Hvordan opstår stress? En ting er helt sikkert; når du først er blevet stressramt, kan det virke helt uforståeligt hvordan du er havnet hvor du er!

Hvordan opstår stress?

Tjaa, hvordan opstår stress?

Stress er en fysisk reaktion hos både dyr og mennesker. Reaktionen hjælper os med at håndtere farlige hændelser og situationer ved at aktivere produktionen af forskellige stresshormoner, når vi kommer i fare, eller oplever trusler. 

Her i artiklen kan du læse præsis hvordan stress opstår fysisk i kroppen, og hvordan hvordan vores indbyggede stress system hænger sammen med vores tanker og mentalitet. Så hvordan opstår stress?

Indholdsfortegnelse: Hvordan opstår stress?

Picture of Ulf Larsen
Ulf Larsen
Specialist i tanker, sind og mentalitet.
januar 8, 2024

Stress er ikke bare stress

Inden vi kigger på hvordan stress opstår, må vi lige definere hvad stress er for noget.

Stress er en naturlig indbygget mekanisme i alle mennesker og dyr. Stress Systemets formål er ganske enkelt at hjælpe os med at tilpasse os lynhurtigt når der opstår truende og farlige situationer.

Derfor er stress helt naturligt, og ganske nødvendigt. Så når vi har dage, eller kortere perioder hvor vi “føler os stressede”, er det ikke fordi det er unaturligt, eller problematisk. Tværtimod, det er helt som det skal være.

Stress bliver først problematisk, når stress-tilstanden bliver kronisk, og længerevarende. Vi vender tilbage til hvorfor det er sådan.

Sådan opstår stress

Det er utroligt vigtigt at forstå hvordan stress opstår; det vil gøre din stresshåndtering langt mere overkommelig. Det skyldes at stress reaktioner er voldsomme, og hvis du ikke ved hvordan stressen er opstået, vil du opleve det som kontroltab.
Hvordan opstår stress? Det er utroligt vigtigt at forstå hvordan stress opstår; det vil gøre din stresshåndtering langt mere overkommelig. Det skyldes at stress reaktioner er voldsomme, og hvis du ikke ved hvordan stressen er opstået, vil du opleve det som kontroltab.

Dit stress-system er 100% fysisk, men hænger sammen med dine tanker, og din mentalitet. Stress systemet er uhyre komplekst, men lad os se på det på en simpel og lettere forståelig måde:

Det fysiske kommunikationssystem

Vores fysiske krop, og alle kroppens funktioner er i den grad et komplekst system. Det betyder, at kroppens funktion består af utallige organer, celler, væv, og andre elementer, der hver især varetager sine egne, specialiserede opgaver.

Men samtidig er der selvfølgelig et behov for, at kroppens funktioner kan kommunikere med hinanden. Og det gør de ved hjælp af forskellige nervesystemer.

Det overordnede kommunikationssystem kaldes centralnervesystemet, og det er yderligere opdelt i en særlig struktur. Når vi skal undersøge hvordan stress opstår, skal vi kigge på vores stress-system, som er særligt  styret af 2 specialiserede nervesystemer:

  • Det Sympatiske nervesystem 


For at forstå hvordan stress opstår, må du kende det sympatiske nervesystem.

Det sympatiske nervesystem kan betragtes som sympatisk, fordi det passer på dig! Altså hvis du skulle komme i fare eller nød.

Måske har du hørt om Fight or Flight (kæmp eller flygt), og det er præcis hvad det sympatiske nervesystem er designet til.

Det sympatiske nervesystem er specialiseret i at prioritere kroppens funktioner i forhold til at kunne præstere det optimale. Det betyder at det sympatiske nervesystem sørger for at dit fysiske system anvender alt tilgængelig energi på beredskab. 

Du har altså dette nervesystem, som altid passer på dig. Når der ikke er fare på færde er det passivt, men lige så snart der kommer fare på færde, bliver det aktivt. Og, jo mere fare, desto mere aktivt bliver det sympatiske nervesystem.

Det sympatiske nervesystem udløser kortisol og adrenalin (stresshormoner) som skal hjælpe dig med at præstere ekstraordinært, men samtidig “stjæler” det energi fra alle unødvendige kropsfunktioner. Det er en effektiv måde at prioritere på, for det betyder at sådan noget som fordøjelse, vandladning, afspænding, udrensning og meget andet bliver helt stoppet, og i stedet bliver al energi anvendt til at kæmpe eller flygte. 

Det sympatiske nervesystem er på den måde vores stress- system, og man kunne tro at det er selve svaret på spørgsmålet; hvordan opstår stress! Men det er (desværre) lidt mere komplekst.

  • Det Parasympatisk nervesystem


Det Parasympatiske nervesystem er nærmest det modsatte af det sympatiske: 

Det sørger for at dine muskler slapper af og finder hvile (også hjertet). Det parasympatiske nervesystem står for fordøjelse/næringsoptagelse, healing, restitution, eller kort sagt: alle de fysiske processer der er nødvendige for at din krop vedligeholder sig selv hver dag, så du kan leve dit liv i en velfungerende krop, hvor der er rart at være.

Vi kan kalde det vores anti-stress system. Så kunne man ikke bare “skrue” lidt op for det, så der aldrig opstår stress? Desværre, sådan fungerer det ikke helt. Så for at forstå hvordan der opstår stress må vi lidt videre.

Hvordan opstår stress? Stress balancen vakler

Stressbalancen er selve kernen i spørgsmålet: Hvordan opstår stress? Når du forstår hvordan stressbalancen fungerer begynder du at kunne håndtere situationen.
Sådan opstår stress: Stressbalancen er selve kernen i spørgsmålet: Hvordan opstår stress? Når du forstår hvordan stressbalancen fungerer begynder du at kunne håndtere situationen.

Stress opstår som følge af ubalance mellem det sympatiske og parasympatiske nervesystem! men hvorfor det?

Det er faktisk ret simpelt. Massebalance! Det betyder at de to nervesystemer konstant er i en form for konkurrence:

Når det ene nervesystem er aktiveret, deaktiveres det andet, og omvendt, ligesom en vippe på legepladsen. Når det ene barn er nede på jorden, befinder det andet barn sig oppe i luften.

Så, hvordan opstår stress? Det opstår når det sympatiske nervesystem er overaktiveret, og det parasympatiske omvendt er tvunget til at være inaktivt.

Sådan opstår stress: Sneboldeffekten

Populært kan man sige at det sympatiske nervesystem skaber anstrengelse, og det parasympatiske nervesystem skaffer hvile og helbredelse. 

Problemet er bare at det sympatiske nervesystem, er langt lettere at aktivere. Og når først det er aktiveret, vedligeholder det sig selv, og aktiviteten bliver større og større. Når først det sympatiske nervesystem er overaktiveret, bliver det dominerende, og det skaber sneboldeffekt. Vores tanker bliver farvet af en form for stress filter. 

Forskellige situationer bliver pludselig pressede og uoverskuelige, alt imens vi begynder at anstrenge os mere og mere. Det parasympatiske nervesystem er blevet undertrykt, og der er ikke tilstrækkelig hvile, afspænding og vedligehold til stede i kroppen.

“Stress opstår altså fordi vi kommer til at over aktivere det sympatiske nervesystem, og dermed kommer i ubalance.

Kroppen fungerer som et stress batteri

Nu hvor du ved hvordan stress opstår, kan det være du undrer dig over hvordan stress bliver kronisk?

Kronisk stress opstår, fordi kroppen fungerer som et batteri. Når du bruger et batteri, kan du aflade det, og du kan lade det op igen. Det vil sige at du kan lagre strømmen. 

Det kaldes for at akkumulere. På samme måde akkumulerer kroppen stress. Det betyder at den stress, du oplever den ene dag, lagres i kroppen til næste dag osv.

Derfor kan det hurtigt løbe af sporet, når vi pludselig kommer ind i perioder med meget at se til.

Hvis du for eksempel får pålagt ekstra opgaver på jobbet henover sommeren på grund af ferieafløsninger, og samtidig skal flytte bolig. Pludselig er der et hav af nye og ekstraordinære krav og opgaver, og dag efter dag akkumulerer din krop mere og mere aktivitet i det sympatiske nervesystem. Det er sådan man får stress. Og det er samtidig forklaringen på, hvorfor der ofte er behov for professionel stress behandling.

Kom videre efter stress er opstået

Stress er en helt naturlig tilstand, og vi kan ikke undvære stress tilstanden. Vores opgave er at blive dygtige til at forstå hvordan stress opstår, og også hvorfor. På den måde bliver vi i stand til at håndtere og kontrollere vores indre stresssystemer, så vi ikke bliver syge, og går ned med flaget.
Stress er en helt naturlig tilstand, og vi kan ikke undvære stress tilstanden. Vores opgave er at blive dygtige til at forstå hvordan stress opstår, og også hvorfor. På den måde bliver vi i stand til at håndtere og kontrollere vores indre stresssystemer, så vi ikke bliver syge, og går ned med flaget.

Og selvom du nu ved hvordan stress opstår, er det næste skridt at komme ud af din stressede tilstand.

I dyreverdenen kan vi iagttage, hvordan forskellige dyrearter ryster stress af sig, og det er tilsyneladende effektivt. 

Mennesker fungerer desværre anderledes. Vi ryster os ikke efter en hård og krævende oplevelse. Tværtimod har vi det med at lade os ryste! Så da vi tilsyneladende ikke er særlig gode til at ryste stressreaktioner af os, har vi behov for andre strategier:

Løsningen er stresshåndtering. Og da stressreaktioner er en naturlig og uundgåelig ting, har vi alle brug for at kunne håndtere stressreaktioner. 

Hvis du har brugt lidt tid på at læse denne lille artikel, og hvis du har tage budskabet ind, har du også fået nogle meget brugbare input til hvordan du for alvor kan håndtere dine stressreaktioner. Når du forstår hvordan stress opstår, er du nemlig helt inde ved sagens kerne, hvilket er noget ganske andet end symptombehandling.

Jeg håber du blev klogere på spørgsmålet: Hvordan opstår stress? 

Med de varmeste parasympatiske hilsner/Ulf 🙂

 

Ofte stillede spørgsmål om stress

En ting er at vide hvordan stress opstår, men hvad er det så stress opstår af?

Stress opstår når du oplever farlige situationer, og dit sympatiske nervesystem bliver overaktiveret. Problemet i den moderne verden er at vi mentalt ikke er særlig gode til at skelne mellem reel fare, og faren for at fejle, eller slå til.

Når man er stresset, bliver kroppen overbelastet. Der bliver overproduceret og frigivet alt for meget kortisol, og adrenalin. Musklerne bliver ovestimulerede og anspændte. Samtidig bliver vigtige funktioner som udrensning, fordøjelse/næringsoptagelse, healing, cellefornyelse sat på pause, eller i tomgang. Faktisk er det samtidig svaret på hvordan stress opstår. 

Stress bliver farligt når det bliver kronisk. Det er helt normalt og naturligt at opleve stressreaktioner i perioder, men det må aldrig være vedvarende (+14-30 dage).

Vil du med på udviklingsrejsen?

Klik, og følg os på Facebook. Gå ikke glip af de nyeste metoder og teknikker inden for selvhjælp, og personlig udvikling.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Klik, og følg os på LinkedIn. Gå ikke glip af de nyeste input inden for ledelse, ledereudvikling og kommunikation.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Det siger vores kunder...

Anders LarsenSlut med rygning efter 27 år
Læs mere
"Jeg har kun rosende ord om forløbet. Linda som hypnotiseret mig, var imødekommende, professionel, ærlig og førte en vellykket proces med spørgeskema, behandling samt opfølgning. Takket være Linda's forløb, er jeg røgfri på 8. måned, og sidder tilbage med en god positiv oplevelse. Jeg kan varmt anbefale Larsen & Ravn til alle, der er indstillet på et rygestop."
KristinaFarvel til flyveskrækken
Læs mere
"Jeg nåede at være i hypnose to gange. Det var virkelig to meget vilde oplevelser på den bedst tænkelige måde. I samarbejdet, fik jeg ryddet op. Under fuldstændig afslapning, er bevidstheden og underbevidstheden på arbejde i en eller anden form for teamsamarbejde. Vi frygter noget af en grund og der er helt okay at få hjælp til at frygten ikke vokser og bliver begrænsende."
Søren SørensenEmpatisk venlig forstående
Læs mere
"Jeg har i nogen tid haft besøg af Linda efter nogle traumatiske oplevelser som efterfølgende har givet mig angst og depression har svært ved og gå ud så jeg er utrolig glad for at hun kommer hjem til mig og det koster ikke ekstra jeg for hypnose og samtale terapi og det gør mig godt. Linda er meget empatisk og lyttende og det hjælper mig. Jeg glæder mig til næste gang."
AnneEn meget svær periode i mit liv
Læs mere
"Jeg følte mig velkommen fra jeg trådte indover deres dørtrin og følte Ulf havde hånden under mig. Ulf er meget rolig, udsender straks empati og forståelse for ens situation. Ulf gav mig rigtige gode redskaber til at håndtere min situation. Ulf tegner og skriver ned under sessionen, hvilke har gjort jeg kan bladre i vores samtale hjemme, når tankemylder vil tage over."
Heidi StielundDen bedste hjælp til selvhjælp
Læs mere
"Da jeg mødte Ulf første gang, var jeg tydeligt presset og havde mange ting at forholde mig til, såvel fagligt som privat, men efter få gange i samtale med Ulf, kunne jeg tydelig mærke, at der skete en ændring. Mit overskud blev anderledes, jeg lyttede istedet for at tale, og jeg var istand til at se mig selv og mine handlinger gennem andres optik."

Vi anerkender, at hver persons rejse til “et bedre liv” er unik. Derfor er vi her for at lytte, forstå og skabe et trygt rum, hvor du kan udforske dine tanker, følelser og drømme.

Sammen arbejder vi på at skabe balance, velvære og personlig udvikling. Vores kunders oplevelser er hjertet af vores praksis.

Har du et spørgsmål til os?

Sidder du stadig tilbage med et spørgsmål som du ikke har fået besvaret? Så er du meget velkommen til at sende os en besked, så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt med et svar.

Du kan også tage et kig i vores artikler

Start med en afklaring

Vi vil gerne tilbyde dig en gratis og uforpligtende afklaring med dig, for at finde det helt rette forløb til dig. Vores samtale kan enten foregå telefonisk eller ved et møde online.

Det eneste du skal gøre er at række ud og booke et møde. Du kan også ringe direkte til os på:  61 77 38 04, eller sende os en email til: info@larsenogravn.dk