Positiv Jantelov? 10 bud på på at gøre Janteloven positiv
Bliv opmærksom på janteloven, og skriv den om, så den bliver positiv. Den styrer vores liv mere end vi er klar over, men den kan også bruges positivt.

Janteloven – Mentaltrænerens udgave

Jeg er ikke i tvivl om at du allerede kender til Janteloven. Men hvor meget ved du egentlig om den?

Hvor stammer den fra? Hvem har skabt den, og hvorfor eksisterer den(stadig)?

i denne artikel fortæller jeg dig alt der er at vide om Janteloven, og du får input til hvordan du kan bruge janteloven, som et positivt regelsæt i dit liv.

Velkommen til: Alt om janteloven.

Picture of Ulf Larsen
Ulf Larsen
Specialist i tanker, sind og mentalitet.
januar 22, 2024

Indholdsfortegnelse: Janteloven og den positive Jantelov

Janteloven - kan den gøres positiv?

Her kan du læse alt om Janteloven. Du får historien om jantelovens oprindelseJantelovens indholdJantelovens formål, og du får opskriften på hvordan du kan bruge Janteloven til noget positivt, for dig selv, og for andre. Så skal du selvfølgelig også vide hvad Janteloven egentlig er:

 

Definition af Janteloven

Janteloven er en beskrivelse af et sæt samfundsnormer, der er afgør for hvordan vi mennesker opfatter, og behandler hinanden, og os selv.

 

Vigtigt at vide om Jantelovens funktion

Den er smagløs, vægtløs og usynlig! Alligevel er den med os hele tiden. – Jantes lov!

Og den har ikke nogen positiv effekt for dit og mit liv. Og netop det med at den er usynlig og ubemærket, gør at den er ekstra effektiv. Lidt som en lille programbid der kører i det skjult på din computer, så den ikke fungere som den kunne. (virus)

Er du træt af janteloven? Mentaltrænerens Jantelov giver dig opskriften på hvordan, du bruger Janteloven positivt.  – Og Janteloven en interessant størrelse at forholde sig til, – og faktisk ret vigtig, måske vigtigere end vi er klar over!

Hvor stammer Janteloven egentligt fra?

Janteloven blev beskrevet af forfatteren Axel Sandemose i hans bog fra 1933, men det er ikke Sandemose der har opfundet Janteloven. Han beskrev blot, hvad han oplevede . Læs mere under FAQen længere nede på siden.

Janteloven er helt anderledes end alle andre love vi kender fra vores samfund. En “normal” lov (eks. straffeloven”), fungerer ved at det er loven der fortæller os hvordan vi skal opføre os, og den er nedskrevet. Altså, der er tale om en samfundslov, – samfundet har bestemt indholdet, og det er obligatorisk at følge den.

Janteloven er lige omvendt. Den er en beskrivelse af hvordan vi mennesker  burde opfører os, og hvilken holdninger vi burde have til os selv og andre.

“Det betyder at janteloven ikke er en rigtig lov, og du behøver ikke at følge den! Du bestemmer selv”

Det positive ved janteloven er, at den skaber fokus på en række vigtige sociale forhold. Så hvad med at arbejde videre med disse fokusområder fra janteloven, og gøre dem til positive overbevisninger om dig selv.

10 bud på at gøre Janteloven positiv:

Positiv jantelov? Det er svært at finde det positive i den oprindelige jantelov. men den kan til gengæld bruges til noget positivt. Ved at danne opmærksomhed, på de enkelte Jantelovsbud, kan du forholde dig kritisk, og skabe positive normer. Det kaldes den POSITIVE JANTELOV
Positiv jantelov? Det er svært at finde det positive i den oprindelige jantelov. men den kan til gengæld bruges til noget positivt. Ved at danne opmærksomhed, på de enkelte Jantelovsbud, kan du forholde dig kritisk, og skabe positive normer. Det kaldes den POSITIVE JANTELOV

Men du skal vide du er meget mere end nok!

Men du bestemmer selv om du vil sammenligne dig med andre!

Men du skal vide at du er den eneste i hele verdenen der har forstand på DIG!

Men du skal vide at du er den bedste i verden til at være dig!

Men du skal vide at du kun behøver at vide noget om dine egne erfaringer!

Men du skal vide at vi alle bare er mennesker

Men du skal vide at du kan det du vil, hvis det er vigtigt nok for dig

Men du skal vide at det er din intention der er tæller, så hav styr på dine intentioner, og le frit af dit gode hjerte!

Men du skal vide at kærligheden bor i dig selv. Del ud af den, og modtag den mangefold tilbage.

Men du skal vide at du altid kan dele dine erfaringer, og måske inspirere andre

Det 11. bud er Jantes straffelov Som du kan høre er det formuleret som et spørgsmål, og svaret er:

– NEJ, du kender kun til mit ydre, og du har kun  erfaring med dig selv.

Dit liv er dit eget, og kun dit! Du har personlig frihed. Oplevelsen af dit eget liv skaber du selv, ved hjælp af dine tanker. Du bestemmer selv over dine tanker! Kun dig! – ikke Jante loven!

FAQ - Janteloven

Janteloven er en beskrivelse af menneskers adfærd, i socialt sammenhæng. Denne betragtning blev skabt og udgivet som bog i 1933 af forfatteren Aksel Sandemose.

Både ja og nej. jante loven er skrevet af den danske forfatter, Aksel Sandemose, men fortællingen foregår i den Norske by Jante. Nogle mener at Janteloven (Effekten af janteloven) ikke er knyttet til geografiske områder, men i stedet er en grundlæggende beskrivelse af hvordan mennesker fungere med hinanden socialt, overalt på Jorden.

Janteloven er skabt af Aksel Sandemose i hans roman: En flygtning krydser sit spor fra 1933. I romanen beskriver han hovedpersonen, Espen Arnakkes, liv i byen Jante (det er her navnet kommer fra) i begyndelsen af 1900 tallet. Aksel Sandemose stammede selv fra Nykøbing Mors, og han fremhæver ofte byen som model for hans beskrivelse af Jante. Aksel Sandemose skriver selv (i forordet) at Nykøbing Mors blot er en overordnet model for Jante. Men den egentlige og temmelig alvorlige anklage i hans bog handler om at der findes et overordnet Jante-system, som vi alle er skyldige i at bidrage til. Jante loven er hverken bundet til nogen specifik by, specifikt land eller til 1900 tallet, men til gengæld beskriver den måden vi som mennesker behandler os selv, og hinanden på.

Udover at den skaber en form for orden i samfundet, er stort set alle bud i Janteloven med til at skabe:
Lavt selvværd – Dårlig selvtillid – Manglende selvrespekt – symptomer på Stress – Angst symptomer – .

Man kan jo se sådan på det, at der altid er noget positivt i hvad som helst. Janteloven er en samling samfundsnormer som er med til at regulere hvordan mennesker forholder sig til hinanden, og sig selv. På den måde er der tale om en positiv intention. Når vi kigger mere praktisk på Janteloven, kan den anvendes positivt til at skabe opmærksomhed på de normer den beskriver, og derved kan man frigøre sig fra uønskede normer med negativ effekt.

Vil du med på udviklingsrejsen?

Klik, og følg os på Facebook. Gå ikke glip af de nyeste metoder og teknikker inden for selvhjælp, og personlig udvikling.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Klik, og følg os på LinkedIn. Gå ikke glip af de nyeste input inden for ledelse, ledereudvikling og kommunikation.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Det siger vores kunder...

Anders LarsenSlut med rygning efter 27 år
Læs mere
"Jeg har kun rosende ord om forløbet. Linda som hypnotiseret mig, var imødekommende, professionel, ærlig og førte en vellykket proces med spørgeskema, behandling samt opfølgning. Takket være Linda's forløb, er jeg røgfri på 8. måned, og sidder tilbage med en god positiv oplevelse. Jeg kan varmt anbefale Larsen & Ravn til alle, der er indstillet på et rygestop."
KristinaFarvel til flyveskrækken
Læs mere
"Jeg nåede at være i hypnose to gange. Det var virkelig to meget vilde oplevelser på den bedst tænkelige måde. I samarbejdet, fik jeg ryddet op. Under fuldstændig afslapning, er bevidstheden og underbevidstheden på arbejde i en eller anden form for teamsamarbejde. Vi frygter noget af en grund og der er helt okay at få hjælp til at frygten ikke vokser og bliver begrænsende."
Søren SørensenEmpatisk venlig forstående
Læs mere
"Jeg har i nogen tid haft besøg af Linda efter nogle traumatiske oplevelser som efterfølgende har givet mig angst og depression har svært ved og gå ud så jeg er utrolig glad for at hun kommer hjem til mig og det koster ikke ekstra jeg for hypnose og samtale terapi og det gør mig godt. Linda er meget empatisk og lyttende og det hjælper mig. Jeg glæder mig til næste gang."
AnneEn meget svær periode i mit liv
Læs mere
"Jeg følte mig velkommen fra jeg trådte indover deres dørtrin og følte Ulf havde hånden under mig. Ulf er meget rolig, udsender straks empati og forståelse for ens situation. Ulf gav mig rigtige gode redskaber til at håndtere min situation. Ulf tegner og skriver ned under sessionen, hvilke har gjort jeg kan bladre i vores samtale hjemme, når tankemylder vil tage over."
Heidi StielundDen bedste hjælp til selvhjælp
Læs mere
"Da jeg mødte Ulf første gang, var jeg tydeligt presset og havde mange ting at forholde mig til, såvel fagligt som privat, men efter få gange i samtale med Ulf, kunne jeg tydelig mærke, at der skete en ændring. Mit overskud blev anderledes, jeg lyttede istedet for at tale, og jeg var istand til at se mig selv og mine handlinger gennem andres optik."

Vi anerkender, at hver persons rejse til “et bedre liv” er unik. Derfor er vi her for at lytte, forstå og skabe et trygt rum, hvor du kan udforske dine tanker, følelser og drømme.

Sammen arbejder vi på at skabe balance, velvære og personlig udvikling. Vores kunders oplevelser er hjertet af vores praksis.

Har du et spørgsmål til os?

Sidder du stadig tilbage med et spørgsmål som du ikke har fået besvaret? Så er du meget velkommen til at sende os en besked, så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt med et svar.

Du kan også tage et kig i vores artikler

Tag springet. Vi hjælper dig med din personlige udvikling og omsorg gennem hypnose, terapi og coaching.

Start med en afklaring

Vi vil gerne tilbyde dig en gratis og uforpligtende afklaring med dig, for at finde det helt rette forløb til dig. Vores samtale kan enten foregå telefonisk eller ved et møde online.

Det eneste du skal gøre er at række ud og booke et møde. Du kan også ringe direkte til os på:  61 77 38 04, eller sende os en email til: info@larsenogravn.dk