundfølelse. Når du mærker irritation, er det din underbevidsthed der signalerer til dig: Løsriv dig NU.

Og tænk over det: Det er naturens måde at hjælpe dig med, at frigøre dig fra dine forældre, så du ender med at blive selvstændig, og stå på egne ben. Derfor har har du, som alle andre mennesker i teenage årene brug for at opleve irritation.

Følelser en medfødt mekanisme for alle mennesker. Følelser er underbevidsthedens måde at signalere betydningen af de situationer, og det indre verdenskort du befinder dig i. Der findes ikke unaturlige eller forkerte følelser.

Følelser har blot forskellig betydning. Meningen er, at du skal kunne oversætte følelserne inden i dig selv, bruge dem konstruktivt, og handle ud fra dine følelser. (det gælder i øvrigt både drenge og piger)

9. Kære teenager – Det er ikke vigtigst hvad du bliver! Det er vigtigst hvad du er

En meget udbredt samfundsnorm er holdningen til, at man skal sørge for at “blive til noget”. Og helst noget stort! Og det er bestemt ikke fordi vi vil påstå, at du ikke skal udrette noget i dit liv. Sagen er bare, at som menneske er du nødt til at vælge: Vil du opleve alt det gode du allerede er, eller vil du putte dig selv ind i et mentalt “venteværelse” og kukkelure til det indtræffer, at du er “blevet til noget”.

10. Kære teenager – Der er forskel på viden og erfaring

Der er helt almindeligt, at vi mennesker ved meget mere end vi har erfaring med. Og det er ligeså normalt, at vi ikke ligger mærke til forskellen mellem viden og erfaring:

Viden er informationer vi hører fra andre. Læser i bøger, radio, TV eller på nettet. Erfaring er når vi på egen krop og sind oplever effekten af informationerne. Der er relativt mange der deler ud af “gode” råd, uden selv at have erfaring med indholdet, og lige så mange træffe beslutninger, ud fra ren teoretisk viden. Det behøver du ikke at gøre!

Tilbage til toppen af artiklen om teenage – forælder

De 10 teenage budteenage forældre rådgivning

 1. Teenage bud: Jeg er et personligt frit menneske og træffer selv mine beslutninger
 2. Teenage bud: Jeg er den eneste der har erfaring med mig selv
 3. Teenage bud: Jeg kan yde en indsats
 4. Teenage bud: Jeg skaber selv mit liv
 5. Teenage bud: Jeg bestemmer selv over mine tanker
 6. Teenage bud: Frihed = valgmuligheder
 7. Teenage bud: Formålet med mit liv er at have det godt
 8. Teenage bud: Jeg høre på andre og lytter til mig selv
 9. Teenage bud: Jeg er ikke som andre. Derfor har jeg noget at give
 10. Teenage bud: Jeg kan hvad jeg vil

Tilbage til toppen af artiklen om teenage – forælder

Forældre problemer – Indput til refleksion og eftertanke

Hvad er mest krævende? At være teenager, eller at være forælder til teenagere? Tja, det har vi ikke svaret på. Men her er en række input, der måske kan sætte gang i nogle reflektioner:

Curling forældre

Curling forældre” er blevet endnu et af samtidens begreber. Som så mange andre hypede begreber, er der en vis værdi-ladning i ordet: Der er tale om en særlig forældre race, der møg-forkæler sine børn. Ikke bare materielt, men tillige servicerer, og eliminerer alle problemer der måtte komme på tværs i børnenes liv?

Der er andre forældretyper, og øvrige medborgere der mener det er helt forkert!  Det er aldrig en fed oplevelse, at blive sat i bås. Og slet ikke når det er negativt.

Hvis du føler dig truffet af “Curling-forældre-etiketten” er du ret sandsynligt heller ikke enig: Du er vel frem for alt et ansvarligt menneske, som elsker dit barn uendeligt, og ønsker det allerbedste for dit barn?

Alt i alt er det optakten til et godt gammeldags heftigt skænderi. For hvem har ret? Det er ikke sikkert, at det handler om ret eller u-ret. Måske ville det være bedre, at tale om det der ligger bag fænomenet: Opdragelse

Hvad betyder opdragelse?

Der er ingen af os der ejer vores børn. Og der er ingen børn der selv har bedt om at komme til verdenen. Tværtimod har vi forældre påtvunget et kommende menneske at påtage sig livet, og det pålægger os alle et ansvar: At lære, undervise, træne, øve og støtte vores børn, så de bliver i stand til at overtage ansvaret for sig selv, og leve et godt og lykkeligt liv.

Hvad er lykke?

Lykke er når virkeligheden svarer til forventningerne – Citat Troels Kløvedal

Om vi vil det eller ej: Vi rummer alle forventninger. Og alle mennesker rummer et medfødt behov for at have det godt. Det er bare ikke en selvfølge at have det godt! Det kræver nemlig en indsats, – En personlig indsats.

Derfor er lykke en tilstand der kan skabes (inden i dig selv) som følge af de omstændigheder din måde at leve livet på har bragt.

Hvad er GOD opdragelse?

Målet for alle børn der sættes til verdenen er, at opnå et godt og lykkeligt liv. Derfor handler god opdragelse om, at give sine børn de nødvendige forudsætninger for at det kan komme til at ske.

Alle mennesker har brug for relativt få, men måske også lidt komplicerede midler for at skabe et godt liv:

 1. Opbygning af indre ressourcer (Humor, ro, glæde, nysgerrighed, kreativitet, overblik, tålmodighed osv.) 
 2. Mentale strategier: (Sundhed, problemløsning, kommunikation, målsætning, håndtering af modgang osv.)

Indrømmet! Det lyder som et grundkursus i personlig udvikling, og det duer selvfølgelig ikke i hverdagslivet. Derfor er kunsten for os forældre, at skabe et hverdagsliv med børnene, hvor vi finder metoder til, at oplære vores børn til at blive afbalancerede, robuste mennesker, der ender med at rumme forudsætningerne for, at skabe et godt og lykkeligt liv.

I mange tilfælde kræver det, at vi som forældre hanker op i os selv. Husk: Børn lære først og fremmest det du GØR. Ikke det du siger.

Og hvem har egentligt lært dig og mig om opdragelse? Tja, det er højst sandsynligt vores forældre, som lærte det af Deres forældre, som….. Og så selvfølgelig samfundet omkring os.

En ny verden

At være teenager i dag, må nødvendigvis være noget ganske andet, end det var at være teenager i din tid. Ganske enkelt fordi vores verden har forandret sig, på stort set alle områder! Og det må man vel sige, er på godt og ondt.

Problemet er bare, at vi har det med at glemme det. Vi tror vi ved en masse om vores teenageres liv, men det gør vi ikke, for vores erfaring med teenagelivet er fra en anden virkelighed!  Så når du rådgiver, vejleder, og i det hele taget kommenterer, i forhold til din teenagers valg, beslutninger, holdninger: Husk at det ikke er sikkert, at din erfaring er relevant.

Det kan være svært at opnå forståelse af andre mennesker, som sig selv! Særligt hvis man ikke har erfaring med den andens livssituation.

Samfundets krav

Samfundet stiller krav! Da du var teenager, var der også masser af samfundskrav. Til gengæld var der ikke samme teknologi som der er i dag, og DET gør en væsentlig forskel.

I tidligere tider vidste vi jo godt at der var regler, forventninger og systemer vi skulle respektere, og var nødt til at overholde. Men det var meget mere på afstand. Vi fik ikke serveret hele møllen online, og der var trods alt et anderledes menneskeligt aftryk i systemet.

Der var også mange flere muligheder for de teenagere der ikke var akademisk anlagt. Både i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet.

Alt i alt er det en god ide at rumme forskellige effektive strategier til at imødegå samfundskravene. Det kunne gælde os alle, men i høj grad teenagere.

En af de gode og grundlæggende strategier handler om, ved hjælp af opmærksomhed, at skelne: Altså at skelne mellem det der er “virkelige” krav: Lovgivning og bestemmelser. Og på den anden side: Det er “blot” er normer/samfundsnormer.

Måske er en af de mest værdifulde opdragelsesgaver vi kan give vores børn i virkeligheden at hjælpe og støtte vores børn til at gøre op med de samfundsnormer der gør vores liv mindre frit, og mere besværligt.

Under alle omstændigheder er det sandsynligt at det vil være langt nemmere at acceptere, forstå, og indordne sig, under fælles regler og krav, når man som individ er frigjort af alle mulige normer for hvordan man “bør”, “er nødt til” , eller ligefrem “skal” leve sit liv.

Tilbage til toppen af artiklen om teenage – forælder

Læs om Larsen og Ravn på TRUSTPILOT

Din tryghed