Selvrespekt

Hej og velkommen. Her finder du en artikel om begrebet selvrespekt. Artiklen giver dig en forklaring på, hvad selvrespekt er for en størrelse. Og du får en kort forklaring på, hvad selvrespekt betyder for dig i dit hverdagsliv. Vi giver dig også nogle ideer til, hvordan du kan arbejde med at udvikle din selvrespekt, hvis du finder ud af at du har brug for det.

Allerførst: Hvad er respekt?

Respekt kan være motiveret af flere faktorer. Vi kan have have respekt, fordi vi frygter noget (konsekvens), eller vi kan have respekt fordi vi kan lide noget/anerkender noget, og er imponerede over noget. Man kan jo spørge sig selv, om frygt-motiveret respekt kan bruges til noget positivt, men det kan det! Det er vigtigt at have en vis respekt for ting der udgør fare.

I forhold til selvrespekt, er det absolut ikke den frygt-motiverede respekt der er tale om. Så i forhold til emnet, kan respekt forklares således:

Respekt er noget der opstår, som en form for tilstand inden i os, når vi oplever noget, der er umuligt IKKE at anerkende som værende godt/prisværdigt.

“Problemet” med respekt er, at det ikke kan gradbøjes. Det betyder på jævnt dansk, at enten opstår der respekt, eller også gør der ikke.

Selvrespekt
Selvrespekt er vigtigt

Så hvad er selvrespekt?

Selvrespekt kan nemmest beskrives ved at demonstrere det: Del ordet, så der stå selv + respekt. Så hvor meget respekt har du egentligt for dig selv? Og for at gøre det helt tydeligt får du nogle eksempler på, hvad det er du kan have respekt for, eller ej:

  • Udseende
  • Tøjstil
  • Vaner (aktiviteter, manglende aktiviteter, rod/orden etc.)
  • Livsstil (Aktiv/passiv, materiel/ikke materiel)
  • Adfærd (opførelse, hjælpsomhed, nærvær, empati/egoisme etc.)
  • Ejendele (Bolig, bil, cykel, sommerhus, etc)
  • Holdninger (meningers mod, overbevisninger etc.)

Som du kan se, indeholder listen stort set alt, hvad der kunne have med dit liv at gøre. Og det er præcis hvad selvrespekt handler om. Det handler om dig, dit liv, og hvad du føler for det!

Det kan være at du tænker, at det lyder lidt ophøjet eller overdrevet, at skulle gå rundt og have respekt for sig selv, og sit liv, på alle mulige og umulige niveauer? Men der er en god grund til, at selvrespekt er et meget vigtigt begreb at være opmærksom på.

Selvrespekt – Kilden til det gode liv

Formålet med livet er et stort spørgsmål at arbejde med. Men vi må kunne blive enige om, at et menneskes liv handler om at have det godt. Altså på den ene eller anden måde! Der findes kun ET sted mennesker kan have det godt, og det er inden i sig selv.

Når du gerne vil have det godt inden i dig selv, er den vigtigste ingrediens SELVVÆRD. Selv + værd = Hvad er du selv værd? Det er selvfølgelig afgørende for din oplevelse af dig selv, i midten af dit liv, at du har en passende, god selvværdsfølelse. Og det er præcis hvad selvrespekt hjælper dig med. Når ellers den er etableret inden i dig.

Det betyder at selvrespekt er et meget vigtigt element i dit liv. Faktisk meget vigtigere en mange af de ydre ting du kan være optaget af.

Selvrespekt dræber nummer 1 – advarsel!

Mange af os (måske de fleste) er nogle væmmelige mennesker. Ikke over for andre, men overfor os selv. Forstået sådan, at vi er hårde dommere overfor os selv, og vi er ignorante. Vi tager alle mulige ting for givet. Det er ikke sikkert, at det gælder for dig, men tænk over det et øjeblik: Hvis du justerede lidt på dine forventninger til dig selv, og elementer i dit liv! – Ville der så ikke dukke en del punkter op, som du kunne anerkende? Måske så meget, at du kunne mærke respekten komme til live i dit indre?

Fra ord til handling

I mange situationer forsvinder selvrespekten i forbindelse med manglende handling. Det kan være, at en person er meget hjælpsom over for andre. I hvert til fælde i sine tanker, men i den virkelige verden bliver det ikke rigtigt til noget.

Sådan en situation kan løses på 2 måder: Enten kan personen begynde at handle på sine tanker. Den anden løsning er at ændre på tankerne! Der kan være mange (gode) grunde til ikke at være hjælpsom, men det der vigtigt i dette eksempel er, at skabe en holdbar afklaring. Målet med afklaringen er, at skabe overensstemmelse mellem tanker og handling. Det giver mulighed for at opnå selvrespekt.

Nu ved du at….

Selvrespekt er et vigtigt begreb i menneskers psyke. Selvrespekt påvirker menneskers mulighed for at etablere et sundt selvværd, og undgå lavt selvværd. Og endeligt har du fået et indblik i, hvordan du kan arbejde med begrebet, hvis du har brug for det.

Hvis du vil læse mere om vores baggrund, kan du her på siden læse om hypnose, personlig coaching, samtale terapi og mentaltræning. Hvis du får brug for en personlig coach, kan du læse om hvordan du finder en der passer til DIG.

Mange respektfulde hilsner fra Linda og Ulf 🙂

 

FAQ - Selvrespekt

Hvad er definitionen på selvrespekt?

Selvrespekt er den måleenhed du oplever når du erfarer hvor meget eller lidt du respekterer dig selv, og dine handlinger.

Hvorfor er selvrespekten vigtig at have styr på?

Desto mere du respekterer dig selv, jo lettere vil det være at værdsætte dig selv. Selvværdsættelse, er grundlaget for at have det godt med sig selv.

Hvilke konsekvenser har det at mangle selvrespekt?

Ud over at det er en mindre god oplevelse at leve sit liv uden selvrespekt, har manglende respekt for sig selv en direkte negativ indflydelse på selvværdsfølelsen, og din selvtillid.

Kan man selv arbejde med udvikling af selvrespekt?

Ja, absolut. Alle kan bearbejde sin opfattelse af sig selv. I forbindelse med selvrespekt, er det et spørgsmål om at “justere” sine opfattelser og/eller arbejde med sine handlinger.

 

Læs om Larsen og Ravn på TRUSTPILOT

Din tryghed