Janteloven – Mentaltrænerens udgave
Jeg er ikke i tvivl om at du allerede kender til Janteloven. Men hvor meget ved du egentlig om den?
Hvor stammer den fra? Hvem har skabt den, og hvorfor eksisterer den(stadig)?
I denne artikel fortæller jeg dig alt der er at vide om Janteloven, og du får input til hvordan du kan bruge janteloven, som et positivt regelsæt i dit liv, frem for en begrænsende uautoriseret norm, du ikke selv har bedt om, men som kan være særdeles begrænsende for din trivsel og personlige vækst.
Velkommen til: Alt om janteloven. Både den positive jantelov, og den oprindelige Jantelov
Indholdsfortegnelse: Janteloven og den positive Jantelov
Grundlæggende viden om Janteloven og den positive Jantelov:
Få et godt og grundlæggende indtryk af Janteloven og den positive Jantelov.
Hvis du vil dybere ind i tingene kan du læse lidt videre, og fordybe dig i de enkelte bud i janteloven, og se hvordan de bliver til noget positivt:
Eller nørde lidt mere i den måde janteloven påvirker os alle sammen, som en slags usynligt, uofficielt regelsæt, der styrer vores adfærd:
Sådan påvirker Janteloven vores liv
Fakta om Janteloven:
Hvad er Janteloven?
Janteloven er en række uskrevne regler, der stammer fra den danske-norske forfatter Aksel Sandemoses roman “En flygtning krydser sit spor” (1933). Den handler om, hvordan samfundet undertrykker individer, der stikker ud eller ser sig selv som bedre end andre. Reglerne sætter fokus på beskedenhed og fællesskab over individuel succes. Nogle af de mest kendte regler inkluderer:
- “Du skal ikke tro, du er noget.”
- “Du skal ikke tro, du er klogere end os.”
Hvorfor er Janteloven så vigtig i skandinavisk kultur?
Janteloven er blevet symbol på den skandinaviske kultur, hvor man ofte vægter lighed og fællesskab højt. Mange oplever, at janteloven eksisterer som en mentalitet, der afskrækker folk fra at skille sig ud og prale af deres succeser. I Danmark og Norge refereres den ofte til som et socialt fænomen, hvor overdreven beskedenhed og jævnhed ses som norm.
Er Janteloven kun negativ?
Janteloven opfattes ofte som negativ, da den kan kvæle individuel kreativitet og ambitioner. Men den kan også tolkes positivt, da den fremmer ydmyghed, solidaritet og en følelse af lighed i samfundet. Den understreger, at ingen er bedre end andre, og dermed kan den opfordre til større respekt og samarbejde i fællesskabet.
Hvad er Den Positive Jantelov?
Den Positive Jantelov er en moderne fortolkning, der fokuserer på at opbygge selvværd og anerkendelse af andres og egne styrker. Den drejer sig om at være stolt af sine præstationer uden at føle behovet for at nedvurdere andre. Eksempler på en positiv fortolkning af Janteloven kunne være:
- “Du er noget værd.”
- “Du kan godt.”
- “Du har ret til at være stolt af dine præstationer.”
Hvordan påvirker Janteloven os i dag?
I dag påvirker Janteloven mange mennesker ved at skabe en frygt for at vise succes eller skille sig ud. Den kan skabe en kultur, hvor det er svært at rose sig selv eller andre offentligt. Samtidig kan den bidrage til et stærkt sammenhold og en følelse af samhørighed i samfundet, hvor ingen ser sig selv som over andre.
Hvordan kan man balancere Janteloven og personlig succes?
Balancen kan opnås ved at omfavne elementerne fra Den Positive Jantelov, som handler om at være stolt af sin succes, men samtidig være ydmyg og ikke nedvurdere andre. Det handler om at fejre både individuelle og fælles præstationer uden at undertrykke egne eller andres talenter.
Er Janteloven stadig relevant i dag?
Ja, Janteloven er stadig relevant, særligt i Skandinavien, hvor mange oplever dens indflydelse i arbejdslivet, skolen og det sociale liv. Den påvirker både, hvordan folk ser på sig selv, og hvordan de interagerer med andre. Men samtidig ser vi i dag flere, der tager afstand fra den og i stedet hylder personlig vækst og succes uden skam.
Janteloven påvirker vores liv
Lad os kigge nærmere på definitionen, baggrunden, og effekten af Janteloven
Definition af Janteloven
Janteloven er en beskrivelse af et sæt samfundsnormer, der er afgør for hvordan vi mennesker opfatter, og behandler hinanden, og os selv.
Hvor stammer Janteloven egentligt fra?
Vores Jantelov blev beskrevet af forfatteren Axel Sandemose i hans bog fra 1933, men det er ikke Sandemose der har opfundet Janteloven. Han beskrev blot, hvad han oplevede . Læs mere under FAQen længere nede på siden.
Jante-loven er helt anderledes end alle andre love vi kender fra vores samfund.
En “normal” lov (eks. straffeloven”), fungerer ved at det er loven der fortæller os hvordan vi skal opføre os, og den er nedskrevet. Altså, der er tale om en samfundslov, – samfundet har bestemt indholdet, og det er obligatorisk at følge den.
Vores Jantelov er lige omvendt. Den er en beskrivelse af hvordan vi mennesker burde opfører os, og hvilken holdninger vi burde have til os selv og andre.
“Det betyder at janteloven ikke er en rigtig lov, og du behøver ikke at følge den! Du bestemmer selv”
Det positive ved janteloven er, at den skaber fokus på en række vigtige sociale forhold. Så hvad med at arbejde videre med disse fokusområder fra janteloven, og gøre dem til positive overbevisninger om dig selv.
Vigtigt at vide om Jantelovens funktion
Den er smagløs, vægtløs og usynlig! Alligevel er den med os hele tiden. – Jantes lov!
Og den har ikke nogen positiv effekt for dit og mit liv. Og netop det med at den er usynlig og ubemærket, gør at den er ekstra effektiv. Lidt som en lille programbid der kører i det skjult på din computer, så den ikke fungere som den kunne. (virus)
Effekten af Jantes lov
Effekten af vores fælles jantelov er måske både positiv og negativ:
Positivt: Med Jantes lov bliver vi måske lidt mere ydmyge omkring os selv, og den måde vi kommunikerer og opfører os på.
Negativt: Vi kommer måske til at undertrykke vores glæde ved os selv, og egne resultater. Samtidig kommer vi måske til at fordømme andre med succes eller fortrin. Derudover kommer vi måske til at sammenligne os selv med andre, i stedet for at kigge på forskellene.
Er du træt af janteloven?
Mentaltrænerens Jantelov giver dig opskriften på hvordan, du bruger Jante-loven positivt. – Og Janteloven en interessant størrelse at forholde sig til, – og faktisk ret vigtig, måske vigtigere end vi er klar over!
Den positive Jantelov: 10 bud på at gøre janteloven positiv
Jantelovens 1. bud: Du skal ikke tro, du er noget!
Men du skal vide du er meget mere end nok!
jantelovens 2. bud: Du skal ikke tro, at du er lige så meget som os!
Men du bestemmer selv om du vil sammenligne dig med andre!
Jantelovens 3. bud: Du skal ikke tro, at du er klogere end os!
Men du skal vide at du er den eneste i hele verdenen der har forstand på DIG!
Jantelovens 4. bud: Du skal ikke bilde dig ind, at du er bedre end os!
Men du skal vide at du er den bedste i verden til at være dig!
Jantelovens 5. bud: Du skal ikke tro, at du ved mere end os
Men du skal vide at du kun behøver at vide noget om dine egne erfaringer!
Jantelovens 6. bud:Du skal ikke tro, at du er mere end os!
Men du skal vide at vi alle bare er mennesker
Jantelovens 7. bud:Du skal ikke tro, at du dur til noget!
Men du skal vide at du kan det du vil, hvis det er vigtigt nok for dig
Jantelovens 8. bud: Du skal ikke le ad os
Men du skal vide at det er din intention der er tæller, så hav styr på dine intentioner, og le frit af dit gode hjerte!
Jantelovens 9. bud: Du skal ikke tro, at nogen bryder sig om dig
Men du skal vide at kærligheden bor i dig selv. Del ud af den, og modtag den mangefold tilbage.
Jantelovens 10. bud: Du skal ikke tro, at du kan lære os noget
Men du skal vide at du altid kan dele dine erfaringer, og måske inspirere andre
Det 11. BUD: Du tror måske ikke at jeg ved noget om dig?
Det 11. bud er Jantes straffelov Som du kan høre er det formuleret som et spørgsmål, og svaret er:
– NEJ, du kender kun til mit ydre, og du har kun erfaring med dig selv.
Mentaltrænerens 12. Jantebud: Du skal vide, at det er bedre for dig at vide, frem for at tro!
Dit liv er dit eget, og kun dit! Du har personlig frihed. Oplevelsen af dit eget liv skaber du selv, ved hjælp af dine tanker. Du bestemmer selv over dine tanker! Kun dig! – ikke Jante loven!
FAQ - Janteloven
Hvor stammer Janteloven fra?
Janteloven er en beskrivelse af menneskers adfærd, i socialt sammenhæng. Denne betragtning blev skabt og udgivet som bog i 1933 af forfatteren Aksel Sandemose.
Er Janteloven dansk?
Både ja og nej. jante loven er skrevet af den danske forfatter, Aksel Sandemose, men fortællingen foregår i den Norske by Jante. Nogle mener at Janteloven (Effekten af janteloven) ikke er knyttet til geografiske områder, men i stedet er en grundlæggende beskrivelse af hvordan mennesker fungere med hinanden socialt, overalt på Jorden.
Hvem har skrevet Janteloven?
Janteloven er skabt af Aksel Sandemose i hans roman: En flygtning krydser sit spor fra 1933. I romanen beskriver han hovedpersonen, Espen Arnakkes, liv i byen Jante (det er her navnet kommer fra) i begyndelsen af 1900 tallet. Aksel Sandemose stammede selv fra Nykøbing Mors, og han fremhæver ofte byen som model for hans beskrivelse af Jante. Aksel Sandemose skriver selv (i forordet) at Nykøbing Mors blot er en overordnet model for Jante. Men den egentlige og temmelig alvorlige anklage i hans bog handler om at der findes et overordnet Jante-system, som vi alle er skyldige i at bidrage til. Jante loven er hverken bundet til nogen specifik by, specifikt land eller til 1900 tallet, men til gengæld beskriver den måden vi som mennesker behandler os selv, og hinanden på.
Hvad er effekten af Janteloven?
Udover at den skaber en form for orden i samfundet, er stort set alle bud i Janteloven med til at skabe:
Lavt selvværd – Dårlig selvtillid – Manglende selvrespekt – symptomer på Stress – Angst symptomer – .
Er der noget positivt ved Janteloven?
Man kan jo se sådan på det, at der altid er noget positivt i hvad som helst. Janteloven er en samling samfundsnormer som er med til at regulere hvordan mennesker forholder sig til hinanden, og sig selv. På den måde er der tale om en positiv intention. Når vi kigger mere praktisk på Janteloven, kan den anvendes positivt til at skabe opmærksomhed på de normer den beskriver, og derved kan man frigøre sig fra uønskede normer med negativ effekt.
Se vores serviceområder
Serviceområder for Hypnose på din hjemme adresse:
Serviceområder for Terapi på din hjemme adresse:
Serviceområder – Parterapi på din hjemme adresse:
- Parterapi Korsør
- Parterapi Skælskør
- Parterapi Sorø
- Parterapi Ringsted
- Parterapi Næstved
- Parterapi Slagelse
Vores serviceområder for Coaching på din hjemme adresse:
- Coaching Herfølge
- Coaching Ringsted
- Coaching Næstved
- Coaching Køge
- Coaching Slagelse
- Coaching Sorø
- Coaching Korsør
- Coaching Holbæk
- Coaching Skælskør
- Stresscoach Slagelse
- Ungecoach Slagelse
- Stressbehandling Slagelse
Vil du med på udviklingsrejsen?
Klik, og følg os på Facebook. Gå ikke glip af de nyeste metoder og teknikker inden for selvhjælp, og personlig udvikling.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)
Klik, og følg os på LinkedIn. Gå ikke glip af de nyeste input inden for ledelse, ledereudvikling og kommunikation.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)
Det siger vores kunder...
Vi anerkender, at hver persons rejse til “et bedre liv” er unik. Derfor er vi her for at lytte, forstå og skabe et trygt rum, hvor du kan udforske dine tanker, følelser og drømme.
Sammen arbejder vi på at skabe balance, velvære og personlig udvikling. Vores kunders oplevelser er hjertet af vores praksis.
Har du et spørgsmål til os?
Sidder du stadig tilbage med et spørgsmål som du ikke har fået besvaret? Så er du meget velkommen til at sende os en besked, så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt med et svar.
Du kan også tage et kig i vores artikler