Udbrændthed symptomer: Udbrændthed stjæler din mulighed for at opleve alt det gode i livet. Den er et udtryk for at du er havnet i hamsterhjulet. Se at at komme ud i en fart!
Udbrændthed stjæler din mulighed for at opleve alt det gode i livet. Den er et udtryk for at du er havnet i hamsterhjulet. "Se at at komme ud i en fart!" - er hvad dine udbrændthed symptomer fortæller dig.

Udbrændthed symptomer

Når man er udbrændt, er alting op ad bakke, og samtidig forstår den udbrændte person ikke hvad der er galt.  Derfor er udbrændthed symptomer meget, meget vigtige at kunne genkende, for at vende tilbage til det gode liv.

Læs alt om det at være udbrændt, og om hvordan du kan genkende tilstanden ved en præcis beskrivelse af symtomerne på udbrændthed.

Udbrændthed symptomer: Indholdsfortegnelse

Ulf Larsen
Ulf Larsen
Specialist i tanker, sind og mentalitet.
januar 17, 2024

Udbrændthed symptomer er vigtige signaler

I denne artikel får du en forklaring på begrebet udbrændthed:

Du kan læse om typiske udbrændthed symptomer, og finde svaret på hvorfor vi mennesker bliver udbrændte.

Vi vil fortælle dig hvad udbrændthed betyder, og hvordan du kan genkende det at være udbrændt.

Vi vil fortælle dig hvorfor udbrændthed opstår, og endeligt får du nogle tips til, hvad du kan gøre for at løse situationen hvis du er blevet udbrændt.

Stressangst og depression er på alles læber i disse tider, men vi har erfaring med, at begrebet udbrændthed er overset. Det synes vi er et problem, for vi møder mange mennesker der er udbrændte, og udbrændthed er ikke det samme som stress eller depression.

Derfor er det vigtigt at kende og forstå udbrændthed symptomerne.

 

Udbrændthed symptomer:

De symptomer på udbrændthed du oplever, er tegn på at du har ignoreret dine inderste værdier, og undladt at træffe oprigtige beslutninger for dig selv, i alt for lang tid. Det er på tide at begynde at handle!
De symptomer på udbrændthed du oplever, er tegn på at du har ignoreret dine inderste værdier, og undladt at træffe oprigtige beslutninger for dig selv, i alt for lang tid. Det er på tide at begynde at handle!

Når du er udbrændt, kan du kende det ved at du oplever, flere af følgende symptomer i en længere periode (mere end 2-3 uger). Her er en liste over de mest udbredte udbrændthed symptomer:

 

 • Fysisk træthed
  Kronisk fysisk træthed og afmatning er et markant og typisk tegn på udbrændthed. Du oplever at du ikke kan samle kræfter! Fravær af energi i kroppen er et sikkert symptom på at være udbrændt
 • Mental træthed
  Du er træt i hovedet, og orker ikke mental aktivitet. Når du har svært ved at samle tankerne og danne dig et overblik kan det være et typisk symptom på udbrændthed.
 • Følelsesmæssig afmatning
  Du magter ikke at beskæftige dig med dine følelser; det er som om de er lukket ned. Følelsesmæssig udmatning og distancering kan være et symptom på at være udbrændt.
 • Normale interesser bliver uinteressante
  Du ved at der er mange ting der burde interessere dig, men det er forsvundet. Alt er ligegyldigt når du er udbrændt, og intet er interessant længere.
 • Ligegyldighed
  Når du er udbrændt er du bare ligeglad med det hele. Det er et typisk symptom, at man oplever ligegyldighed; også for værdifulde og vigtige ting i livet.
 • Tomhed
  Følelsen af tomhed er et næsten obligatorisk symptom når du er havnet i udbrændthed. Det hænger selvfølgelig sammen med at der er opstået afmatninger, ligegyldighed og manglende overblik. Det ændrer bare ikke på at tomhed er en forfærdelig tilstand at befinde sig i.
 • Manglende overblik
  Alt forekommer at være uoverskueligt! Et typisk symptom på at du er udbrændt er når du ikke kan samle et overblik over din livssituation.
 • Ændrede vaner – udpræget pauseorienteret
  Pludselig er lænestolen, eller sofaen din bedste ven i livet. Udbrændthed symptomet handler om at du har forladt dine daglige gøremål, og i stedet er du blevet inaktiv.
 • Undgår sociale begivenheder (søger isolering)
  Du har hverken lyst, – eller energi til at deltage i sociale sammenhænge. Måske gider du ikke engang at finde på undskyldninger.
 • Manglende glæde (uden at være ked af det/trist)
  Et klassisk symptom på udbrændthed er fravær af glæde. Du er ikke ked af det, eller trist som sådan. Du er bare ikke glad!
 • Manglende motivation
  Du oplever at dit normale drive er forsvundet! Et typisk symptom er inaktivitet; altså det man kalder for at være reaktiv (frem for proaktiv).
 • Manglende lyst
  Selv de mest værdsatte ting i livet er ligegyldige. Udbrændtheds symptomet kan genkendes ved at du bare ikke har lyst til de ting du tidligere havde lyst til. Det kan være alt fra sex til fodbold.

 

Hvis du oplever flere, eller alle ovenstående symptomer gennem en længere periode, er du muligvis udbrændt. Det er værd at bemærke at de fleste udbrændthed symptomer på forskellig vis rummer, eller medfører passivitet. 

Hvorfor bliver man udbrændt

Nu kender du alle symptomerne på udbrændthed, og det giver dig mulighed for at forstå din situation (hvis du ellers er havnet i udbrændthed). 

Men sådan skal det jo ikke fortsætte med at være, så lad os fortsætte med at kigge på hvad det er der forårsager udbrændthed, og ikke mindst hvordan kommer du ud af det igen. Jeg kan afsløre at det handler om din tilværelse og din måde at tænke på.

Hamsterhjulet skaber udbrændthed symptomer

Vi udvikler udbrændthed symptomer, fordi vi har fået nok!. Men af hvad?

Livet handler jo ikke om at vi skal gå rundt og føle os udbrændte. Tvært imod, – livet skal leves, med gnist og trivsel. Så noget er gået helt galt.

Prøv at se på det sådan her: Du er fri, og du bestemmer over dig selv. det er 100 % fakta. Men føler du dig fri? Lever du dit liv som du har lyst?

Husk på at som et frit individ er dig alene der bestemmer over:

 

 • Din tid!
 • Hvad du bruger din tid til!
 • Hvad du prioriterer i dit liv!
 • Hvem du omgås i dit liv!

 

Spørgsmålet er så bare om dine beslutninger skaber trivsel, eller udbrændthed symptomer?

Måske sidder du og protesterer inden i dig selv? – For hvad med arbejde? Det skal passes. Regninger skal betales. Og børnene? De skal passes. Oprydning? Rengøring? Haven? Skolen? lektier?

Og så alle dem du måske er nødt til at tage hensyn til? Konstatering: Der er mange pligter i livet!

Og du har ret, – der er mange pligter. Men på den anden side: Der er mange mennesker der ikke får udbrændthed symptomer, og det betyder at det er muligt at skabe et liv der ikke er over-proppet med sure pligter og krav.

Dit liv er resultatet af en hulens masse beslutninger og valg du har truffet. Hvis alt for meget i dit liv er blevet til sure pligter, er det jo ikke længere et frit liv du er tilstede i, men et hamsterhjul. Og det er vejen mod udbrændthed.

Sådan skaber hamsterhjulet udbrændthed

Det vi kalder hamsterhjulet er en af de store bidragere til udbrændthed. Mange udbrændthed symptomer er afspejlinger af hamsterhjuls effekten.
Det vi kalder hamsterhjulet er en af de store bidragere til udbrændthed. Mange udbrændthed symptomer er afspejlinger af hamsterhjuls effekten.

Det er så nemt at komme ud af trit med det frie liv, hvor vi føler at det er os selv der bestemmer.

Vi bliver konstant bombarderet med budskaber om, hvad der gør os virkelig lykkelige og glade. Altså ting vi skal opnå for at være tilfredse. Reklamer for store flotte huse, biler, rejser, sommerhuse, tøj, teknologi.

Normer for, hvordan vi bør udfylde vores roller som mennesker, eller skøre, urealistiske krav fra arbejdsgiveren. For ikke at tale om Janteloven.

Resultatet bliver nogle gange, at vi presser alt alt for meget ind i vores liv, og tiden, energien, og nærværet bliver udfordret. – Der er hverken tid eller energi nok til rådighed. Inden vi ser os om er livet blevet noget vi:

 • Skal

 • Bør

 • Burde

 • Er nødt til 

 

Hamsterhjulet er ved at være grundlagt. Der begynder så småt at opstå udbrændthed symptomer, hvilket fører til at hamsterhjulet kører endnu hurtigere, og vi for alvor bliver udbrændte.

Udbrændthed dannes ubevidst

Grunden til at du pludselig en dag kan begynde at udre dig over forskellige udbrændthed symptomer (uden at forstå dem), er simpel: Udbrændthed bliver skabt helt ubevidst, så vi opdager sjældent skaden før det er er gået galt. Heldigvis kan udbrændthed løses.
Grunden til at du pludselig en dag kan begynde at udre dig over forskellige udbrændthed symptomer (uden at forstå dem), er simpel: Udbrændthed bliver skabt helt ubevidst, så vi opdager sjældent skaden før det er er gået galt. Heldigvis kan udbrændthed løses.

Din underbevidsthed er en funktion i hjernen. Den er nabo til din bevidsthed.

Den skaber følelser og fysiske fornemmelser, der løbende afspejler betydningen af dit liv. man kan sige at den er “motoren” i dit indre kompas

Det betyder, at når du først er begyndt at opfatte meget af dit liv som pligter, og pligterne begynder at blive til sure pligter, så skruer din underbevidsthed op for charmen så at sige.

Den fortæller dig, at du har store problemer, men den kan ikke tale, så den sender signaler i stedet: Følelser og fysiske fornemmelser bliver til det vi forstår som udbrændthed symptomer.

Selvom det er et fakta, at du er et frit menneske, og du ikke er slave af noget som helst: Dit liv er pludseligt fyldt op med en masse pligter, og du bestemmer ikke længere selv.

Til gengæld føler du dig tiltagende udbrændt,

Autopiloten skaber udbrændthed

Dine tanker er en del af din bevidsthed, men “bevidsthed” er i mange tilfælde et misvisende navn.

Det betyder nemlig ikke, at du nødvendigvis er synderligt bevidst om hvad der foregår i dine tanker. Der er nogle der mener, at 90-95 % af et menneskes tankevirksomhed består af automatiske tanker.

Det er helt normalt at opleve, at tanker bare er tanker, og de lever lidt sit eget liv. Det er præcis hvad der her menes med Autopiloten: De ubemærkede, automatiske tanker. Og det er dem der gør os udbrændte.

Et andet begreb end “bevidsthed” er opmærksomhed. 

Opmærksomhed er faktisk præcis, hvad du kan opnå ved at sidde og læse her lige nu! Opmærksomhed er et af våbnene mod udbrændthed, og det er det fordi opmærksomhed kan bruges til at justere autopiloten.

For eksempel ved du nu at udbrændthed symptomer er et tegn på at du er kommet ud af trit med den måde du har indrettet dit liv. Når nu du er opmærksom på det, hvad vil du så gøre ved det?

Udbrændthed har en løsning

Dit aller første skridt er at forstå dine udbrændthed symptomer. Når det er tilfældet, er du klar til at håndtere de bagvedliggende årsager, og så er du på vej...
Dit aller første skridt er at forstå dine udbrændthed symptomer. Når det er tilfældet, er du klar til at håndtere de bagvedliggende årsager, og så er du på vej...

Hvis du er havnet i udbrændthed, eller er begyndt at opleve de spæde symptomer på udbrændthed, er det vigtigt at gøre noget ved det.

Udover at udbrændthed er en alvorlig, og ubehagelig tilstand at befinde sig i, er det også en tilstand, der kan udvikle sig til andre, og endnu mere alvorlige tilstande. Så lov dig selv, at gøre noget ved det!

Den gode nyhed er, at det er relativt tilgængeligt at komme udbrændthed til livs.

De punkter der typisk skal kigges på er:

 • Opmærksomhedstræning
 • Tanker og mentale strategier
 • Visse holdninger/overbevisninger
 • Prioriteringer/sorteringer

 

Hvis du har brug for en hjælpehånd, kan du bearbejde udbrændthed på flere måder: Samtale terapicoachinghypnosementaltræning, psykolog samtaler, eller psykoterapi.

Men du kan absolut også starte med selv at tage fat. Vi håber du har fået noget ud af artiklen. Hvis du har spørgsmål, eller kommentarer er du mere end velkommen til at kontakte os.

Kh/Linda og Ulf

Udbrændthed FAQ

Udbrændthed er den tilstand du oplever når du gennem en (længere) periode, er kommet til at opfatte dit liv som en samling af pligter og påbud.

Du mister gradvis din følelse af frihed og egen-bestemmelse. Du oplever at glæden, gnisten og energien er forsvundet.

Nej. Stress er en overbelastnings-tilstand. Depression er en tilstand af nedtrykthed, ked-af-det-hed, i forskellig grad. Udbrændthed er sindets måde at melde fra på. Udbrændthed kan dog udvikle sig til, for eksempel depression, og er ofte en reaktion på stress. Så det er vigtigt at gøre noget ved det.

Der kan være flere årsager til udbrændthed. En fællesnævner findes ofte i mentaliteten og tanke gangen. Uden at bemærke det kommer man til at fylde alt for mange aktiviteter ind i livet uden at stoppe op og prioritere. Og pludseligt er man havnet i hamsterhjulet.

Ja, absolut. Løsningen på på udbrændthed vil altid handle om at ændre på sine opfattelser af sig selv, sit liv, og hvad der foregår i livet. Herunder tilvalg og fravalg. Nogle mennesker løser selv sådanne opgaver, mens andre har brug for input. Det kan være psykolog, terapi eller coaching.

Vil du med på udviklingsrejsen?

Klik, og følg os på Facebook. Gå ikke glip af de nyeste metoder og teknikker inden for selvhjælp, og personlig udvikling.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Klik, og følg os på LinkedIn. Gå ikke glip af de nyeste input inden for ledelse, ledereudvikling og kommunikation.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Det siger vores kunder...

Anders LarsenSlut med rygning efter 27 år
Læs mere
"Jeg har kun rosende ord om forløbet. Linda som hypnotiseret mig, var imødekommende, professionel, ærlig og førte en vellykket proces med spørgeskema, behandling samt opfølgning. Takket være Linda's forløb, er jeg røgfri på 8. måned, og sidder tilbage med en god positiv oplevelse. Jeg kan varmt anbefale Larsen & Ravn til alle, der er indstillet på et rygestop."
KristinaFarvel til flyveskrækken
Læs mere
"Jeg nåede at være i hypnose to gange. Det var virkelig to meget vilde oplevelser på den bedst tænkelige måde. I samarbejdet, fik jeg ryddet op. Under fuldstændig afslapning, er bevidstheden og underbevidstheden på arbejde i en eller anden form for teamsamarbejde. Vi frygter noget af en grund og der er helt okay at få hjælp til at frygten ikke vokser og bliver begrænsende."
Søren SørensenEmpatisk venlig forstående
Læs mere
"Jeg har i nogen tid haft besøg af Linda efter nogle traumatiske oplevelser som efterfølgende har givet mig angst og depression har svært ved og gå ud så jeg er utrolig glad for at hun kommer hjem til mig og det koster ikke ekstra jeg for hypnose og samtale terapi og det gør mig godt. Linda er meget empatisk og lyttende og det hjælper mig. Jeg glæder mig til næste gang."
AnneEn meget svær periode i mit liv
Læs mere
"Jeg følte mig velkommen fra jeg trådte indover deres dørtrin og følte Ulf havde hånden under mig. Ulf er meget rolig, udsender straks empati og forståelse for ens situation. Ulf gav mig rigtige gode redskaber til at håndtere min situation. Ulf tegner og skriver ned under sessionen, hvilke har gjort jeg kan bladre i vores samtale hjemme, når tankemylder vil tage over."
Heidi StielundDen bedste hjælp til selvhjælp
Læs mere
"Da jeg mødte Ulf første gang, var jeg tydeligt presset og havde mange ting at forholde mig til, såvel fagligt som privat, men efter få gange i samtale med Ulf, kunne jeg tydelig mærke, at der skete en ændring. Mit overskud blev anderledes, jeg lyttede istedet for at tale, og jeg var istand til at se mig selv og mine handlinger gennem andres optik."

Vi anerkender, at hver persons rejse til “et bedre liv” er unik. Derfor er vi her for at lytte, forstå og skabe et trygt rum, hvor du kan udforske dine tanker, følelser og drømme.

Sammen arbejder vi på at skabe balance, velvære og personlig udvikling. Vores kunders oplevelser er hjertet af vores praksis.

Har du et spørgsmål til os?

Sidder du stadig tilbage med et spørgsmål som du ikke har fået besvaret? Så er du meget velkommen til at sende os en besked, så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt med et svar.

Du kan også tage et kig i vores artikler

Start med en afklaring

Vi vil gerne tilbyde dig en gratis og uforpligtende afklaring med dig, for at finde det helt rette forløb til dig. Vores samtale kan enten foregå telefonisk eller ved et møde online.

Det eneste du skal gøre er at række ud og booke et møde. Du kan også ringe direkte til os på:  61 77 38 04, eller sende os en email til: info@larsenogravn.dk