Hvorfor får man angst?
Du har måske spurgt dig selv: hvorfor får man angst?
Det, at vide hvorfor man får angst, er måske vigtigere end du tror. Ganske mange kommer ubevidst til at fastholde angstreaktionerne fordi tankerne kommer til at kredse om netop spørgsmålet: Hvorfor har jeg fået angst, – Hvad er der galt med mig!
I denne artikel giver vi dig svaret på et spørgsmål som rigtigt mange mennesker stiller sig selv: Hvorfor får man angst?
Du får en forklaring på hvordan din underbevidsthed fungerer, og hvordan forskellige misforståelser kan gøre at man får angst. Et vigtigt element i din angsthåndtering, er at du forstår hvordan angst fungerer, også hvorfor man får angst.
Indholdsfortegnelse: Hvorfor får man angst?
Faktaboks: Hvorfor Får Man Angst?
-
Genetiske faktorer:
Angst kan være arvelig. Hvis der er en familiehistorie med angstlidelser, kan man have en højere risiko for at udvikle angst selv. -
Kemi i hjernen:
Ubalancer i neurotransmittere som serotonin og dopamin kan påvirke humør og følelsesregulering, hvilket kan føre til angst. -
Traumatiske oplevelser:
Oplevelser som ulykker, overgreb eller tab kan udløse angst og føre til tilstande som posttraumatisk stress (PTSD). -
Langvarig stress:
Udsættelse for vedvarende stress fra arbejde, relationer eller økonomiske bekymringer kan øge risikoen for angst. -
Livsstilsfaktorer:
Mangel på søvn, dårlig kost og inaktivitet kan bidrage til udvikling af angst og forværre symptomerne. -
Miljømæssige påvirkninger:
Et ustabilt eller stressfyldt miljø kan spille en rolle i at udvikle angst, især i barndommen. -
Uden åbenlys årsag:
Nogle mennesker kan opleve angst uden en klar udløsende faktor, ofte som følge af en kombination af sårbarhed og tidligere livserfaringer.
Hypnose specialer:
Klik og læs om vores specialer inden for avanceret klinisk hypnose og hypnoterapi:
Se vores 4 nyeste artikler
Hvorfor får man angst? Der opstår som en særlig tilstand i Sindet
For at forstå hvorfor man får angst er det en god ide at starte med at slå fast, at angst er en sindstilstand.
Ud over angst, findes der uendeligt mange sindstilstande. Nogle få eksempler:
- Glad
- Fornøjet
- Nysgerrig
- Afslappet
- Motiveret
- Lykkelig
Omvendt kan du også opleve at være:
- Vred
- Ked af det
- Sørgmodig
- Irriteret
- Frustreret
- Trist
Angst er en ganske særlig sindstilstand
Angst er anderledes end de nævnte eksempler på sindstilstande, fordi angst næsten altid dukker op uden nogen grund. Hvis du tænker over det, er du altid klar over hvorfor du for eksempel er glad eller nysgerrig? Vred eller frustreret.
Sådan er det ikke med angst. Angst forekommer at dukke op uden grund, og det er i sig selv et problem vi kommer ind på senere, i jagten på spørgsmålet; hvorfor får man angst?
Årsagen til at angst er svær at forstå når man er angstramt
Angst kan komme i anfald, og/eller udvikle sig over tid, til mere kroniske symptomer. Ud over at være møg ubehageligt, er angst samtidig svært at overskue. Derfor får vi ofte en fornemmelse af at det er “helt galt”, da tilstanden er fuldstændigt ude af kontrol.
Angst er en misforståelse i Sindet
Alle de ubehagelige følelser skabes af underbevidstheden af en god årsag. Og de forskellige følelser har hver sin betydning.
Underbevidstheden skaber ubehagelige følelser for at få dig (og din intelligens), til at løse det problem følelserne afspejler.
Men underbevidstheden er ikke god til at skelne mellem den virkelige verden du lever i, og den verden du helt automatisk har skabt i din hjerne.
Det betyder at du uden at vide det, kan komme til at ”bilde” din underbevidsthed ind at et problem er virkeligt nok.
Den her mekanisme fremkommer ret automatisk. Vi mennesker har det med at tænke en hel del over fremtiden – TÆNK NU HVIS:
- De ikke kan lide mig?
- Jeg ikke er god nok?
- Jeg ikke er pæn nok?
- Jeg ikke har nok penge?
- Mine nærmeste bliver syge eller dør?
- Jeg ikke har energi nok til…
- Jeg ikke har kræfter nok til…
- Jeg bliver fyret?
- Jeg ikke når det hele?
- Jeg aldrig bliver lykkelig?
- Jeg aldrig lærer at sige fra?
- Jeg SKAL….Præstere – Nå det hele – Være den bedste – have det hele med
Den slags problemer kan ikke løses i virkelighedens verden. For de eksisterer ikke i virkeligheden. Men underbevidstheden tager dem lige alvorligt, og du får lov at mærke de ubehagelige følelser.
Så, – hvorfor får man angst? Blandt andet fordi man bekymrer sig om at leve op til sig selv.
Hjernen kan et trick – men kun kortvarigt. På sigt udvikler det angst
Menneskehjernen er sådan indrettet at den har det svært med ubehag. Det vil den IKKE acceptere det. Så når det bliver ved med at være ubehageligt, og der IKKE er nogen løsning, så har hjernen alligevel en ”løsning”:
Din hjerne:
- generaliserer
- udelader
- forvrænger
Og det sker helt automatisk og ubemærket. Resultatet bliver at du får det lidt bedre med situationen.
Altså lige nu og her! – Men IKKE på længere sigt!
Populært kan man sige at man fejer problemerne ind under gulvtæppet, hvor de bliver liggende, og hober sig op.
Det er faktisk spot-on svaret på spørgsmålet: Hvorfor får man angst.
Du kender måske denne mekanisme som ”at se bort fra noget” Se den anden vej” eller ”feje noget under gulvtæppet.
BS Christiansen ville sikkert sige at problemet havner i rygsækken, så du kan få lov at bære problemet med dig.
Underbevidstheden er utilfreds og generer angst
Men underbevidstheden glemmer ikke problemet, og underbevidstheden er klar over at problemet eksisterer og IKKE er løst.
På et vist tidspunkt får underbevidstheden NOK af at kigge på de her uløste problemer, og den får NOK af at blive overset af din bevidsthed.
Derfor skruer den op for charmen. Den begynder at anvende FYSISKE FORNEMMELSER. Og nu begynder du at nærme dig et muligt ANGSTANFALD.
Din bevidsthed vil opleve at selve angstanfaldet kommer som lynet fra en klar himmel, og uden årsag. Men der vil altid være en trigger. Den kan bare være super svær at finde frem til.
Typisk vil det være en mental aktivitet, som kan være udløst at noget i omgivelserne. For eksempel turen til arbejde eller skole, eller mange mennesker omkring dig.
Men det er klart at det er svært at forstå sammenhængen i mellem de uløste problemer der over tid har sat gang i processen, og det der udløser angstanfaldet.
Hvorfor får man angst? – spørgsmålet accelerer angsten
Snebold effekten: Et stort problem ved at opleve et angstanfald er at angstanfaldet i sig selv bliver til endnu et STORT problem, oven i de problemer der allerede var i spil, som udløsere af angstanfaldet.
En anden udfordring er at som du har set, er angst et fænomen der ofte skabes, eller bygges op over en vis periode.
Det betyder at angst er en proces. De fleste af os har det bare med kun at fokusere på angstanfaldet, som kun er sidste trin i processen.
Men lad os kigge nærmere på de mere overordnede årsager til at man kan udvikle angst gennem forskellige perioder af livet.
Biologiske årsager til angst
Biologiske faktorer spiller en stor rolle i udviklingen af angst. Vores genetik og hjernens kemi kan påvirke, hvordan vi reagerer på stressede situationer. Mennesker med en familiehistorie med angstlidelser har en øget risiko for at udvikle angst selv. Derudover kan ubalance i neurotransmittere såsom serotonin og dopamin bidrage til følelser af angst og nervøsitet.
Psykologiske årsager til angst
Psykologiske faktorer kan også spille en vigtig rolle i udviklingen af angst. Tidlige livsbegivenheder, traumer eller langvarig stress kan føre til øget sårbarhed over for angst senere i livet. Negative tankemønstre og bekymringer kan forstærke følelsen af angst og forårsage en ond cirkel af negative tanker og følelser.
Miljømæssige risiko faktorer
Miljømæssige faktorer, såsom opvækstmiljø, socioøkonomisk status og eksponering for traumatiske begivenheder, kan også påvirke risikoen for at udvikle angst. Socialt pres, arbejdsrelateret stress og manglende støtte fra venner og familie kan øge følelsen af angst og usikkerhed.
Husk: der er altid en løsning på angst
En væsentlig del af løsningen er at vide at angst IKKE er farlig. og det er ligeså vigtigt at kunne svare på spørgsmålet: Hvorfor får man angst!
I det hele taget er viden og indsigt vigtige våben i angst bekæmpelsen. Og derfor har vi indsat en række links der giver masser af indsigt i angst, og muligheden for håndtering:
- ANGST SYMPTOMER – Læs alt om angstsymptomer
- HÅNDTERING AF ANGSTANFALD – Få en detaljeret beskrivelse af hvilke elementer der skaber angst
- ANGSTANFALD – Hvorfor opstår de – med video gennemgang
- ANGST ARTIKLER – Angst artikel sektion
- HVORDAN OPSTÅR EN FOBI – Alt om fobier
- EKSAMENSANGST – Et tilbud om behandling af eksamensangst
- ANGST BEHANDLING – Råd og vejledning til at finde den rette angst behandling
Hvorfor får man angst? Få en video forklaring
Måske er du mere til at lytte, end til at læse? Så kan du se den korte video der giver svar på spørgsmålet; hvorfor får man angst.
Henvisningslinks til kilder med dokumentation om angst
Her er en henvisningsliste med direkte weblinks til dokumentation til artiklen “Hvorfor får man angst”:
- “Understanding Anxiety Disorders” – National Institute of Mental Health: [NIMH](https://www.nimh.nih.gov/health/topics/anxiety-disorders/index.shtml)
- “Anxiety Disorders” – Mayo Clinic: [Mayo Clinic](https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anxiety/symptoms-causes/syc-20350961)
- “Anxiety Disorders” – Anxiety and Depression Association of America (ADAA): [ADAA](https://adaa.org/understanding-anxiety)
- “Anxiety Disorders” – American Psychiatric Association: [APA](https://www.psychiatry.org/patients-families/anxiety-disorders/what-are-anxiety-disorders)
- “Anxiety Disorders” – National Alliance on Mental Illness (NAMI): [NAMI](https://www.nami.org/About-Mental-Illness/Mental-Health-Conditions/Anxiety-Disorders)
Disse kilder giver detaljeret information om årsagerne til angst samt symptomer og behandlingsmuligheder.
Hvorfor får man angst FAQ
Hvad er de primære årsager til angst?
Angst kan skyldes en kombination af faktorer som genetik, opvækst, livsbegivenheder og kemiske ubalancer i hjernen. Stressende oplevelser, traumer, eller længerevarende pres kan også udløse eller forværre angst.
Er angst arveligt?
Ja, så vidt man ved kan angst være delvist arveligt. Hvis der er en familie historie med angst eller andre mentale helbredsproblemer, kan man have en højere risiko for at udvikle angst selv. Dog spiller miljøet også en væsentlig rolle.
Kan stress føre til angst?
Ja, langvarig stress kan føre til angst. Når kroppen og sindet udsættes for vedvarende pres, kan det resultere i, at angst opstår som en reaktion på stressen. Uden tilstrækkelig håndtering kan stress blive til en mere kronisk angsttilstand.
Kan traumatiske oplevelser udløse angst?
Ja, traumatiske oplevelser som ulykker, overgreb, tab eller andre chokerende hændelser kan føre til udvikling af angst. Mange mennesker oplever, at deres symptomer er relateret til posttraumatisk stress (PTSD) efter en alvorlig hændelse.
.
Hvordan påvirker hjernens kemi angst?
Kemiske ubalancer i hjernen, især i neurotransmittere som serotonin og dopamin, kan føre til angst. Disse stoffer påvirker humøret og følelsesregulering, og ubalancer kan øge risikoen for angst og depression.
Kan livsstil og miljø spille en rolle i udviklingen af angst?
Ja, faktorer som mangel på søvn, dårlig kost, inaktivitet, eller at være i et stressfyldt miljø kan alle bidrage til udviklingen af angst. En usund livsstil kan forværre symptomerne og gøre det sværere at håndtere dem.
Hvorfor får nogle mennesker angst uden en åbenlys årsag?
I nogle tilfælde kan folk opleve angst uden en klar udløsende faktor. Dette kan skyldes en kombination af genetisk sårbarhed, kemiske ubalancer, uløste problemer, eller tidligere livsbegivenheder, der gør personen mere følsom over for angst, selv i relativt normale situationer.
Se vores serviceområder
Serviceområder for Hypnose på din hjemme adresse:
Serviceområder for Terapi på din hjemme adresse:
Serviceområder – Parterapi på din hjemme adresse:
- Parterapi Korsør
- Parterapi Skælskør
- Parterapi Sorø
- Parterapi Ringsted
- Parterapi Næstved
- Parterapi Slagelse
Vores serviceområder for Coaching på din hjemme adresse:
- Coaching Herfølge
- Coaching Ringsted
- Coaching Næstved
- Coaching Køge
- Coaching Slagelse
- Coaching Sorø
- Coaching Korsør
- Coaching Holbæk
- Coaching Skælskør
- Stresscoach Slagelse
- Ungecoach Slagelse
- Stressbehandling Slagelse
Vil du med på udviklingsrejsen?
Klik, og følg os på Facebook. Gå ikke glip af de nyeste metoder og teknikker inden for selvhjælp, og personlig udvikling.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)
Klik, og følg os på LinkedIn. Gå ikke glip af de nyeste input inden for ledelse, ledereudvikling og kommunikation.
(Vores alternativ til nyhedsbrev)
Det siger vores kunder...
Vi anerkender, at hver persons rejse til “et bedre liv” er unik. Derfor er vi her for at lytte, forstå og skabe et trygt rum, hvor du kan udforske dine tanker, følelser og drømme.
Sammen arbejder vi på at skabe balance, velvære og personlig udvikling. Vores kunders oplevelser er hjertet af vores praksis.
Har du et spørgsmål til os?
Sidder du stadig tilbage med et spørgsmål som du ikke har fået besvaret? Så er du meget velkommen til at sende os en besked, så vender vi tilbage til dig hurtigst muligt med et svar.
Du kan også tage et kig i vores artikler