Selvrespekt

Selvrespekt

Hej og velkommen. Her finder du en artikel om begrebet selvrespekt. Artiklen giver dig en forklaring på, hvad selvrespekt er for en størrelse.

Og du får en kort forklaring på, hvad selvrespekt betyder for dig i dit hverdagsliv. Vi giver dig også nogle ideer til, hvordan du kan arbejde med at udvikle din selvrespekt, hvis du finder ud af at du har brug for det.

Picture of Ulf Larsen
Ulf Larsen
Specialist i tanker, sind og mentalitet.
januar 18, 2024

Indholdsfortegnelse - Selvrespekt

Allerførst: Hvad er respekt?

Respekt kan være motiveret af flere faktorer. Vi kan have have respekt, fordi vi frygter noget (konsekvens), eller vi kan have respekt fordi vi kan lide noget/anerkender noget, og er imponerede over noget. Man kan jo spørge sig selv, om frygt-motiveret respekt kan bruges til noget positivt, men det kan det! Det er vigtigt at have en vis respekt for ting der udgør fare.

I forhold til selvrespekt, er det absolut ikke den frygt-motiverede respekt der er tale om. Så i forhold til emnet, kan respekt forklares således:

Respekt er noget der opstår, som en form for tilstand inden i os, når vi oplever noget, der er umuligt IKKE at anerkende som værende godt/prisværdigt.

“Problemet” med respekt er, at det ikke kan gradbøjes. Det betyder på jævnt dansk, at enten opstår der respekt, eller også gør der ikke.

Så hvad er selvrespekt?

Selvrespekt kan nemmest beskrives ved at demonstrere det: Del ordet, så der stå selv + respekt. Så hvor meget respekt har du egentligt for dig selv? Og for at gøre det helt tydeligt får du nogle eksempler på, hvad det er du kan have respekt for, eller ej:

  • Udseende
  • Tøjstil
  • Vaner (aktiviteter, manglende aktiviteter, rod/orden etc.)
  • Livsstil (Aktiv/passiv, materiel/ikke materiel)
  • Adfærd (opførelse, hjælpsomhed, nærvær, empati/egoisme etc.)
  • Ejendele (Bolig, bil, cykel, sommerhus, etc)
  • Holdninger (meningers mod, overbevisninger etc.)

Som du kan se, indeholder listen stort set alt, hvad der kunne have med dit liv at gøre. Og det er præcis hvad selvrespekt handler om. Det handler om dig, dit liv, og hvad du føler for det!

Det kan være at du tænker, at det lyder lidt ophøjet eller overdrevet, at skulle gå rundt og have respekt for sig selv, og sit liv, på alle mulige og umulige niveauer? Men der er en god grund til, at selvrespekt er et meget vigtigt begreb at være opmærksom på.

Selvrespekt – Kilden til det gode liv

Formålet med livet er et stort spørgsmål at arbejde med. Men vi må kunne blive enige om, at et menneskes liv handler om at have det godt. Altså på den ene eller anden måde! Der findes kun ET sted mennesker kan have det godt, og det er inden i sig selv.

Når du gerne vil have det godt inden i dig selv, er den vigtigste ingrediens SELVVÆRD. Selv + værd = Hvad er du selv værd?

Det er selvfølgelig afgørende for din oplevelse af dig selv, i midten af dit liv, at du har en passende, god selvværdsfølelse. Og det er præcis hvad selvrespekt hjælper dig med. Når ellers den er etableret inden i dig.

Det betyder at selvrespekt er et meget vigtigt element i dit liv. Faktisk meget vigtigere en mange af de ydre ting du kan være optaget af.

Selvrespekt dræber nummer 1 – advarsel!

Mange af os (måske de fleste) er nogle væmmelige mennesker. Ikke over for andre, men overfor os selv. Forstået sådan, at vi er hårde dommere overfor os selv, og vi er ignorante.

Vi tager alle mulige ting for givet. Det er ikke sikkert, at det gælder for dig, men tænk over det et øjeblik: Hvis du justerede lidt på dine forventninger til dig selv, og elementer i dit liv! – Ville der så ikke dukke en del punkter op, som du kunne anerkende?

Måske så meget, at du kunne mærke respekten komme til live i dit indre?

Fra ord til handling

I mange situationer forsvinder selvrespekten i forbindelse med manglende handling. Det kan være, at en person er meget hjælpsom over for andre.

I hvert til fælde i sine tanker, men i den virkelige verden bliver det ikke rigtigt til noget.

Sådan en situation kan løses på 2 måder: Enten kan personen begynde at handle på sine tanker. Den anden løsning er at ændre på tankerne!

Der kan være mange (gode) grunde til ikke at være hjælpsom, men det der vigtigt i dette eksempel er, at skabe en holdbar afklaring.

Målet med afklaringen er, at skabe overensstemmelse mellem tanker og handling. Det giver mulighed for at opnå selvrespekt.

Nu ved du at….

Selvrespekt er et vigtigt begreb i menneskers psyke. Selvrespekt påvirker menneskers mulighed for at etablere et sundt selvværd, og undgå lavt selvværd.

Og endeligt har du fået et indblik i, hvordan du kan arbejde med begrebet, hvis du har brug for det.

Hvis du vil læse mere om vores baggrund, kan du her på siden læse om hypnose, personlig coaching, samtale terapi og mentaltræning.

Hvis du får brug for en personlig coach, kan du læse om hvordan du finder en der passer til DIG.

Mange respektfulde hilsner fra Linda og Ulf 🙂

Selvrespekt FAQ

Selvrespekt er den måleenhed du oplever når du erfarer hvor meget eller lidt du respekterer dig selv, og dine handlinger.

Desto mere du respekterer dig selv, jo lettere vil det være at værdsætte dig selv. Selvværdsættelse, er grundlaget for at have det godt med sig selv.

Ud over at det er en mindre god oplevelse at leve sit liv uden selvrespekt, har manglende respekt for sig selv en direkte negativ indflydelse på selvværdsfølelsen, og din selvtillid.

Ja, absolut. Alle kan bearbejde sin opfattelse af sig selv. I forbindelse med selvrespekt, er det et spørgsmål om at “justere” sine opfattelser og/eller arbejde med sine handlinger.

Vil du med på udviklingsrejsen?

Klik, og følg os på Facebook. Gå ikke glip af de nyeste metoder og teknikker inden for selvhjælp, og personlig udvikling.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Klik, og følg os på LinkedIn. Gå ikke glip af de nyeste input inden for ledelse, ledereudvikling og kommunikation.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Det siger vores kunder...

Anders LarsenSlut med rygning efter 27 år
Læs mere
"Jeg har kun rosende ord om forløbet. Linda som hypnotiseret mig, var imødekommende, professionel, ærlig og førte en vellykket proces med spørgeskema, behandling samt opfølgning. Takket være Linda's forløb, er jeg røgfri på 8. måned, og sidder tilbage med en god positiv oplevelse. Jeg kan varmt anbefale Larsen & Ravn til alle, der er indstillet på et rygestop."
KristinaFarvel til flyveskrækken
Læs mere
"Jeg nåede at være i hypnose to gange. Det var virkelig to meget vilde oplevelser på den bedst tænkelige måde. I samarbejdet, fik jeg ryddet op. Under fuldstændig afslapning, er bevidstheden og underbevidstheden på arbejde i en eller anden form for teamsamarbejde. Vi frygter noget af en grund og der er helt okay at få hjælp til at frygten ikke vokser og bliver begrænsende."
Søren SørensenEmpatisk venlig forstående
Læs mere
"Jeg har i nogen tid haft besøg af Linda efter nogle traumatiske oplevelser som efterfølgende har givet mig angst og depression har svært ved og gå ud så jeg er utrolig glad for at hun kommer hjem til mig og det koster ikke ekstra jeg for hypnose og samtale terapi og det gør mig godt. Linda er meget empatisk og lyttende og det hjælper mig. Jeg glæder mig til næste gang."
AnneEn meget svær periode i mit liv
Læs mere
"Jeg følte mig velkommen fra jeg trådte indover deres dørtrin og følte Ulf havde hånden under mig. Ulf er meget rolig, udsender straks empati og forståelse for ens situation. Ulf gav mig rigtige gode redskaber til at håndtere min situation. Ulf tegner og skriver ned under sessionen, hvilke har gjort jeg kan bladre i vores samtale hjemme, når tankemylder vil tage over."
Heidi StielundDen bedste hjælp til selvhjælp
Læs mere
"Da jeg mødte Ulf første gang, var jeg tydeligt presset og havde mange ting at forholde mig til, såvel fagligt som privat, men efter få gange i samtale med Ulf, kunne jeg tydelig mærke, at der skete en ændring. Mit overskud blev anderledes, jeg lyttede istedet for at tale, og jeg var istand til at se mig selv og mine handlinger gennem andres optik."

Vi anerkender, at hver persons rejse til “et bedre liv” er unik. Derfor er vi her for at lytte, forstå og skabe et trygt rum, hvor du kan udforske dine tanker, følelser og drømme.

Sammen arbejder vi på at skabe balance, velvære og personlig udvikling. Vores kunders oplevelser er hjertet af vores praksis.

Har du et spørgsmål til os?

Sidder du stadig tilbage med et spørgsmål som du ikke har fået besvaret? Så er du meget velkommen til at sende os en besked, så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt med et svar.

Du kan også tage et kig i vores artikler

Tag springet. Vi hjælper dig med din personlige udvikling og omsorg gennem hypnose, terapi og coaching.

Start med en afklaring

Vi vil gerne tilbyde dig en gratis og uforpligtende afklaring med dig, for at finde det helt rette forløb til dig. Vores samtale kan enten foregå telefonisk eller ved et møde online.

Det eneste du skal gøre er at række ud og booke et møde. Du kan også ringe direkte til os på:  61 77 38 04, eller sende os en email til: info@larsenogravn.dk