Situationsbestemt ledelse handler om at du har tilstrækkelige kompetencer til at agere og kommunikere på en bevidst og tilpasset måde, afhængigt af situationen.
Situationsbestemt ledelse handler om at du har tilstrækkelige kompetencer til at agere og kommunikere på en bevidst og tilpasset måde, afhængigt af situationen.

Situationsbestemt ledelse

Situationsbestemt ledelse! Du har ret sikkert hørt det før, men ved du præcis hvad det betyder, og hvad det præcis indebærer?

I denne artikel vil jeg gøre et helhjertet forsøg på at give en forklaring på, hvad situationsbestemt ledelse er for noget, og hvad det handler om. Også i praksis, for dig  som leder med personaleansvar.

Klik og læs om vores specialer inden for erhvervscoaching:

Se vores 4 nyeste artikler

Picture of Ulf Larsen
Ulf Larsen
Specialist i tanker, sind og mentalitet.
februar 5, 2024

Indholdsfortegnelse: Situationsbestemt ledelse

Begrebet; situationsbestemt ledelse

Den mest anerkendte model for situationsbestemt ledelse er “Situational Leadership®,” udviklet af Paul Hersey og Ken Blanchard.

Modellen blev første gang præsenteret i 1969 og er blevet opdateret og raffineret over årene. Situational Leadership®-modellen fokuserer på ideen om, at effektiv ledelse varierer afhængigt af medarbejdernes modenhed og opgavens kompleksitet.

Kerneelementerne i Situational Leadership® inkluderer:

Kerne elementerne i situationsbestemt ledelse, er grundlæggende byggesten til at skabe øget bevidsthed om de situationer dine medarbejdere befinder sig i, og det niveau medarbejderen opererer på, arbejdsmæssigt.
Kerne elementerne i situationsbestemt ledelse, er grundlæggende byggesten til at skabe øget bevidsthed om de situationer dine medarbejdere befinder sig i, og det niveau medarbejderen opererer på, arbejdsmæssigt.

Medarbejder-modenhed:
Situationsbestemt ledelses modellen opdeler medarbejder-modenhed i fire faser, der går fra lav modenhed (ingen erfaring eller færdigheder på et givet område) til høj modenhed (høj grad af erfaring og færdigheder). De fire faser er:

 • Uerfarne
 • Begyndere
 • Kompetente
 • Erfarne

De forskellige ledelsesstile i situationsbestemt ledelse

For at du kan mestre situationsbestemt ledelse, har du brug for at tilegne dig flere forskellige ledelsesstile. Husk at øvelse gør mester.
For at du kan mestre situationsbestemt ledelse, har du brug for at tilegne dig flere forskellige ledelsesstile. Husk at øvelse gør mester.

Modellen for situationsbestemt ledelse identificerer fire ledelsesstile, der korresponderer til medarbejdernes modenhedsniveauer:

 • Direktiv ledelse
  (høj opgaveorientering, lav relations orientering) – egnet til uerfarne medarbejdere.
 • Coaching
  (høj opgaveorientering, høj relations orientering) – egnet til begyndere.
 • Støttende
  (lav opgaveorientering, høj relations orientering) – egnet til kompetente medarbejdere.
 • Delegerende
  (lav opgaveorientering, lav relations orientering) – egnet til erfarne medarbejdere.


Situationsbestemt ledelsesadfærd:

Situational Leadership®-modellen understreger, at ledere skal tilpasse deres ledelsesadfærd baseret på medarbejdernes modenheds niveau. Det indebærer at skifte mellem de fire ledelsesstile afhængigt af situationen. Som du sikkert kan fornemme, kan det kræve at der arbejdes professionelt med forskellige personlige kompetencer.

Situationsbestemt kontekstafhængighed:

Modellen anerkender, at lederens opgave ikke kun er at tilpasse sig medarbejdernes modenhed, men også at tage hensyn til opgavens kompleksitet og konteksten.

Situational Leadership®-modellen har været meget indflydelsesrig og har fundet anvendelse i mange forskellige organisationer og brancher. 

Det faktum understreger nødvendigheden af at tilpasse ledelsesstilen til de faktorer, der beskriver individuelle medarbejdere og situationer, for at opnå optimal præstation og udvikling.

Situationsbestemt ledelse i praksis

I praksis er situationsbestemt ledelse ikke helt så simpel som på papiret. Til gengæld kan det læres, og jeg vil afsløre for dig at det handler ret meget om personlige kompetencer, og ressourcer.
I praksis er situationsbestemt ledelse ikke helt så simpel som på papiret. Til gengæld kan det læres, og jeg vil afsløre for dig at det handler ret meget om personlige kompetencer, og ressourcer.

I praksis handler situationsbestemt ledelse blandt andet om at være agil og adaptiv. Men hvad vil det i det hele taget sige?

Hvis alting var så firkantet, og skåret i pap, som det fremgår af teorien, ville det være ret simpelt at arbejde med en situationsbestemte ledelse; – men det er det sjældent!

Ofte vil du opleve at selv erfarne medarbejdere kan have områder i sit arbejdsområde, hvor vedkommende er udfordret, eller du kan støde på nyansatte medarbejdere, der er totalt selvkørende.

Svaret er, at når du udøver (god) situationsbestemt ledelse, har du behov for forskellige særlige kompetencer; Du skal kunne vurdere situationerne lynhurtigt. Du skal være super fleksibel. Du skal kunne mestre langt flere kommunikationsformer osv. 

Nu ved du, grundlæggende, hvad situationsbestemt ledelse er for noget, og så er det jo dig der har bolden 🙂

Jeg vil anbefale dig at kaste dig ud i en proces, hvor du opdyrker dine kompetencer, for en ting er helt sikkert; de succesfulde organisationer og virksomheder vil have ledere der kan lede sine medarbejdere situationsbestemt.

Og det gælder i øvrigt også hvis du er entreprenant iværksætter, eller er midt i orkanens øje som EjerLeder af din egen virksomhed.

Vil du med på udviklingsrejsen?

Klik, og følg os på Facebook. Gå ikke glip af de nyeste metoder og teknikker inden for selvhjælp, og personlig udvikling.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Klik, og følg os på LinkedIn. Gå ikke glip af de nyeste input inden for ledelse, ledereudvikling og kommunikation.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)

Det siger vores kunder...

Anders LarsenSlut med rygning efter 27 år
Læs mere
"Jeg har kun rosende ord om forløbet. Linda som hypnotiseret mig, var imødekommende, professionel, ærlig og førte en vellykket proces med spørgeskema, behandling samt opfølgning. Takket være Linda's forløb, er jeg røgfri på 8. måned, og sidder tilbage med en god positiv oplevelse. Jeg kan varmt anbefale Larsen & Ravn til alle, der er indstillet på et rygestop."
KristinaFarvel til flyveskrækken
Læs mere
"Jeg nåede at være i hypnose to gange. Det var virkelig to meget vilde oplevelser på den bedst tænkelige måde. I samarbejdet, fik jeg ryddet op. Under fuldstændig afslapning, er bevidstheden og underbevidstheden på arbejde i en eller anden form for teamsamarbejde. Vi frygter noget af en grund og der er helt okay at få hjælp til at frygten ikke vokser og bliver begrænsende."
Søren SørensenEmpatisk venlig forstående
Læs mere
"Jeg har i nogen tid haft besøg af Linda efter nogle traumatiske oplevelser som efterfølgende har givet mig angst og depression har svært ved og gå ud så jeg er utrolig glad for at hun kommer hjem til mig og det koster ikke ekstra jeg for hypnose og samtale terapi og det gør mig godt. Linda er meget empatisk og lyttende og det hjælper mig. Jeg glæder mig til næste gang."
AnneEn meget svær periode i mit liv
Læs mere
"Jeg følte mig velkommen fra jeg trådte indover deres dørtrin og følte Ulf havde hånden under mig. Ulf er meget rolig, udsender straks empati og forståelse for ens situation. Ulf gav mig rigtige gode redskaber til at håndtere min situation. Ulf tegner og skriver ned under sessionen, hvilke har gjort jeg kan bladre i vores samtale hjemme, når tankemylder vil tage over."
Heidi StielundDen bedste hjælp til selvhjælp
Læs mere
"Da jeg mødte Ulf første gang, var jeg tydeligt presset og havde mange ting at forholde mig til, såvel fagligt som privat, men efter få gange i samtale med Ulf, kunne jeg tydelig mærke, at der skete en ændring. Mit overskud blev anderledes, jeg lyttede istedet for at tale, og jeg var istand til at se mig selv og mine handlinger gennem andres optik."

Vi anerkender, at hver persons rejse til “et bedre liv” er unik. Derfor er vi her for at lytte, forstå og skabe et trygt rum, hvor du kan udforske dine tanker, følelser og drømme.

Sammen arbejder vi på at skabe balance, velvære og personlig udvikling. Vores kunders oplevelser er hjertet af vores praksis.

Har du et spørgsmål til os?

Sidder du stadig tilbage med et spørgsmål som du ikke har fået besvaret? Så er du meget velkommen til at sende os en besked, så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt med et svar.

Du kan også tage et kig i vores artikler

Tag springet. Vi hjælper dig med din personlige udvikling og omsorg gennem hypnose, terapi og coaching.

Start med en afklaring

Vi vil gerne tilbyde dig en gratis og uforpligtende afklaring med dig, for at finde det helt rette forløb til dig. Vores samtale kan enten foregå telefonisk eller ved et møde online.

Det eneste du skal gøre er at række ud og booke et møde. Du kan også ringe direkte til os på:  61 77 38 04, eller sende os en email til: info@larsenogravn.dk

Garanti ordning - Erhvervs forløb

Når du vælger at starte et erhvervsforløb hos os vil vi gerne kvittere for din tillid, og tilbyde dig en garantiordning, eller det der kaldes No cure – No pay.  Klik på videoen, og se hvad tilbuddet indebærer

Det eneste du skal gøre er at række ud og booke et møde. Du kan også ringe direkte til os på:  61 77 38 04.