Hvad er angst?

Velkommen til.
Vi har skrevet denne artikel til dig som er nysgerrig på hvad angst er for noget. Du kan læse om hvad angst er, og hvordan angst udvikles. Vi fortæller dig også hvorfor vi, som mennesker, udvikler angst. God læselyst.

Så hvad er angst?

Angst kan først og fremmest beskrives som en tilstand. Det er en tilstand der kan overgå, eller ramme os alle. derfor er det vigtigt at spørge sig selv. Hvad er angst egentlig for noget?

Angst er dog også en ressourcefyldt tilstand, som har det formål at få os til at vide at noget er farligt.

Det betyder samtidig, at der i vores inderste instinkt er “plantet” forskellige emner, som vi helt naurligt vil reagere på, når vi udsættes for dem.

Eks. fysisk smerte, fald, truende adfærd etc. Angst er således en tilstand, der kan hjælpe os til at bevare livet og helbredet.

 

Hvad menes der med tilstand i denne sammenhæng?

Tilstand i denne sammenhæng er summen af:

1. Den tankemæssige tilstand (Hvilke tanker er tilstedeværende) og

2. Den fysiske tilstand (hvordan fungere kroppen) samt

3. Den emotionelle tilstand (Hvilke fornemmelser er tilstedeværende).

Det er væsentligt at forholde sig til, at de 3 områder, hver for sig, er en del af helheden, og som sådan har indflydelse på hvordan en given situation opleves.

 

Hvordan “fungerer” angst?

Når vi spørger os selv: hvad er angst?, er det vigtigt at indse at angst fungere ved at vi får sansebaserede indtryk ind i vores sind.

Alle disse indtryk bearbejder vi, og når vi bearbejder indtrykkene, anvender vi vores erfaringer, referencer, regler, overbevisninger, forestillinger mm.

En del af bearbejdningen foregår i form af tanker (ord), mens en anden del bearbejdes ved hjælp af følelsesmæssige og emotionelle indtryk.

 

Hvorfor er angst så svær at slippe af med?

Angst er ofte fremkaldt af andre følelsesmæssige og emotionelle tilstande, og bliver som sådan “udløst” af andre omstændigheder.

Derfor oplever angst-ramte mennesker ofte at føle sig hjælpeløse, og ude afstand til at kontrollere angsten, hvilket er helt forståeligt.

Forestil dig at køre i en bil (eller cykel, – hvis du ikke køre bil), uden at vide hvordan du aktiverer bremser, styretøj, speeder osv. Normalt behøver vi ikke tænke videre over at manøvrere med en bil. Fordi vi har lært os hvordan det gøres.

Men forestil dig nu, hvordan det ville opleves hvis du kommer kørende med god fart, midt i trafikken, og pludselig ved du ikke hvordan du styrer bilen/cyklen!
Præcis sådan kan det også opleves med angst. Tilstanden eskalerer, og følelsen bliver kraftigere og kraftigere. –Panik!

Generelt “forankres” følelsesmæssige tilstande i vores organisme.

Det gælder såvel positive følelsesmæssige tilstande, som negative følelsesmæssige tilstande. “Forankring” skal forstås på den måde, at kroppen “husker” reaktionen, og ved enhver lignende situation, fra forankringen er sket, vil vores neurologiske system udløse den/de forankrede følelsesmæssige tilstande, når/hvis en lignende situation opstår.

Prøv for eksempel at tænke på det øjeblik i dit liv hvor du har været allermest lykkelig. lev dig helt ind i mindet, som om du var tilstede i situationen igen! hvad oplever du? Hvad sker der i kroppen, og i dine tankebaner?

Problemet med angst er, at det som nævnt er en naturlig forsvarsfølelse, og den kan derfor være særdeles svær at konkurrere med.

Angstramte oplever da også ofte, ikke at kunne kontrollere deres tankebaner, netop fordi følelsen i kroppen, og kroppens fysiske tilstand overdøver alt sund fornuft. Og i det hele taget er det i sig selv et problem når vi ikke har et klart svar på spørgsmålet: Hvad er angst?

 

Nu kan du svare på spørgsmålet: Hvad er angst. Og hvad så nu?

Hvis du oplever at angsten bliver af mere permanent karakter, og sætter sig fast, som en kronisk tilstand, er det absolut tilrådeligt at gøre noget ved det.

Problemstillingen ved angst er netop, at en stor del af de processer der skaber, vedligeholder, og udvikler angsten foregår i underbevidstheden (det ubevidste sind), og da det ubevidste sind jo netop ligger uden for vores bevidsthed, kan det være meget svært at gennemskue og kontrollere processerne.

I mere dagligdags vendinger kan man sige at angst aktiveres når du er “fanget” i problemer, eller uorden. Det behøver ikke være i den “virkelige” verden. Det kan lige så godt, og meget ofte være i din indre verden. Altså i den måde du opfatter dig selv, og din omverden på. Hvis du for eksempel er meget styret af janteloven, vil det betyde at der er en masse ting der hurtigt bliver problematiske, eller i uorden i din indre verden.

Heldigvis er det muligt at få hjælp ved hjælp af angstbehandling.

Angstbehandling fungerer ved at ændre på opfattelsen af følelser, og sammenhængen mellem tanker, fysisk tilstand og følelser.

Angstbehandling foregår ved hjælp af samtale, hypnose og NLP øvelser. det er en ligefrem, tryg og lærerig behandlingsform.

Behandlingen giver dig samtidig en masse værktøjer, som du kan anvende i alle livets områder.

Du kan læse mere om angst, eller kontakte os HER!

Angst artikler

Læs om Larsen og ravn på TRUSTPILOT

Din tryghed

Aktuelle tilbud

Senest nye indlæg: