Er du bange for krig? Håndter verdens ufred og konflikter

Vi lever desværre i en verden, hvor der lige nu nærmest er uoverskueligt mange trusler og problemer. Der er udbrudt krig, og Pandemi. Klimaet er i selvsving, og vi trues på vores levestandard af voldsomt stigende priser på energi og fødevarer. 

Alt det sætter gang i tankerne. Hvad skal der dog blive af os? Klarer vi den? Hvad med vores børn og unge? Samtidig påvirker det mange af os. Nogle trækker sig ind i sig selv. Andre bliver frustrede, og en del udvikler lige så stille alvorlige lidelser som angst, stress og depression.

Sådan håndterer du verdens ufred

Der er ting du kan gøre - selv!

Du kan ikke lave om på hvad der sker i verdenen. Det er der ingen af os almindelige mennesker der kan. Heller ikke krig. Til gengæld kan du arbejde med hvordan du modtager al den negative information, og hvordan du forholder dig til civilisationens problemer.

Hvis du er mere eller mere ramt af verdenens ufred og problemer, får du her en lille opskrift på hvordan du kan ændre på din måde at tilgå og opfatte denne verden. På den måde kan du bringe dig selv i en bedre balance.

Start med at se en lille film

Den varer kun 5 minutter.

Pale Blue Dot, er en lille film der handler om perspektiv. Den er engelsksproget, men du kan se den med engelske undertekster. Faktisk vil jeg opfordre dig til at se den hver dag, de næste 3 uger. Ikke fordi den er svær at forstå, men udelukkende fordi positive, kærlige og konstruktive budskaber har godt af at blive gentaget mange gange. På den måde får du reelt noget ud af filmen. Gør dig selv en tjeneste – Lad den synke ind. Helt ind.

Vi er alle sammen bare mennesker. Ikke fordi det er nogen lille ting at være et menneske, men vi er ikke centrum af hverken Universet, eller Jorden. Til gengæld ville det være rart, at vi som art begyndte at opføre os mere fornuftigt. Vi er trods alt udstyret med en vis intelligens.

Dit og mit største bidrag til livet

Vi går og smitter hinanden. Ikke kun med Coronavirus, men i lige så høj grad med holdninger, meninger, og humør. På den måde adopterer vi hinandens adfærd, og før vi ser os om, er der blevet skabt en stemning i blandt os. På den måde spredes vrede, had, frustration og utryghed sig i vores samfund som ringe i vandet.

Livet har samme formål for os alle: At have det godt! Derfor er den bedste gerning vi kan gøre at smitte andre med positivt, og konstruktivt humør.

Du og jeg kan være blandt de dråber, der skaber positive ringe i vandet

5 måder at styrke humøret i krig og krisetid

Når dit humør er under hårdt angreb omstændighederne, kan det være vanskeligt at være den positive dråbe. Kunsten er derfor at styre dit humør bedst muligt når verden vibrerer af problemer, ufred og konflikt.

Når du virkelig vil hjælpe dig selv, og ikke mindst andre omkring dig, er der nogle ting du kan gøre:

  • Indse at du har flere valg

Selvom problemerne i verdenen tårner sig op, og kan forekomme at blive større og større, er du ikke tvunget til at tænke, og bearbejde dem hele tiden. På trods af alt det negative og dårlige der foregår i verdenen, er der stadig mange tusinde flere gode ting der stadig eksistere. Du er ikke tvunget til at at fokusere dine tanker på det dårlige.

  • Livet er ikke “enten – eller”

Livet er reelt “både – og”. Der eksisterer godt og ondt, sort og hvidt, lys og mørke. Men det er blot modsætninger. I den virkelige verden rummer det meste både noget godt og noget dårligt. Det er meget sjældent at virkeligheden er skåret så firkantet ud i bølgepap :-). Der er altid flere sider af samme sag. Og hver side rummer argumenter, fordele og ulemper. Gør dig selv en tjeneste. Gør dine tanker og holdninger til mere “både – og”. Det giver dig endnu flere valgmuligheder.

  • Beslut dig for at prioritere

Hvis du spørger dig selv hvad negative tanker gør godt for, hvad er svaret så? jeg vil påstå svaret er: ingenting. Der er absolut ingen positiv værdi i negative tanker, og bekymringer. Når du nu er opmærksom på det, hvad vil du så vælge at fokusere på? Må jeg foreslå noget godt og dejligt? Din familie, dine venner, naturen, dine interesser, måske dit job, Dine børn, god musik, god mad? Alt det og meget mere er eksempler på hvad dit liv faktisk handler om. Brug det, og send ringe afsted i vandet.

  • Tag en tur i Helikopteren

Det er så nemt at blive grebet af en stemning. Særligt en bekymret stemning. Du skal bare huske på at enhver stemning blot er et udtryk for det fokus du har i dine tanker. Så når du bliver grebet af en dårlig stemning, betyder det at dine tanker bliver ved med at fokusere på noget ubehageligt. Ligesom at de har sat sig fast. Så når du vil lette din stemning kan du tage dine tanker med en tur op i Helikopteren. Tag en mentalt flyvetur, og se situationen fra oven. Når du alligevel er oppe at flyve, kan du styre mange forskellige steder hen, og se alting i et helt andet perspektiv. Herfra kan du bruge din beslutningskraft, og prioritere dine tankers fokus.

  • Giv problemerne lov til at eksistere

Lige nu er der krig, og det er vi selvfølgelig ikke glade for. Men kan du stoppe krigen? Selvfølgelig ikke. Men så start Helikopteren. Flyv helt derop, hvor du kan se verdenshistoriens tidslinje! Kan du se andre lignende Pandemier, krige, energikriser og Miljøkriser? Det vil jeg mene! Det er ikke første gang vi er her, og sikkert heller ikke sidste gang. Så hvorfor ikke beslutte inden i dig selv, at krigen, Pandemien, Miljøkrisen og energikrisen har lov at eksistere?

At give et problem lov til at eksistere er ikke det samme som at synes at det er godt at problemet er der. Det er blot en metode til at skabe et bedre humør, og sprede nogle bedre ringe i vandet.

Lad os tale med vores børn

Vi må huske at være opmærksomme på at vores børn (naturligvis) også bliver påvirkede af samfundets kriser. Børn er samtidig langt mere sårbare end voksne over for bekymringer. De lever sig langt nemmere ind i bekymringerne, og derved kan bekymringerne vokse sig større og større. Samtidig har børnene endnu ikke udviklet de Mentale strategier, og livserfaringer, der skal hjælpe med at regulere humøret. derfor er det meget vigtigt at vi taler med børnene om de forskellige krise situationer der omgiver os, og når vi taler med børnene, er det lige så vigtigt at vi bruger nogle teknikkerne fra ovenstående punkt, eller tilsvarende. Lad os give dem nogle værktøjer de kan bruge til noget resten af deres liv, og ikke bare en trøstende sludder for en sladder.

Vores fælles ansvar

Vi er mange der lige nu er udfordret af vilkårene på Jorden, og der er ingen tvivl om at det går ud over det kollektive humør. Man kan selvfølgelig ikke undgå at være i dårligt humør i ny og næ, men den her periode er anderledes. Det er ved at være tydeligt at Verdenens ledere har vanskeligt ved at kontrollere situationen, og de har brug for hjælp fra dig og mig. 

Det bedste sted at starte hjælpen, er ved at skabe balance i humøret. Dårligt humør skaber kun brok og utilfredshed, blandet med frustration og bekymringer. Frem for at blive begravet i problemerne,  har vi allesammen brug for løsninger. Lad os starte med os selv hver især, og skabe en bedre stemning inden i. Så er vi på vej mod at finde nye muligheder for vores fælles liv på Jorden.

Med de kærligste hilsner/Ulf 🙂